Voorpagina Gezond samen leven in uw buurt! Voorwoord Easyslim.nu Stichting Welzijn Lelystad Flever Landstede Lelystad Humanitas - Go! Kinderopvang GO! Kinderopvang Flever - Well Welzijn Lelystad Sportservice Flevoland Lol na school MDF Buurtwerkers Vrijwilligerswerk is goed voor je gezondheid GGD Flevoland Bureau LWPC JOGG De kracht van groen Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel Landstede - Bureau LWPC Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland

Kinderwerker Wendy van Amsterdam van Welzijn Lelystad samen met de 7-jarige Jelaysa - © Fotostudio Wierd

Lol na School: leuke dingen doen na schooltijd

Alle kinderen in Lelystad Oost kunnen na schooltijd meedoen aan het gratis naschoolse programma Lol na School. Sporten, een muziekinstrument leren bespelen of leren zwemmen na schooltijd: het kan allemaal. Kinderwerker Wendy van Amsterdam van Welzijn Lelystad: “Het mooie aan dit programma? Gelijke kansen voor alle kinderen!”

Ontwikkeling van kinderen

De ontwikkeling van kinderen gaat verder na schooltijd, maar het is niet voor ieder kind vanzelfsprekend om naar bijvoorbeeld muziekles of sport te gaan. De Rijksoverheid investeert met het programma School en Omgeving (waar Lol na School onderdeel van is) om de wereld, kansen en mogelijkheden voor deze kinderen te vergroten. Lol na School is een samenwerking van Stichting Christelijk Primair Onderwijs (SCPO) Lelystad, Stichting SchOOL, Kubus Lelystad, Sportbedrijf Lelystad en Welzijn Lelystad.

Waanzinnige woensdag

Kinderwerker Wendy van Amsterdam wil deze activiteiten aan de wijk en bewoners verbinden. Zij is inmiddels een vertrouwd gezicht op basisscholen de Vuurtoren, Ichthus en Laetare in de Zuiderzeewijk. “Er is een mooi aanbod aan activiteiten, en ik wil heel graag van kinderen zelf weten wat ze leuk vinden om te doen. Ik heb het voornemen om met de tijd een waanzinnige woensdag te gaan organiseren, waarin verschillende activiteiten aan bod komen en kinderen kunnen kennismaken (proeven) aan de activiteiten.”

Extra gym en zwemles

Jelaysa (7) uit groep 4 van basisschool De Vuurtoren is enthousiast. “Ik vind taarten en cupcakes bakken leuk, dat zou ik wel na schooltijd willen doen. Of basketballen. O ja, en tekenen.” Ze deed al eens mee aan een muziekles. “Op maandag heb ik nu extra gym en op vrijdag ga ik na schooltijd naar zwemles. Dat vind ik leuk.”

Ontdekken

“Hoe leuk is het dat ik samen met kinderen en hun ouders mag ontdekken wat ze leuk vinden? Ik ken het aanbod goed en help ze een eindje op weg. Het is mooi om kinderen die bijvoorbeeld onzeker of verlegen zijn te zien opbloeien. Ze mogen zichzelf zijn, ontdekken wat ze leuk vinden. Van leraren krijg ik terug dat ze zich gezien en gehoord voelen. Echt geweldig!”

Lesprogramma JOGG

Wendy ontwikkelt ook een lesprogramma voor JOGG gezonde jeugd, gezonde toekomst. “Vanuit het programma Lol na School worden er bijvoorbeeld gezonde kooklessen aangeboden. Ook tijdens activiteiten besteden we aandacht aan water drinken. Kinderen mogen meedenken over een pakkende campagne om meer water te drinken”, vertelt Wendy enthousiast.

Andersom-juf

“De kracht van Lol na School is dat het ongedwongen is. Je kunt als kind uitproberen wat je leuk vindt en zo ontdekken waar je talent ligt. ‘Jij bent een andersom-juf’, zei een meisje tegen mij. ‘Van jou moet ik niks en mag ik van alles.’ Dat is de kracht van welzijnswerk: ik mag buiten de lijntjes denken.”

Kijk voor het volledige aanbod van Lol na School op: www.lolnaschool.nl

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

lelystad

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: