Voorpagina Gezond samen leven in uw buurt! Voorwoord Easyslim.nu Stichting Welzijn Lelystad Flever Landstede Lelystad Humanitas - Go! Kinderopvang GO! Kinderopvang Flever - Well Welzijn Lelystad Sportservice Flevoland Lol na school MDF Buurtwerkers Vrijwilligerswerk is goed voor je gezondheid GGD Flevoland Bureau LWPC JOGG De kracht van groen Interview met Machteld Huber Aan de slag met het spinnenwebmodel Landstede - Bureau LWPC Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland

Ronnie Lans, Daimy Dielingen, Daniëlle Weltevreden en Judith Vrede - © Fotostudio Wierd

Buurtwerkers: de ogen en oren van de wijken

De buurtwerkers zijn de ogen en de oren van de wijk. Ze weten wat er speelt, letten op of er zorg nodig is en helpen bewoners met leuke ideeën voor de buurt op weg. Fietsend door de wijken van Lelystad knopen ze een praatje aan. Gewoon om te kijken hoe het gaat.

Contact met buren

Lelystad telt vier buurtwerkers. Judith Vrede is van stadsdeel Zuidoost, Daniëlle Weltevreden van stadsdeel Zuidwest, Ronnie Lans van Noordoost en Daimy Dielingen van Noordwest. “De verschillen zijn soms groot, maar waar je ook woont: mensen zijn op zoek naar contact met hun buren en naar gezelligheid”, zegt manager Mirella Dijks van Welzijn Lelystad.

Tijd om te luisteren

“Het mooie aan mijn werk vind ik dat ik met zoveel verschillende mensen in contact kom. Ik neem de tijd om te luisteren zodat mensen me vertellen waar ze mee zitten”, vertelt buurtwerker Daimy Dielingen. “We kijken samen verder. Soms wijs ik de weg, soms blijft het bij een goed gesprek.” Zijn collega Ronnie Lans vult aan. “Ik probeer iedere dag weer het verschil te maken voor inwoners.”

Samenwerken

De buurtwerkers werken samen met partners zoals de wijkagent, handhavers (boa), Centrada, de gemeente Lelystad, GGD, IDO, MDF en het Sociaal Wijkteam. “

“Soms vragen partners specifiek om bij een bewoner langs te gaan, omdat ze signalen hebben ontvangen. Met ons buurtwerk voorkomen we zwaardere zorg”, vult Mirella Dijks aan. “Daarnaast geven onze buurtwerkers meer bekendheid aan alle activiteiten, accommodaties en organisaties die de stad rijk is.”

Buurtkamers

Ieder stadsdeel heeft ook een buurtkamer: een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Buurtwerker Judith Vrede: “Je bent welkom om gewoon eens binnen te stappen voor een kopje koffie of thee. Er zijn activiteiten waar je aan mee kunt doen, maar veel mensen nemen ook hun eigen spullen mee. Een puzzel, een puzzelboekje of een breiwerkje. Je kunt voor een klein bedrag lunchen en in de buurtkamer van De Dukdalf kun je ook warm eten tussen de middag.”

Lief- en leedstraten

“Het is belangrijk om naar elkaar om te zien. Dat doen we bijvoorbeeld ook met de lief- en leedstraten. Daar zijn er nu zeven van, maar het is de bedoeling dat er nog veel meer bijkomen”, vult buurtwerker Daniëlle Weltevreden aan.

Bewoners van lief- en leedstraten spreken af om naar elkaar om te zien; even kijken hoe het gaat en of je iets voor elkaar kunt doen. Van Welzijn Lelystad krijgen ze 150 euro budget om iets te kopen bij bijvoorbeeld ziekte, een nieuwe buurman- of vrouw of bij een geboorte.

Over Welzijn Lelystad

Activiteiten in de buurt, de mogelijkheid om andere mensen te leren kennen, grip houden op je dagelijks leven als dat niet meer vanzelf gaat. Welzijn Lelystad is betrokken en dichtbij. Soms met licht professionele hulp. Altijd vanuit eigen kracht. Met ontmoetingsplekken in de buurt. Welzijn Lelystad bouwt aan een samenleving waarin we naar elkaar omkijken. Welzijn Lelystad, meer voor elkaar.

jn Lelystad

Activiteiten in de buurt, de mogelijkheid om andere mensen te leren kennen, grip houden op je dagelijks leven als dat niet meer vanzelf gaat. Welzijn Lelystad is betrokken en dichtbij. Soms met licht professionele hulp. Altijd vanuit eigen kracht. Met ontmoetingsplekken in de buurt. Welzijn Lelystad bouwt aan een samenleving waarin we naar elkaar omkijken. Welzijn Lelystad, meer voor elkaar.

Klik hier voor meer informatie over Welzijn Lelystad.

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

lelystad

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: