Voorpagina Voorwoord Facet Ridderkerk Het Wijkteam Ridderkerk is er voor u! Lelie zorggroep Wat is de Wmo? Apetito Intermentia Uitvaart Hulp bij Schulden Fresh Start Bewindvoering Goed kunnen lezen en schrijven opent deuren Jong Vermogen Ambachtse Notaris - Zorgmies Nederland Ambachtse Notaris Facet Ridderkerk - VluchtelingenWerk Ridderkerk VluchtelingenWerk Van Gastel en Bal Advocaten Van Gastel & Bal Advocaten Kinderopvang SKR
Informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Ontdek het Vrijwilligerssteunpunt

Facet Ridderkerk is dé welzijnsstichting in de gemeente Ridderkerk en zet zich breed in voor haar inwoners. Eén van onze diensten is het Vrijwilligerssteunpunt voor de lokale ondersteuning en versterking van het vrijwilligerswerk. Junaidah, coördinator van het Vrijwilligerssteunpunt, vertelt hier graag over.

Een ontmoeting met Marianne

“Op de jaarlijkse vrijwilligersmarkt met als thema ‘Tijdloos Talent’ raakte ik met Marianne in gesprek. Marianne haar verhaal raakte mij. Sinds Marianne haar pensioen, kwam ze veel thuis te zitten. Naast haar oppasdag, had ze niets meer om handen. En doordat ze weinig meemaakte merkte ze dat ze steeds minder gespreksstof had. Haar man (onze vaste klussenier) overtuigde haar om naar de vrijwilligersmarkt te komen, maar ze vroeg zich af: Wie zit er op mij te wachten?”

Vroeger had Marianne een baan als administratief medewerker. “Ik ben niet bang voor wat cijfertjes en het fijne is... aan het einde van de dag is het altijd kloppend.” Ik vertelde haar dat het doen van administratie niet voor iedereen makkelijk is en dat juist kwetsbare mensen hierdoor verder in de (financiële) problemen komen. Met informatie over onze formulierenbrigade, belastingservice en maatjesproject op zak ging Marianne naar huis. De dag erna belde ze: “Ik word vrijwilliger!”

Iedere maand helpt Marianne nu twee vaste cliënten en bemenst ze ons spreekuur. Ze is onmisbaar bij Facet, heeft weer verhalen te vertellen en maakt het verschil voor anderen.

Welk talent zou jij inzetten voor jouw buurt of mede-Ridderkerkers?

Ook voor jou is er een passende vrijwilligersklus! Word klussenier, taalvrijwilliger of help met preventieve huisbezoeken. Bekijk alle vacatures op: vacaturebank.facetridderkerk.nl.

Een toevluchtsoord van empathie en solidariteit

Niemand vlucht vrijwillig. Het verlaten van alles wat dierbaar is, is een beslissing die alleen wordt genomen als er echt geen andere optie is. VluchtelingenWerk Nederland staat klaar om vluchtelingen te ondersteunen vanaf het moment dat ze in Nederland worden opgevangen tot het punt waarop ze zelfstandig hun weg weten te vinden.

Empathie en ondersteuning in het hart van Ridderkerk

In het hart van Ridderkerk bloeit een centrum van empathie en ondersteuning: VluchtelingenWerk Nederland. Hier komen verhalen van moed en veerkracht samen. Vrijwilligers, die zich inzetten voor de statushouders, herkennen zichzelf in de mensen die ze begeleiden. Ze weten nog goed hoe uitdagend het was om alles te regelen in een nieuw en vreemd land. Nu kunnen ze hetzelfde voor anderen doen.

De impact van vrijwilligerswerk

Vrijwilligers staan klaar om statushouders te helpen, zowel bij de overgang van een asielzoekerscentrum naar een huurwoning als bij de uitdagingen die daarop volgen. Zodra de basisvoorzieningen op orde zijn en de statushouder zich enigszins thuis voelt, komen onze maatschappelijke begeleiders in actie om het verdere integratieproces te ondersteunen.

Maak kennis met Bilal, een Afghaanse vader die nu, met een verkregen verblijfsvergunning, worstelt met de gezinsherenigingsprocedure. Zijn verhaal raakt Shafiqa, een receptionist bij VluchtelingenWerk, die zelf 26 jaar geleden voor de Taliban vluchtte. De diepgaande impact van vrijwilligerswerk wordt weerspiegeld in hun verhalen.

Marianne (links) in gesprek met dhr. Bilal en mw. Shafiqa.

Meer Informatie of vrijwilliger worden?

Meer weten over het werk met vluchtelingen of overweeg je zelf een bijdrage te leveren? Bezoek vluchtelingenwerk.nl/vrijwilligers voor meer informatie. Je kunt je ook direct aanmelden als vrijwilliger en een verschil maken in het leven van mensen die een nieuw begin maken in Nederland. Voor vragen mail dan naar [email protected].

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: