Voorpagina Voorwoord Facet Ridderkerk Het Wijkteam Ridderkerk is er voor u! Lelie zorggroep Wat is de Wmo? Apetito Intermentia Uitvaart Hulp bij Schulden Fresh Start Bewindvoering Goed kunnen lezen en schrijven opent deuren Jong Vermogen Ambachtse Notaris - Zorgmies Nederland Ambachtse Notaris Facet Ridderkerk - VluchtelingenWerk Ridderkerk VluchtelingenWerk Van Gastel en Bal Advocaten Van Gastel & Bal Advocaten Kinderopvang SKR

Eén tegen eenzaamheid
in Ridderkerk 

Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Bij jezelf of een ander. Het gevoel van ‘erbij horen’ en ‘ertoe doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte en speelt van jong tot oud. Eenzaamheid is niet altijd goed zichtbaar. Belangrijk is dus dat we eenzaamheid steeds beter leren herkennen. Eenzaamheid uit zich in lichamelijke, psychische, sociale en/of gedragsmatige signalen. “Voor de één is een diepgaand gesprek belangrijk, voor de ander gezellig voetbal kijken.”

Coalitie

De gemeente Ridderkerk onderschrijft het belang van eenzaamheidsbestrijding en daartoe heeft zij de Coalitie tegen Eenzaamheid opgericht en aan Facet gevraagd de regierol hierin te vervullen. Samen met andere partijen (Wooncompas, CJG, Present Ridderkerk, Aafje, Bibliotheek AanZet) zetten wij ons in om eenzaamheid tegen te gaan.

Facet richt zich, in samenwerking met anderen, op activiteiten voor jong en oud om eenzaamheid te verminderen. We richten onze aandacht op een zomercampagne, wintercampagne en De Week tegen Eenzaamheid. Juist de dagen dat iedereen op vakantie is en de donkere dagen kunnen lastige periodes zijn wanneer je eenzaamheid ervaart. 


Eenzaamheid onder jongeren

Ook onder jongeren is eenzaamheid een belangrijk onderwerp. In 2021 zei 14% van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar zich sterk emotioneel eenzaam te voelen. Om die reden vinden wij het belangrijk ons hard te maken voor deze doelgroep. Dit doen we door samen met een groep ambassadeurs diverse activiteiten op te richten waar zij elkaar kunnen ontmoeten, meer sociale contacten op kunnen doen en ervaringen kunnen delen. 
De groep ambassadeurs zijn jongeren van dezelfde leeftijdscategorie welke vanuit eigen ervaring kunnen meepraten over dit onderwerp. Zij denken mee over het aanbod en zorgen ervoor dat we zoveel mogelijk jongeren bereiken. Kom in actie!

Ken jij iemand die zich eenzaam voelt, maar vind je het lastig om het gesprek hierover aan te gaan? Dan kunnen onderstaande tips jou hierbij helpen:

  • Laat merken dat je er voor diegene bent;
  • Vraag eens vaker hoe het nu echt met de ander gaat;
  • Geef een blijk van herkenning door voorbeelden te geven die betrekking hebben op jezelf;
  • Nodig iemand eens uit om te komen eten of drinken;
  • Luisteren is vaak al voldoende. Je hoeft de oplossing niet te hebben;
  • Probeer niet te oordelen en probeer je eigen mening achterwege te laten.

“Verlaag de drempel & begin klein; stuur een kaartje, speel samen Wordfeud of drink een kop koffie.”

Merk je signalen van eenzaamheid bij jezelf? Om een luisterend oor te krijgen of om samen te bespreken wat er gedaan kan worden om jouw gevoel van eenzaamheid te verminderen, kun je contact opnemen met Facet voor hulp via onderstaande gegevens.

“Verlaag de drempel & begin klein; stuur een kaartje, speel samen Wordfeud of drink een kop koffie.”

Merk je signalen van eenzaamheid bij jezelf? Om een luisterend oor te krijgen of om samen te bespreken wat er gedaan kan worden om jouw gevoel van eenzaamheid te verminderen, kun je contact opnemen met Facet voor hulp via onderstaande gegevens.

Oproep klankbordgroep volwassenen / senioren

Wij zijn op zoek naar volwassenen die, net als bij de jeugd, input willen geven aan de Coalitie tegen Eenzaamheid. Juist jij, degene die weet wat eenzaamheid is, kan een stem geven aan de ‘onzichtbare’ eenzamen. We willen graag twee keer per jaar met een groep samenkomen om input te leveren op het jaarplan, de campagnes, locaties en activiteiten van de coalitie.

Spreekt het je aan om je in te zetten voor andere burgers uit Ridderkerk en ons te helpen om eenzaamheid tegen te gaan? Ook jij kunt ambassadeur worden! Meld je aan via onderstaande contactgegevens.

Contact

Wytzke Triemstra (volwassenen)
[email protected]
Aaron Broere (jeugd)
[email protected]
www.facetridderkerk.nl

0180 – 432 350

Noteer alvast in je agenda: de Week tegen Eenzaamheid 2024 is van donderdag 26 september tot en met woensdag 2 oktober 2024.