Voorpagina Voorwoord Facet Ridderkerk Het Wijkteam Ridderkerk is er voor u! Lelie zorggroep Wat is de Wmo? Apetito Intermentia Uitvaart Hulp bij Schulden Fresh Start Bewindvoering Goed kunnen lezen en schrijven opent deuren Jong Vermogen Ambachtse Notaris - Zorgmies Nederland Ambachtse Notaris Facet Ridderkerk - VluchtelingenWerk Ridderkerk VluchtelingenWerk Van Gastel en Bal Advocaten Van Gastel & Bal Advocaten Kinderopvang SKR
Informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

“Goed kunnen lezen en schrijven opent deuren”

Er is nog een wereld te winnen om in Ridderkerk en daarbuiten iedereen te laten meedoen. Elayna Martina zet zich hier voor in, als Taalambassadeur én ervaringsdeskundige.

Basisvaardigheden

In Ridderkerk zijn er ruim 4000 volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of met digitale activiteiten. Zoals omgaan met de computer of het gebruik van apps op de smartphone. In Ridderkerk zijn er lessen voor volwassen om beter Nederlands te leren spreken, lezen of schrijven, rekenen of het aanleren van digitale vaardigheden.

Elayna Martina, taalambassadeur uit Ridderkerk bij Stichting Lezen en Schrijven volgt taalles in Ridderkerk. Haar motto is ‘Taal is de sleutel van je ontwikkeling om verder te groeien’.

Taalbarrière

Elayna verhuisde drie jaar geleden van Curaçao naar Nederland. Ze heeft moeite met de Nederlandse taal en dat heeft een grote impact. “Je komt er gewoon niet tussen in de samenleving. Ik wil heel graag werken. Ik heb een MBO3-diploma tot schoonheidsspecialiste. Daarna werkte ik negen jaar met kwetsbare jongeren. Maar ik vind hier geen baan, omdat ik de taal niet goed beheers en niet het juiste diploma heb. Dat vind ik heel frustrerend. En er zijn zóveel mensen zoals ik. Of je nu hoog of laag opgeleid bent, als je een taalachterstand hebt, krijg je niet snel een kans.”

Anneke Elenbaas-van Ommen, projectleider van het Team Ervaringsdeskundigen Rotterdam Rijnmond (TERR) van Stichting Lezen en Schrijven, haakt daarop aan: “Er blijft veel talent liggen. En op de werkvloer pak je een taal veel sneller op, omdat je dan regelmatig oefent. Er zijn mooie voorbeelden van mensen die op hun werk tijd krijgen om taaltrainingen te volgen. Daar heeft de overheid subsidies voor, maar dat weten veel bedrijven niet.”

Ze vervolgt: “Veel mensen willen wel, maar blijven tegen een muur aanlopen. Daarom werkt de stichting aan bewustwording. We zetten ons ook in als testpanel en als denktank. Bijvoorbeeld: als een overheidsinstantie een app ontwikkelt, kunnen we aan de voorkant meedenken. Hoe zorgen ze ervoor dat de app voor iedereen te gebruiken is?”

Cirkel doorbreken

Een taalachterstand is niet alleen lastig bij het vinden van werk. Ook een bezoek aan de dokter is ingewikkeld. Elayna: “Want die gebruiken veel vaktaal en dan is het moeilijk te volgen. Maar ook websites zijn vaak moeilijk te begrijpen. En dan stop je gewoon met lezen. Een bezoek aan bijvoorbeeld de gemeente kan ook eng zijn. Gaan ze me wel begrijpen? Die paniek maakt het erger. Het zou helpen als ik warm en open ontvangen word. Dan kan ik rustiger praten en lukt het veel beter. Nu ik eindelijk over de schaamte heen ben, blijkt er zoveel mogelijk. Ik volg bijvoorbeeld taaltraining. En heb een opleiding gedaan, zodat ik Taalambassadeur kon worden bij TERR van Stichting Lezen en Schrijven. Ik wil anderen hiermee helpen. En wil bedrijven en organisaties bewust maken van dit probleem, zodat we met elkaar de cirkel kunnen doorbreken.”

Elayna is gezegend met een berg wilskracht en motivatie. “Dus ik blijf aankloppen bij bedrijven. Er hoeft er maar één te zijn die me een kans geeft. Goed kunnen lezen en schrijven opent deuren. En het is nodig om je leven te kunnen vormgeven. Dus ook als ik een baan vind, blijf ik met veel liefde en veel passie voor TERR werken, voor al die mensen die in dezelfde situatie zitten.”

Gratis hulp

Wilt u gratis hulp met basisvaardigheden, zoals taalles of computerles? Of met online iets regelen bij de overheid? Loop eens langs tijdens de spreekuren van de bibliotheek bij jou in de buurt.

Kijk op lezenenschrijven.nl voor meer informatie

Taalpunt

  • Wilt u beter Nederlands leren?
  • Wilt u hulp bij lezen of schrijven?
  • Wilt u oefenen met de computer?

Kom dan naar het Taalpunt, samen kijken we wat u kunt doen.

Inloopspreekuur in Bibliotheek Centrum, Koningsplein 1, dinsdag 13.00 – 15.00 uur.

Anneke Elenbaas-van Ommen (l) en Elayna Martina (r) in het gemeentehuis, aan de tafel waar het spreekuur van het Taalpunt op dinsdag van 13.00 tot 15.00 uur te vinden is.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: