Voorpagina Voorwoord Woningstichting Putten Putten voor Elkaar - Uniek Sporten Steuntjes in de rug om rond te komen Inclusief Groep Putten voor Elkaar Eefke Thuishulp De Pinnenburg voor Christelijke zorg Campagne verborgen leed De Lange & Kortland Netwerk Notarissen Humanitas - Sjaardema Uitvaartzorg Humanitas Noordwest-Veluwe Bibliotheek Noordwest Veluwe - Atlashulp Atlashulp Bibliotheek Noordwest Veluwe Stichting Philadelphia - Zorggroep Noordwest-Veluwe Zorggroep Noordwest Veluwe
Informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Wij zijn er om
mensen te helpen

Woensdagochtend rond 09.00 uur ben ik als coördinator van Humanitas al vroeg in Stroud aanwezig als de eerste vrijwilligers binnenlopen. Deze ochtend zijn er vier die ‘dienst hebben’. Het is altijd afwachten hoeveel deelnemers er komen, want naast gemaakte afspraken zijn er ook inlopers.

De printer en laptops worden aangesloten en de eerste deelnemers melden zich. Dit keer voormalig statushouders, die na de eerste ondersteuningsperiode nog tegen allerlei zaken aanlopen, zoals ingewikkelde formulieren en regelgevingen. Dat geldt trouwens niet alleen voor deze groep mensen.

Na een drukke ochtend zijn wij als vrijwilligers trots dat wij weer zoveel mensen konden helpen. Het levert voor beide partijen blije gezichten op en de vrijwilligers veel positieve energie. Dat is heel wat waard in deze tijd.

Als coördinator ontvang ik via de consulente van de gemeente een e-mailbericht over een nieuwe statushouder, die op korte termijn een woning krijgt toegewezen. Werk aan de winkel in de komende 9 maanden, waarbij de vrijwilliger van Humanitas de (financiële) ondersteuning gaat doen samen met de vrijwilliger van Welzijn. Afhankelijk van de achtergrond soms een intensieve, maar dankbare klus.

‘s Middags op bezoek voor een aanmelding voor de Thuisadministratie. Een fijn gesprek volgt, waarbij duidelijk is dat het heel wat tijd kostte om de schaamte te overwinnen en hulp te vragen. Nu de hulp er komt is er opluchting en licht aan het eind van de tunnel. We gaan het SAMEN doen, want daar staat Humanitas voor.

Durft u ook hulp te vragen?

Bel naar 06 – 234 258 62 of mail ons op: [email protected]
Gert Meerwijk, coördinator Humanitas Putten

Zorg na overlijden:
stap voor stap

Een overlijden is een emotionele en ingrijpende gebeurtenis. Sjaardema Uitvaartzorg luistert naar uw wensen en regelt samen met u de uitvaart. Met maar één doel: een waardevol afscheid dat recht doet aan de overledene en waar de nabestaanden met een goed gevoel op terug kunnen kijken.

Roos vertelt: “Dinsdagochtend ging de telefoon. Moeder was vanochtend vroeg thuis na een kort ziekbed vredig overleden, in het bijzijn van haar drie dochters. Of we wilden komen om haar te verzorgen.

Aangekomen bij het appartement, stelden mijn collega en ik ons voor en condoleerden we de familie. Ik vroeg wie er mee wilde helpen met het wassen en aankleden van hun moeder. Twee dochters zeiden: ‘We werken in de zorg dus dat wassen doen we zelf wel. Dat had ma fijn gevonden en het is het laatste wat we voor haar kunnen doen’. Maar de andere dochter vond het maar eng. ‘Ik blijf wel in de kamer, maar op een afstand, hoor’, zei ze.

Stap voor stap vertelde ik wat er ging gebeuren en wat zij konden doen. Eerst begonnen we moeder te wassen. Gewoon met de zeep die zij dagelijks gebruikte. Daarna trokken we haar de kleren aan die moeder zelf had uitgezocht. Een mooi groen pak met een crème blouse met strik. Nadat we klaar waren zeiden ze alle drie: ‘Ze ziet er weer helemaal als zichzelf uit’.

Het enige dat nog ontbrak was die ene rode lippenstift die moeder altijd droeg. Dat was voor mij het moment om de angstige dochter erbij te betrekken. Ik vroeg haar of zij de lippenstift aan wilde brengen, en dat deed ze. ‘Ik wilde in eerste instantie niet helpen, maar ben zo blij dat ik het toch heb gedaan’, zei ze. Het gaf haar het gevoel nog eenmaal voor haar moeder te kunnen zorgen.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.uitvaartzorgsjaardema.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: