Voorpagina Voorwoord Woningstichting Putten Putten voor Elkaar - Uniek Sporten Steuntjes in de rug om rond te komen Inclusief Groep Putten voor Elkaar Eefke Thuishulp De Pinnenburg voor Christelijke zorg Campagne verborgen leed De Lange & Kortland Netwerk Notarissen Humanitas - Sjaardema Uitvaartzorg Humanitas Noordwest-Veluwe Bibliotheek Noordwest Veluwe - Atlashulp Atlashulp Bibliotheek Noordwest Veluwe Stichting Philadelphia - Zorggroep Noordwest-Veluwe Zorggroep Noordwest Veluwe
Informatiekrant rondom zorg en ondersteuning

Van computercursist
naar digitaal vrijwilliger

Dat je bij de Bibliotheek meer kan halen dan te lenen boeken, is voor velen geen geheim meer. Maar Harold wist er écht meer te halen. Hij volgde er eerst een aantal computercursussen en werd daarna zelf digitaal vrijwilliger.

Harold: “Ik kwam ruim een jaar geleden in aanraking met de gratis Klik&Tik computercursussen. Ik had tot die tijd nauwelijks iets gedaan met computers, had weinig zelfvertrouwen op dat gebied en zag alleen maar beren op de weg. Ik hoorde zoveel verhalen over spam, virussen en internetcriminaliteit, dat ik het liefst zou willen leven zonder computer, maar dat kun je niet volhouden.”

Met plezier op het internet

Harold volgde verschillende onderdelen van de beginnerscursus Klik&Tik bij de bieb. Zijn angst voor het internet nam af en hij kreeg er langzaamaan zelfs plezier in. Zoveel, dat hij zelf digitaal vrijwilliger werd bij de Bibliotheek. Elke woensdagochtend staat hij op tijd op om in Stroud de laptops klaar te zetten en de cursisten te ontvangen. Harold kan zijn cursisten goed helpen, juist door zijn eigen ervaring in het afgelopen jaar. Het is een hechte club mensen, zij kunnen leren in hun eigen tempo en wisselen het leren af door met elkaar halverwege de ochtend gezellig koffie te drinken.

Gratis hulp en cursussen

De Bibliotheek organiseert deze gratis cursussen samen met Welzijn Putten. Meer weten over de verschillende computercursussen of ander aanbod zoals de taalcursus? De Bibliotheek in Putten biedt inwoners gratis hulp.

Meer informatie?

Meer informatie is verkrijgbaar in de bibliotheek en te vinden op www.bibliotheek­noordwestveluwe.nl.

Zo lang mogelijk
prettig thuis blijven wonen

U woont zelfstandig, maar het lukt u niet altijd (meer) om uw huis schoon en leefbaar te houden. Stofzuigen en dweilen is bijvoorbeeld te zwaar, of u heeft bijvoorbeeld hulp nodig bij het doen van de was. U kunt dan langdurig of tijdelijk hulp krijgen bij het huishouden.

Wat ikzelf kan zal ik niet laten

“We krijgen minder uren hulp bij het huishouden, maar zoveel verandert er niet”, zegt de kwieke 99-jarige Puttense, die 22 jaar dezelfde huishoudelijke hulp heeft. “Ik wil haar niet kwijt. Ze bleef toen de vorige organisatie failliet ging en een kleine organisatie in Putten het overnam, al 7 jaar geleden. Het werk verandert wel, maar nu is alles veel persoonlijker en vertrouwder, dat geeft rust.”

Mevrouw grijnst: “Wat ikzelf kan zal ik niet laten. Dat afwasje komt ze niet aan, opruimen doe ik zelf. Je leeft toch nog hè? Ze helpen om fijn thuis te wonen, nou dat lukt geweldig.” Mevrouw schatert en vervolgt: “Altijd een kopje koffie, ik kijk er zo naar uit en ben zo dankbaar dat ik fijne hulp krijg. Ik zie haar vaker dan mijn kinderen.”

Het behouden van een schoon en leefbaar huis

De hulp vult aan: “We houden het huis nu alleen nog ‘schoon en leefbaar’. Steeds meer mensen blijven thuis wonen en zo blijft het allemaal te doen; ramen buiten lappen kan een glazenwasser doen, de vloeren schrobben is van vroeger.

Als je niet weet of je recht hebt op hulp, kan je ook kantoor bellen. Ze weten de weg hè, omdat ze in het dorp zitten. En misschien heb je juist via een andere weg hulp nodig, dan verwijzen ze ook. De gemeente kijkt goed met je mee naar wat nodig is.” De hulp lacht: “Mij niet bellen hoor! Anders hou ik geen tijd over voor het huishouden!”

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u bellen naar 0341-783 860 of mailen naar [email protected]. Kijk ook eens op www.atlashulp.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: