Voorpagina Purmerend Voorwoord De Zorgcirkel Digitale hulpmiddelen en persoonlijke zorg gaan hand in hand Joinuz Netwerk Dementie Zaanstreek-Waterland - Cultuurhuis Wherelant Netwerk Dementie Zaanstreek Sociale Wijkteams Purmerend Sportify Kids Club Welzijn - Vrijwilligerspunt. Veilig Thuis Zaanstreek-Waterland St. Wonen en Zorg in Purmerend Stichting Wonen en Zorg in Purmerend WelzijnWonenPlus - Odion Odion Wormer Leger des Heils - E-health
in de gemeente Purmerend

“Zo helpen wij elkaar”

Met veel voldoening en plezier werkt Erna al jaren als vrijwilliger op het servicepunt van WelzijnWonenPlus in Purmerend. WelzijnWonenPlus ondersteunt zelfstandig wonende ouderen en kwetsbaren met praktische en sociale hulpvragen.

De diensten worden uitgevoerd door vrijwilligers. In Purmerend variëren de diensten van klusjes in huis en tuin, mantelzorg en boodschappenservice tot gezamenlijke lunches, gezelschap en vervoer. Erna kent inmiddels veel vrijwilligers en abonnees en weet deze aan elkaar te koppelen. Erna: “Mijn werkzame leven stopte toen ik 61 jaar was, doordat het bedrijf failliet ging. Ik ontving een uitkering, maar ik wilde er graag iets voor terug doen. Ik houd van contact met mensen en ik vind het heerlijk om er uit te zijn. We hebben hier een heel leuk team van vrijwilligers en consulenten.”

Eenmaal per maand is er een gezamenlijke lunch voor vrijwilligers. Erna: “Een leuk moment om andere vrijwilligers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.” Het belang van het hebben van een sociaal netwerk is belangrijk. Erna: “Ik spreek veel ouderen die geen netwerk of kinderen hebben die hen kunnen helpen. De huidige digitale wereld is aan hen voorbij gegaan. Het inloggen bij een ziekenhuis of woningbouwvereniging bijvoorbeeld is voor hen geen optie. Hierdoor lopen ze allerlei informatie mis, maar ook hulpmiddelen die het dagelijks leven makkelijker maken. Vrijwilligers van WelzijnWonenPlus bieden ondersteuning door hen bijvoorbeeld in contact te brengen met het Wmo-loket. Van hieruit worden zij weer verder geholpen. En zo helpen wij elkaar.”

Voor meer informatie neem contact op met WelzijnWonenPlus op werkdagen van 09.00 - 12.00 uur, tel. 0299 - 426364. Ook vrijwilliger worden? Bel of mail met Floor Hemels consulent, 06 - 10170957[email protected]

Ondersteuning bij je thuis

Die stapel afwas wegwerken of op tijd de post openen. Voor sommige mensen is dat best lastig. Mensen met een beperking bijvoorbeeld die op zichzelf (willen) wonen. Zij kunnen hulp krijgen van een ambulant begeleider van Odion. Dat is iemand die bij de mensen thuis komt en hen in het dagelijks leven ondersteunt en begeleidt.

Joyce en Gabriella in gesprek tijdens een begeleidingsmoment.

‘Bij haar kan ik mezelf zijn’

Gabriella krijgt bijvoorbeeld ondersteuning van ambulant begeleider Joyce Mulder. “Soms begrijp ik mijn omgeving niet goed”, vertelt zij. “Bijvoorbeeld als ik een gesprek heb met een instantie. Joyce helpt me daarbij. Daardoor lukt het me nu beter. Ik oefen ook met haar met het aangaan van vriendschappen. Joyce geeft me een steuntje in de rug. Ik voel me veilig bij haar en kan mezelf zijn.”

Wat is de vraag?

Joyce geeft aan dat zij pas echt iets voor iemand kan betekenen als zij zich verdiept in diegene. “We beginnen altijd met een uitgebreide kennismaking. Dan bespreken we waar iemand hulp bij kan gebruiken. Dat kan van alles zijn, van huishouden tot route uitstippelen met het openbaar vervoer. Een leuke en interessante daginvulling is belangrijk. Daarom werken we ook aan het vinden én volhouden daarvan. Als het nodig is, ga ik mee ergens naartoe. Een lastig gesprek bijvoorbeeld of een eerste dag op nieuw werk.”

Heb jij ook ondersteuning nodig? En denk je dat een ambulant begeleider van Odion precies is wat je nodig hebt? Op onze website lees je meer: www.odion.nl/thuisbegeleiding. Neem gerust contact met ons op: 0299 - 418 350.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: