Voorpagina Purmerend Voorwoord De Zorgcirkel Digitale hulpmiddelen en persoonlijke zorg gaan hand in hand Joinuz Netwerk Dementie Zaanstreek-Waterland - Cultuurhuis Wherelant Netwerk Dementie Zaanstreek Sociale Wijkteams Purmerend Sportify Kids Club Welzijn - Vrijwilligerspunt. Veilig Thuis Zaanstreek-Waterland St. Wonen en Zorg in Purmerend Stichting Wonen en Zorg in Purmerend WelzijnWonenPlus - Odion Odion Wormer Leger des Heils - E-health
in de gemeente Purmerend

kunstlessen voor kwetsbare senioren en hun mantelzorger

“Waar woorden tekort schieten, begint een gesprek met beelden.” Atelier voor Twee is een fijne creatieve ochtend voor kwetsbare senioren én hun mantelzorger. Zo’n mantelzorger kan een partner zijn, maar ook bijvoorbeeld een kind, kleinkind of vriend(in).

Samen genieten van kunst maken

Bij Atelier voor Twee kun je samen genieten: van iets kunstzinnigs maken én van de gezelligheid binnen een vertrouwde omgeving van een groep gelijkgestemde mensen. Leeftijd en ervaring spelen geen rol. Of zoals een van de deelnemers het omschrijft: “Iedereen is hier wat hij is en doet wat hij doet en het is allemaal prima.”

Bij Atelier voor Twee werken de deelnemers onder begeleiding van ervaren kunstdocenten. Daarnaast zijn er ook enthousiaste vrijwilligers die zowel de deelnemers als de mantelzorgers assisteren bij het werk of om even gezellig mee te praten. Twee ochtenden per week kun je samen met je mantelzorger schilderen, boetseren of tekenen. Maar ook andere materialen en technieken, zoals speksteen of vilt komen voorbij.

Gratis deelname met een WMO-indicatie

De huidige deelnemers aan het Atelier voor Twee zijn zeer divers. Mensen met een (beginnende) dementie, parkinson, alzheimer of mensen die moeten leven met de gevolgen van een hersenbloeding zijn allemaal welkom. Potentiële nieuwe deelnemers kunnen zelf ervaren of deze activiteit bij ze past. Iedereen kan namelijk een keer kijken en/of vrijblijvend meedoen. Als Atelier voor Twee passend blijkt te zijn, dan kan een indicatie aangevraagd worden bij het Wmo-loket van de gemeente Purmerend. Voor deelnemers met Wmo-indicatie is meedoen gratis; de mantelzorger betaalt een vergoeding voor koffie en materiaal.

Deelnemers aan Atelier voor Twee vertellen zelf wat het voor hen betekent.

Praktische informatie

Atelier voor Twee is elke woensdag- en zaterdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur bij Cultuurhuis Wherelant.
Meer informatie of aanmelden voor een proefles:
Marleen Hallie, [email protected], 0299-434777
www.wherelant.nl/ateliervoortwee

Samen werken aan goede dementiezorg

Waar kan je in de regio terecht voor ondersteuning als je naaste dementie heeft? Met de Netwerken Dementie en Ouderenpsychiatrie zorgen Margriet Slot en Natasja Gundelach ervoor dat zorgprofessionals samenwerken om de best passende zorg te geven.

Samen werken aan goede dementiezorg

“We willen alles wat we weten over dementie en psychiatrische ziektebeelden bij ouderen samenbrengen op één plek”, vertelt Natasja (Programmamanager Ouderenpsychiatrie). “In de regio zijn er veel mogelijkheden waar je terechtkunt voor de juiste begeleiding”, vult Margriet (Programmamanager Netwerk Dementie Zaanstreek-Waterland) aan.

Stappenplan: voor iedere situatie de juiste zorg

“Blijf niet alleen worstelen”, benadrukt Margriet. “Want je bent als mantelzorger niet alleen, we doen het samen.” Aan wat voor soort hulp kan je denken als mantelzorger? Margriet en Natasja geven een aantal tips.

  1. Geef je eigen grens aan. Voel goed waar je eigen grenzen liggen. Gedachtes als ‘ik ben moe en/of ik lig er wakker van’, zijn signalen die je kunt delen met mensen om je heen. Ga met elkaar in gesprek.
  2. Wat zijn bruikbare technologische apparaten die helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen? Van horloge met een alarm tot een eenvoudige tablet.
  3. Schakel professionele hulp in. Naast de huisarts, kan je ook terecht bij de wijkverpleegkundige, Wmo-consulent of casemanager dementie. Met hen doe je samen de check of er nog ondersteuning mogelijk is vanuit de mensen die in je omgeving zijn of bijvoorbeeld een kerk of familie.

Hoe kan je ons bereiken?

Maak een afspraak bij de SlimoTheek via slimotheek@netwerk­dementie-zw.nl of bezoek een Alzheimer Café.

Meer weten?

Kijk op www.netwerkdementie-zw.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: