Voorpagina Purmerend Voorwoord De Zorgcirkel Digitale hulpmiddelen en persoonlijke zorg gaan hand in hand Joinuz Netwerk Dementie Zaanstreek-Waterland - Cultuurhuis Wherelant Netwerk Dementie Zaanstreek Sociale Wijkteams Purmerend Sportify Kids Club Welzijn - Vrijwilligerspunt. Veilig Thuis Zaanstreek-Waterland St. Wonen en Zorg in Purmerend Stichting Wonen en Zorg in Purmerend WelzijnWonenPlus - Odion Odion Wormer Leger des Heils - E-health
in de gemeente Purmerend

Digitale hulpmiddelen en persoonlijke zorg gaan hand in hand

Zorgprofessionals van De Zorgcirkel zien dat steeds meer Purmerenders digitale hulpmiddelen omarmen voor gemakkelijker en veiliger zelfstandig wonen. Samen met de gemeente en verzekeraars werken zorgorganisaties aan het bevorderen van digitale zorg. Er zijn steeds eerder zorghulpmiddelen beschikbaar die dagelijkse handelingen vergemakkelijken, waardoor mensen deze soms weer zelf kunnen uitvoeren of met ondersteuning van zorgorganisaties.

Irma van den Dungen, eHealth coach bij De Zorgcirkel: “Bij De Zorgcirkel merken we al langer een verandering in mindset in Purmerend. Mensen vertellen hoe ze tijdens de coronatijd hebben geleerd te beeldbellen en whats-appen en dat ze dit eerder hadden willen ontdekken. En digitale hulpmiddelen bieden niet alleen zorg, maar ook verbinding en meer contact met familie en vrienden.”

Digitale hulpmiddelen en persoonlijke zorg gaan hand in hand

Irma: “Geen zorgen, we blijven bij u thuiskomen want zorg op afstand, digitale hulpmiddelen thuis en persoonlijke zorg gaan hand in hand. We kijken samen welke zorgmomenten vervangen kunnen worden door digitale zorg en voor de andere momenten komen we langs.”

Mensen zijn vaak verrast door de mogelijkheden van digitale zorg; zoals hulpmiddelen voor structuur, beeldzorg en medicatie. Digitale zorgtechnologie heeft meestal ook een sociale kant, zoals Tessa, een sociaal ‘robotje’ dat fungeert als een maatje in huis en mensen helpt herinneren aan afspraken. “De Tessa van mevrouw Baatz is zo geprogrammeerd dat zij herinnerd wordt haar oefeningen vanwege haar afasie te doen. Zij gaat hier fantastisch mee om.”

Cliënten die digitale zorg thuis gebruiken, worden vaak zelfredzamer en hebben beter contact met de buitenwereld. Hoewel het momenteel nog als iets nieuws voelt, zal de combinatie van persoonlijke zorg en zorgtechnologie in 2040 heel normaal zijn, wanneer een kwart van de Nederlandse bevolking 65 jaar of ouder is.

Zorg Thuis medewerkers van De Zorgcirkel
kennen alle ins en outs van
de Compaan en zorgrobot Tessa.

Digitaal veilig en vaardig

Bij De Zorgcirkel zorgen ze ervoor dat hun Zorg Thuis-collega’s goed op de hoogte zijn en zelf eerst oefenen met nieuwe digitale hulpmiddelen. Irma: “Onze collega’s volgen trainingen met nieuwe innovaties en staan klaar om cliënten te helpen. We vinden het heel belangrijk dat iedereen zich digitaal veilig en vaardig voelt en vertrouwen heeft in digitale zorg als aanvulling op menselijk contact en persoonlijke hulp.”

“Zodra mensen de voordelen van digitale zorg ervaren, zijn ze vaak zeer tevreden. Het is een win-winsituatie”, sluit Irma af.

Ga mee op bezoek bij een cliënt met een zorgrobot Tessa met onze Zorg thuis-collega Bianca.

Samen vertellen ze wat Tessa doet en hoe zij dit ervaren. Zie hoe Tessa wordt ingezet en hoe zij de dagstructuur bevordert. Dit filmpje maakt deel uit van het project Toolkit technologie, een samenwerking van ons met Evean, Viva!Zorggroep en Omring waarin we met elkaar leren over inzet van zorg op afstand als passende zorg.

Meer weten?

Kijk op www.zorgcirkel.nl of neem contact met ons op.
T : 088 55 99 500
E: [email protected]

De Zorgcirkel, Viva! Zorggroep, Evean en Omring zetten beeldzorg in voor cliënten.

Dit doen we met de Compaan. Wijkverpleegkundige Nine legt uit hoe dit werkt.

De seniorentablet Compaan is echt een uitkomst voor mijn moeder. Door de eenvoud ervan leerde ze snel beeldbellen. Zo houdt niet alleen de zorg dagelijks contact met haar, ook ‘ziet’ zij mijn zus veel vaker die ver weg woont.”

Er even tussenuit in Het Buitenhuis

Bent u bezig met vakantieplannen, maar maakt u zich zorgen over uw mantelzorg? De gemeente Purmerend, het Zilveren, het Zorgkantoor en De Zorgcirkel helpen u graag. Er zijn verschillende opties voor logeerplekken met de benodigde zorg, ook wel respijtzorg genoemd. U draagt uw zorgtaken tijdelijk aan iemand anders over. We spraken met Marjoleine van den Broek van Het Buitenhuis in Wijdewormer om te bespreken waarom respijtzorg zo belangrijk is. Marjoleine legt uit: “Als mantelzorger ben je altijd bezig. Je bent alert, regelt zaken, zorgt voor anderen en maakt je zorgen. Het kan moeilijk zijn om tijd voor jezelf te nemen. Een pauze is dan belangrijk. Even opladen en dingen voor jezelf doen. Het is essentieel dat respijtzorg preventief en vroegtijdig wordt ingezet, zodat iedereen eraan kan wennen om af en toe de zorg los te laten en overbelasting te voorkomen.”

Plan uw zomer met mantelzorgondersteuning op www.buitenhuiswijdewormer.nl

Ook wethouder @harryrotgans (Purmerend) vertelt namens de gemeenten over de Het Buitenhuis. “Vanwege de positieve reacties en evaluatie van het afgelopen jaar, is besloten om de pilot in 2023 te verlengen”

Gasten Annie en Lidy vertellen enthousiast over hun ervaring in Het Buitenhuis.

Logeerhuis voor hulpbehoevenden is succes: 'Waardevol moment rust voor mantelzorger'
- NH Nieuws

Bekijk en lees het artikel hier

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: