Voorpagina Voorwoord Stichting Zuidwester Rotterdampas Careyn Spijkenisse Heeft u geldzorgen of moeite om rond te komen? Ouwerkerk Notariaat Activiteiten in Nissewaard! Gemeente Nissewaard Sporten in Nissewaard ASVZ Je bent van harte welkom op het CJG Zadkine Centrum Seksueel Geweld - Humanitas Ouwerkerk Notariaat - Zadkine Vluchtelingenwerk - De Boegspriet Kinderkoepel - E-health
ZORG

& ondersteuning In de gemeente Nissewaard

VOORLEZEN IS LEUK

EN BELANGRIJK VOOR IEDER KIND!

Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook van groot belang voor de ontwikkeling van elk kind. Hierdoor leren kinderen nieuwe woorden en raken ze spelenderwijs vertrouwd met verhalen en boeken. Dit bevordert niet alleen hun woordenschat, verbeeldingskracht en taalvaardigheid, maar bereidt hen ook voor op de basisschool. Op de peutergroepen van de Kinderkoepel in Zuidland en Heenvliet wordt dagelijks voorgelezen.

Leeshoek peuteropvang Heenvliet

Samenwerking met de bibliotheek

De peuteropvanglocaties werken samen met Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta om het (voor)lezen bij jonge kinderen te bevorderen, onder andere via het project ‘BoekStart in de kinderopvang’. Dit initiatief heeft als doel om kinderen van nul tot vier jaar, samen met hun ouders en pedagogisch medewerkers via de kinderopvang actief kennis te laten maken met boeken en het plezier van lezen.

Leeshoek

Beide locaties hebben een leeshoek met een prachtige collectie prentenboeken, geschonken door Bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse. De peuters kunnen in hun leeshoek rustig zelf een boekje lezen of samen de prachtige prenten in de boeken ontdekken. De bibliotheek beheert en vult de collectie regelmatig aan.

Als kers op de taart helpt de voorleesconsulent van de bibliotheek bij het ontwikkelen van leuke voorleesactiviteiten op de groepen en ondersteunt zij pedagogisch medewerkers om deskundiger te worden op het gebied van voorlezen en taalontwikkeling van peuters.

Door peuters actief te betrekken bij het voorlezen, bijvoorbeeld door vragen te stellen en interactief bezig te zijn, wordt hun taalontwikkeling gestimuleerd en wordt het verhaal nog leuker beleefd!

Kijk voor een peuteropvanglocatie bij jou in de buurt op www.kinderkoepel.nl.


chatten

met de psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld. Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten.

Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: