Voorpagina Voorwoord Aemosa Woonzorg Incluzio Leiderdorp Samen Zorgverlening Netwerk Dementievriendelijk Leiderdorp Het Gouden Hart Leiden Mijnleiderdorp.nl Stichting iDb Paramedisch Centrum Lagas - De Binnenvest De Binnenvest Aemosa - Saton Optiek Saton Optiek Leiderdorp Gemiva - ActiVite ActiVite
in de gemeente Leiderdorp

V.l.n.r. Lia, Norine en Rachel.

Samen kleur geven aan wonen voor senioren

Nederland vergrijst. Mensen worden steeds ouder, wat betekent dat de totale groep senioren in Nederland snel stijgt. Wat ook stijgt, is de wens van senioren om langer thuis te blijven wonen. Uit onderzoek blijkt dat behoud van zelfstandigheid en een prettige woonomgeving belangrijke redenen hiervoor zijn. Thuis wonen maakt ouderen gelukkiger en seniorenwoningen bieden hierin een welkome oplossing.

Seniorenwoningen bieden een aantrekkelijke optie voor ouderen die streven naar een veilige, comfortabele en prettige leefomgeving. En hier komt Woonzorg Nederland om de hoek. Woonzorg Nederland streeft ernaar om het woongenot voor senioren te verrijken en zet zich in voor een gevarieerd woningaanbod, waarin elke huurder zijn of haar eigen woongeluk kan ontdekken. Onlangs spraken we met Lia en Norine, beiden bewoners van een seniorenwoning in het wooncomplex “Van Alpenstaete,” en we hadden ook een gesprek met Rachel, de bewonersconsulente. Zij delen graag hun persoonlijke ervaringen en inzichten met u.

Bewoner: Norine

Norine woont sinds drie jaar in het complex en was meteen enthousiast. “Ik kwam destijds als een van de jongste bewoners binnen maar het voelde meteen goed. Ik trad net als Lia vrij snel toe tot de bewonerscommissie en regel samen met Lia veel activiteiten voor de bewoners. Ik vind het hier heel prettig dat het een sociale gemeenschap is, waar je let op elkaar maar ook je eigen leventje kan leiden. Bewoners delen bijvoorbeeld een krant maar zamelen ook doppen in ten behoeve van hulphonden. En voor de activiteiten vanuit de bewonerscommissie zetten we vaak onze eigen familieleden in, bijvoorbeeld als vrijwilliger bij de BBQ. Iedereen is welkom”, aldus Norine.

Bewonersconsulente: Rachel

Rachel werkt nu bijna twee jaar bij Woonzorg Nederland als bewonersconsulente in Van Alphenstaete en Huis ter Does. “Ik kwam echt in een warm bad terecht en heb in korte tijd een hele hechte band opgebouwd met veel bewoners. Ik ben drie keer per week op de complexen te vinden voor vragen, reparatieverzoeken en complexbehoud. Wat mij opvalt als ik hier ben, is de bereidwilligheid van de bewoners om elkaar te steunen en te helpen”, aldus bewonersconsulente Rachel.

Meer informatie over wonen in Van Alphenstaete? Neem een kijkje op www.woonzorg.nl/complexen/­van-alphenstaete.

Bewoner: Lia

Lia woont als rasechte Leidse nu 5 jaar in Van Alpenstaete. “Ik stond al 10 jaar ingeschreven toen ik rond ging kijken voor een seniorenwoning. Ik ging kijken naar een seniorenwoning omdat mijn oude woning te veel werk werd. Ik had een grote tuin en veel onderhoud en dit was simpelweg niet meer te doen”, vertelt Lia.

“Ik was nummer drie op de lijst en was dolgelukkig toen ik mijn hoekwoning op de eerste etage toegewezen kreeg. Van Alpenstaete beviel mij direct erg goed en al vrij snel trad ik toe tot de bewonerscommissie. Vanuit de bewonerscommissie organiseren wij activiteiten voor de bewoners zoals koffieochtenden maar ook grotere activiteiten als BBQ, high tea en kerstdiners”, vervolgd Lia.

“Ik heb fijne herinneringen hier. Ik denk met veel plezier terug aan het 25ste lustrum van het complex en we zijn al hard bezig met de voorbereiding van de viering van het 30-jarige bestaan volgend jaar. Wat ik fijn vind aan het wonen hier is dat het geen bejaardencentrum is, maar juist een complex waar je niet eenzaam hoeft te zijn en iedereen elkaar helpt waar nodig. Ook is er aandacht voor sport en alle voorzieningen zijn in de buurt zoals het winkelcentrum, bushalte, medische voorzieningen en heel veel groen”, vertelt Lia enthousiast.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: