Voorpagina Voorwoord Zo Helmond Sociale Teams Helmond Groepen en trainingen Valpreventie voor 65-plussers Jibb+ Collectief waar mogelijk, individueel waar nodig Succesverhalen van sociale teams Helmond Spring Kinderopvang - Podotherapie Mirna van Vught Spring Kinderopvang LEV Groep - Mee de Meent Groep LEV Groep Humanitas - E-health Nei Skoen - SMO-Helmond Een testament kan veel familieleed voorkomen en geld besparen OMD Notarissen Uitvaart Frits Spierings Fysiotherapie en Ergotherapie Leonardus Gezondheidscentrum Leonardus
ZORG

& ondersteuning In de gemeente Helmond

Valpreventie voor 65-plussers

veilig bewegen in en om uw huis

Bent u 65 jaar of ouder en woont u nog thuis in Helmond? Dan kunt u in uw wijk het komende jaar deelnemen aan het valpreventieprogramma. Zelfstandig wonen en onbezorgd de dagelijkse dingen blijven doen, zoals een boodschapje, een rondje fietsen of een familiebezoek. Dat willen we allemaal. Naarmate we ouder worden, kan dit steeds lastiger worden. Een goede gezondheid helpt hierbij.

Wat houdt het valpreventieprogramma precies in?

Het valpreventieprogramma start met een informatiebijeenkomst bij u in de wijk. Voor de wijken Helmond-Binnenstad (29 februari) en Stiphout-Warande (26 februari) vinden deze bijeenkomsten binnenkort plaats. De overige wijken komen later dit jaar aan de beurt.

Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over alle onderdelen die invloed kunnen hebben op vallen. De onderdelen die besproken worden zijn: risico’s in en rondom het huis, medicijngebruik, een slechte houding en schoeisel en de voedingskeuze. Daarnaast doen we een aantal testjes om te kijken of u een verhoogd valrisico heeft en of het valpreventieprogramma voor u geschikt is.

Resultaten pilot in Stiphout

In het voorjaar van 2023 is er een pilot valpreventie geweest waarbij de deelnemers begeleid werden door professionals om een val te voorkomen en op een juiste wijze op te staan.De deelnemers gaven na de trainingen aan dat ze zich zekerder voelen met bewegen, beter weten waar ze op moeten letten om een val te voorkomen, minder angstig zijn geworden om te vallen en op een veilige manier op kunnen staan na een val.

Tips om vallen te voorkomen

Gelukkig kunt u zelf ook al veel doen om vallen te voorkomen. Hieronder enkele tips.

  1. Blijf actief: Voldoende beweging op structurele basis is zeer belangrijk. Ga naar buiten, blijf tuinieren of doe mee aan activiteiten in de buurt. Wilt u meer informatie over activiteiten bij u in de buurt? Kijk dan op sportencultuurhelmond.nl of neem contact op met Jibb+.
  2. Maak het huis veilig: Denk aan een goed verlicht huis, met een veilige trap en materiaal om uitglijden te voorkomen.
  3. Geneesmiddelen check: Sommige medicijnen hebben invloed op de bloeddruk, het evenwicht of de hersenen. Gebruikt u meerdere medicijnen tegelijk? Dan is er meer kans om te vallen. Bespreek het gebruik van medicijnen daarom regelmatig met de huisarts of de apotheker.
  4. Ogen checken: Goed kunnen zien is erg belangrijk voor een goed evenwicht. Controleer de ogen daarom regelmatig. Een reservebril is ook aan te raden.
  5. Stevige en passende schoenen: Draag ook als u binnen bent stevige en passende schoenen. Zorg ook voor voldoende profiel en een lage hak. Hierdoor heeft u minder kans op uitglijden.
  6. Goede en gezonde voeding: Goede en gezonde voeding helpt om spieren en botten sterk te houden. Het is daarom belangrijk om genoeg te eten.

Wilt u meer weten?

Kijk ook voor meer informatie op www.jibbplus.nl/valpreventie.
Neem bij vragen contact op met medewerkers van Jibb+ via [email protected] of via 0492 – 347 071.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: