Voorpagina Voorwoord Zo Helmond Sociale Teams Helmond Groepen en trainingen Valpreventie voor 65-plussers Jibb+ Collectief waar mogelijk, individueel waar nodig Succesverhalen van sociale teams Helmond Spring Kinderopvang - Podotherapie Mirna van Vught Spring Kinderopvang LEV Groep - Mee de Meent Groep LEV Groep Humanitas - E-health Nei Skoen - SMO-Helmond Een testament kan veel familieleed voorkomen en geld besparen OMD Notarissen Uitvaart Frits Spierings Fysiotherapie en Ergotherapie Leonardus Gezondheidscentrum Leonardus
ZORG

& ondersteuning In de gemeente Helmond

Praten lijkt iets kleins

maar is eigenlijk iets heel groots

Toen Saïda Home-Start vrijwilliger Marlies ontmoette, kon ze eindelijk haar hart luchten.

Saïda vertelt: “Ik praatte en praatte. Daardoor daalde er gelijk een soort rust over me heen. Via het consultatiebureau hoorde ik over Home-Start. Het klikte meteen met Marlies. Ze kwam op me over als een vrouw met ervaring, een soort tweede moeder. Ik ben zelfstandig en kan goed voor mezelf opkomen. Maar ik had ook behoefte om sommige dingen te delen, iemand die een luisterend oor kan bieden. In mijn eigen omgeving had ik die niet. De eerste gesprekken met Marlies bestonden uit praten, praten en nog eens praten. Er daalde gelijk een soort rust over me heen. Praten lijkt iets kleins, maar is eigenlijk iets heel groots. Ik vond rust en kon beter slapen.

"Wij hebben de tijd om te luisteren"

Vrijwilliger Marlies

Marlies: “Saïda en haar gezin hebben nogal wat meegemaakt. Ik vind het heel knap dat ze mij hebben toegelaten. Eerst kwam ik vooral bij hen thuis, maar later zijn Saïda en ik gaan wandelen en dat doen we nu iedere week.

Dan bespreken we waar ze tegenaan loopt, zoals de communicatie met hulpverleners of school. Ik luister, denk mee en probeer zo nodig de andere kant van de zaak te belichten. Ik zie hoe gezinnen opknappen als er iemand is die naar hen luistert, troost biedt, begrijpt dat er wat aan de hand is. Bij Saïda brengt het rust in de opvoeding. Laatst zei ze tegen me: ‘Weet je wel wat voor goed werk jij doet?’ Ik word er blij van om te merken dat ik iets kan betekenen voor hen. Als Saïda verdrietig de trap afkomt en na onze wandeling lachend naar huis gaat, weet ik waar ik het voor doe.”

Meer weten?

Home-Start in Helmond is er ook voor jou! www.home-start.nl of bel 0492-537323.

Chatten met de

psycholoog

In Nederland gebruiken jaarlijks zo’n 9 miljoen mensen het internet om hulp te zoeken voor psychische problemen. Helemaal sinds corona is het steeds gebruikelijker om voor deze problemen via de computer professionele hulp te krijgen.

E-health

Bij online hulpverlening (e-health) worden patiënten via het internet geholpen bij hun problemen. Zij kunnen bijvoorbeeld depressief zijn of een eetstoornis hebben. Binnen een afgeschermde online omgeving krijgt de patiënt vragen en oefeningen. Soms hoort het bij de behandeling om daarnaast te chatten/videobellen voor extra ondersteuning, maar dit is bij elke aanbieder van online zelfhulp anders.

Van anoniem tot mobiel

Zo bestaan er e-health aanbieders waarbij de patiënt anoniem een traject kan doorlopen zonder dat de huisarts of zorgverzekeraar hiervan op de hoogte wordt gesteld.

Andere online therapie platformen doen aan ‘blended care’, waarbij ze e-health combineren met klassieke begeleiding. Tegenwoordig is het ook mogelijk om via een app een e-health cursus te doen.

Nieuw onderdeel

E-health is voor zowel hulpverleners als patiënten een relatief nieuw onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) wijst online hulpverleners erop dat ze extra oplettend moeten zijn wanneer zij via e-mail of chat contact hebben met hun patiënten. Psychologen kunnen informatie mislopen die ze normaal gesproken halen uit lichaamstaal.

Groot aanbod

Voor veel mensen kan e-health een uitkomst zijn, omdat er talloze mogelijkheden zijn op gebied van begeleiding, privacy en kosten. Denk je dat e-health een manier kan zijn om jouw psychische klachten te verhelpen? Informeer jezelf dan goed over de verschillende behandelingen en de aanbieders. Dit kan bijvoorbeeld via je eigen huisarts.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: