Voorpagina Voorwoord Zo Helmond Sociale Teams Helmond Groepen en trainingen Valpreventie voor 65-plussers Jibb+ Collectief waar mogelijk, individueel waar nodig Succesverhalen van sociale teams Helmond Spring Kinderopvang - Podotherapie Mirna van Vught Spring Kinderopvang LEV Groep - Mee de Meent Groep LEV Groep Humanitas - E-health Nei Skoen - SMO-Helmond Een testament kan veel familieleed voorkomen en geld besparen OMD Notarissen Uitvaart Frits Spierings Fysiotherapie en Ergotherapie Leonardus Gezondheidscentrum Leonardus
ZORG

& ondersteuning In de gemeente Helmond

Samen op weg naar zelfstandigheid:

Geriatriefysiotherapie in de Praktijk

Ze zeggen wel eens dat ouderdom met gebreken komt. Dit geldt voor iedereen, de een heeft echter meer last van de ouderdomsverschijnselen dan de ander.

De geriatriefysiotherapeut helpt je met specifieke kennis over ouderdomsziekten, valrisico en klachten als gevolg van bijvoorbeeld een niet aangeboren hersenaandoening (NAH), Parkinson of Multiple Sclerose (MS) om zo zelfstandig mogelijk te kunnen blijven functioneren. Omdat deze klachten complex zijn werkt de geriatriefysiotherapeut nauw samen met de huisarts, geriater en mantelzorgers.

Fysiotherapie

Een voorbeeld is het verhaal van Joke. “Joke heeft in het verleden diverse neurologische incidenten waaronder een beroerte en diverse tia’s gehad waardoor ze naar de eerstelijns geriatriefysiotherapeut gestuurd werd.

In eerste instantie zou Joke naar onze praktijk komen, maar toen bleek dat dit niet haalbaar was, ben ik naar haar huis gegaan. Inmiddels kom ik al geruime tijd bij Joke aan huis waar we samen oefenen om zelfstandig op de been te blijven, zo min mogelijk te vallen en haar eigen regie te behouden,” vertelt fysiotherapeut Aniek.

“Ik heb een prettig contact met Aniek, samen kijken we waar op dat moment mijn hulpvragen liggen en hier stemmen we de therapie op af. In de periodes dat het wat beter gaat zien we elkaar wat minder vaak en als het nodig is zien we elkaar iedere week wel een keer”, vertelt Joke.

Wilt u meer weten?

Voor meer informatie over ergotherapie, kijk op www.fysiotherapieleonardus.nl of bel 0492 – 508 080.


Samen op weg naar zelfstandigheid:

Ergotherapie in de Praktijk

Gezond zijn en gezond blijven is hard werken. Wanneer dit niet goed lukt is het fijn om hier wat hulp bij te krijgen.

De ergotherapeut is er om je te ondersteunen bij de beperkingen in je dagelijks functioneren. Denk hierbij aan beperkingen als gevolg van een specifiek ziektebeeld, verminderde mobiliteit, toenemende vermoeidheid, concentratie of geheugenproblematiek. Ook ondersteunen ze je bij de aanvraag van (medische)hulpmiddelen die je kunnen helpen om beter te functioneren zoals een scootmobiel, aanpassingen in huis of een brace.

Ergotherapie

Naast fysiotherapie heeft Joke ook ergotherapie gehad. Ze had vermoeidheidsklachten over de dag en kwam daardoor soms niet aan dingen toe die ze graag deed of nodig zijn bij het dagelijks functioneren. Ergotherapeut Inge is bij haar aan huis gekomen en heeft samen met Joke bekeken hoe ze haar dag indeelde en haar energie gebruikte over de dag. Middels voorlichting en praktische handvatten heeft Inge, Joke weer op weg geholpen en is ze in staat ook op dagen waarop ze wat minder energie heeft toch haar dag goed door te komen.

Naast het in kaart brengen van de belasting en belastbaarheid is er ook samen gekeken naar de inzet van hulpmiddelen om activiteiten zoals bijvoorbeeld het boodschappen doen makkelijker te maken.

“Ik had niet verwacht dat ik nog zo veel kon leren van Inge, vanuit mijn werk in de zorg was ik al bekend met ergotherapie maar ze heeft me positief verrast! De inzichten die zij mij gegeven heeft gebruik ik nog dagelijks en hier heb ik nog steeds veel baat bij”, vertelt Joke.

Wilt u meer weten?

Voor meer informatie over ergotherapie, kijk op www.ergotherapieleonardus.nl of bel 0492 – 508 080.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: