Tijdens dit onderzoek ontstond het contact met Jill. Samen met haar dochter woont zij in Ten Boer. Al jaren maakt zij in haar rolstoel gebruik van intensief collectief vervoer, zo’n 200 ritten per jaar’, zegt Gerdien.
Voor mensen zoals Jill is er in ons systeem eigenlijk maar een oplossing voorhanden: collectief vervoer. Zij is altijd afhankelijk van dit vervoer, zoals een bezoek aan de tandarts en het bijwonen van een sportwedstrijd van haar dochter. Zo doet ze dat al acht jaar. Gerdien merkte de enorme behoefte van Jill om meer eigen regie te ervaren. Jill ging zelf op zoek naar een passende rolstoelbus zodat zij zelf in haar vervoerbehoefte kan voorzien.
Ze zocht en vond. In een garage aan de andere kant van het land stond een bus, aangepast en goed onderhouden. Een geweldige verrassing, een speld in een hooiberg, want beschikbaar en betaalbaar.
Jill verkoopt haar huidige auto en gebruikt de opbrengst ervan als bijdrage aan de bus. De kosten voor onderhoud, belasting en brandstof wil en kan Jill zelf opbrengen ‘Binnen het huidige systeem is er geen ruimte om een bijdrage te leveren aan eigen vervoer. Daarom bracht ik Jill’s situatie in kaart om met ondersteuning van het Doorbraaknetwerk Groningen de maatwerkoplossing te realiseren. Een rekensom maakt al snel duidelijk dat de investering voor de bus in 2 jaar en 4 maanden is terugverdiend. Het plan is om de bus de komende tien jaar in te zetten. Deze maatwerkoplossing biedt een geweldige hoeveelheid vrijheid voor Jill en haar dochter. Bovendien betekent dit ook nog een duurzame besparing voor de gemeente!’, zegt Gerdien.
Met hulp uit haar netwerk kan Jill de komende jaren weer vooruit. Zonder de afhankelijkheid van het reserveren en de beschikbaarheid van collectief vervoer.