Voorpagina Voorwoord Werkzaak Rivierenland Dementievriendelijk Culemborg ROC Rivor ElkWelzijn Bureau Inspiratie Steuntjes in de rug om rond te komen Stichting Samen Verder Vraag hulp! Bewust Culemborg - Stichting Samen Verder RIBW Nijmegen & Rivierenland - Werkzaak Rivierenland RIBW Nijmegen en Rivierenland Prezzent - Bibliotheek Rivierenland Prezzent Zorgcentra De Betuwe - ROC Rivor
in de gemeente Culemborg 

Mevrouw Van Munster (70) bezoekt Dagbehandeling Parkinson in Culemborg

Hoe zorg je ervoor dat je zo goed mogelijk verstaanbaar bent als je spraak achteruit gaat? En hoe kun je zo lang mogelijk zelf in en uit bed gaan? Bij Dagbehandeling Parkinson van Zorgcentra De Betuwe krijgen mensen met Parkinson of parkinsonisme handvatten van fysiotherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten en andere specialisten. Voor mevrouw Van Munster is dit een fijne aanvulling op de hulp die zij krijgt van Thuiszorg De Betuwe.

Mevrouw Van Munster krijgt al geruime tijd naar alle tevredenheid thuiszorg van Zorgcentra De Betuwe. “Een dikke pluim voor iedereen van het thuiszorgteam. Je merkt dat het een drukke tijd is, maar ze nemen altijd de tijd voor me en ik word goed geholpen.” De wijkverpleegkundige wees haar twee jaar geleden op de start van Dagbehandeling Parkinson.

“Alleen al het samenzijn met lotgenoten doet goed”

Gevarieerd programma

Sinds die tijd bezoekt mevrouw Van Munster elke donderdag met zeven anderen de dagbehandeling. ’’We starten altijd met een gespreksronde, waarin iedereen vertelt hoe het gaat. Zowel ‘s ochtends als ‘s middags komt er een behandelaar. Tussendoor zijn er leuke activiteiten en is er eten en drinken en een rustmoment.’’

Sociaal en praktisch

Het fijne van de dagbehandeling vindt mevrouw Van Munster dat er mensen komen met soortgelijke klachten. “Het samenzijn met lotgenoten doet heel goed. Ook helpt het bij alledaagse taken. Je hebt als groep zelf invloed op wat je oefent. In en uit bed gaan, is voor mij moeilijk. Daarom trainden we laatst met een fysiotherapeut om op een goede manier in en uit bed te komen. Ook oefende ik met de logopedist rustiger te praten. Bijvoorbeeld door te zingen, dat was heel leuk.’’

“Iedereen heeft nou eenmaal een andere leerbehoefte”
Maatwerk zorgopleidingen voor jongeren én volwassenen

Een chronisch tekort aan mensen die werkzaam zijn in de zorg. Daar lopen veel zorginstellingen, al een tijd lang tegenaan. Jennifer de Boer, projectmanager bij WZW, zocht samen met ROC Rivor en Avans+ naar een manier om meer zij-instromers aan te trekken én te behouden door buiten de gebaande kaders op te leiden. Nog steeds staat Jennifer vierkant achter dit krachtige onderwijsconcept dat net even anders is dan anders.

“Het opleidingstraject houdt rekening met het vaak drukke privéleven van de zij-instromer”


Starten wanneer je wil

Veel zij-instromers vinden het lastig de overstap te maken van hun huidige beroep naar een functie in de zorg. Het is nou eenmaal lastig een opleiding in te passen in het drukke privéleven. “Helemaal als je in een bepaalde levensfase zit”, zegt De Boer. “Als je jonge kinderen hebt of mantelzorger bent bijvoorbeeld. Een opleiding volgen naast je baan is altijd heftig. Het vraagt heel veel van je. Dan is het fijn dat een opleidingstraject daar rekening mee houdt.” Met de flexibele en gepersonaliseerde leerroutes kan op ieder gewenst moment gestart worden. “Heel prettig”, vindt De Boer.

“Je wilt tenslotte, als je de keuze maakt om van beroep te veranderen, niet eerst een half jaar of langer moeten wachten voordat je kunt beginnen.”

Bovendien is er binnen je leerroute voldoende ruimte om te versnellen of te vertragen waar dat nodig is. “Iedereen heeft nou eenmaal een andere leerbehoefte. Daar houdt dit beproefde onderwijsconcept rekening mee. Ik denk dat deze leermethode veel kan bijdragen, juist omdat het maatwerk is.”

Ligt jouw ambitie in de zorg?

ROC Rivor, de mbo-opleider in de regio, biedt o.a. zorgopleidingen voor jongeren én volwassenen. Binnen het volwassenenonderwijs is er veel mogelijk: scholing, bijscholing, omscholing en werk- en praktijkverklaringen. Je kunt rekenen op onderwijs op maat. De opleidingen passen bij jouw achtergrond, toekomstdromen, veranderende wensen én de groei die je doormaakt. Verdiep je eens in de mogelijkheden.
www.rivorvolwassenenonderwijs.nl
T: 0344-656 220
E: [email protected]

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

bewust culemborg