Voorpagina Voorwoord Werkzaak Rivierenland Dementievriendelijk Culemborg ROC Rivor ElkWelzijn Bureau Inspiratie Steuntjes in de rug om rond te komen Stichting Samen Verder Vraag hulp! Bewust Culemborg - Stichting Samen Verder RIBW Nijmegen & Rivierenland - Werkzaak Rivierenland RIBW Nijmegen en Rivierenland Prezzent - Bibliotheek Rivierenland Prezzent Zorgcentra De Betuwe - ROC Rivor
in de gemeente Culemborg 

Het is belangrijk om dementie te herkennen

Anita Linskens kreeg op haar 55e de diagnose dementie. Haar vriendin Janine van der Heiden zit vanuit het Sociaal Team Culemborg in de werkgroep Dementievriendelijk Culemborg. Samen dragen ze bij aan verbetering van het aanbod voor mensen met dementie.

Anita: “Op mijn werk was ik de allesdoener en vraagbaak; ik wist altijd alles. Ineens ging ik fouten maken. Mijn collega’s maakten nog grappen over de overgang. ‘Ik mis een stofje’, zei ik zelf ook. Toen ik eenmaal naar de huisarts ging, stuurde die me door. Ik kreeg een ruggenprik om mijn hersenvocht te onderzoeken, een ‘lumbaalpunctie’. Daaruit bleek dat ik dementie heb.

Diagnose belangrijk

Er zijn nog geen medicijnen die dementie kunnen stoppen. Toch is het is belangrijk dat je snel de diagnose krijgt. Als duidelijk is wat je hebt, hoef je niet meer te piekeren waaróm je vergeetachtig bent. Bovendien krijg je meer begrip. Zorg dat je goed onderzoek krijgt. Huisartsen denken bij vrouwen en vergeetachtigheid vaak te lang aan de overgang; een neuroloog herkent dementie meteen.

Steun van werkgever

Mijn werkgever heeft alles gedaan om me aan het werk te houden. Van de balie naar een rustige werkplek, een hoofdtelefoon, één taak tegelijk. Ook de bedrijfsarts was heel begripvol: ‘Wil je blijven werken?’ ‘Ja!’ Uiteindelijk ben ik zelf gestopt toen ik eraan toe was. Maar ik word nog steeds emotioneel als ik aan mijn werk denk.

Gezonde leefstijl

Nu vind ik het heerlijk thuis. Thuis mogen dingen misgaan. En ik kan alles in alle rust doen. Het helpt me om gezond te leven. Dus ik beweeg veel en eet gezond. Mijn hersenen houd ik goed bezig: ik luister boeken, lees tijdschriften, volg het nieuws en lees alles over Alzheimer. Ook doe ik mee aan Alzheimer-onderzoek. En ik heb een vriendin met Alzheimer met wie ik dingen kan delen. ‘Heb jij dat ook?’, vragen we elkaar. Herkenning helpt.”

Anita Linskens (links) en Janine van der Heiden.

Dementievriendelijk Culemborg

Janine: “Vanuit Dementievriendelijk Culemborg raadpleeg ik Anita regelmatig. ‘Hoe zou jij dit doen?’ Anita voelt zich bijvoorbeeld nog te jong voor de dagbesteding voor mensen met dementie. Maar ze wil daar wel koffieschenken. De hulp voor mensen met dementie is in Culemborg goed geregeld. Anita heeft een casemanager vanuit Dementie Rivierenland. Er is dagbesteding, er zijn wandelgroepen en je kunt in een buurthuis als Bolderburen koffiedrinken of schilderen. De activiteiten zijn niet altijd specifiek voor mensen met dementie. Maar als je meedoet, groei je met de groep mee en zij met jou.

Eens in de maand is er Alzheimer Café in het Bolderhuis. En we hebben natuurlijk het Odensehuis, de ontmoetingsplek voor iedereen die te maken heeft met geheugenklachten of beginnende dementie én voor hun partners, familie en vrienden.

Hulpkaart dementie

Vanuit de werkgroep werken we aan meer herkenning en scholing. We hebben onlangs de Hulpkaart uitgebracht. Hierop vullen geschoolde medewerkers de hulpvraag in samen met degene met dementie. Voor de een is dat ‘Ik ben de weg naar huis vergeten, wil je me op een bankje zetten en mijn dochter bellen?’ Voor de ander is dat: ‘Ik vergeet soms iets, wil je even geduld met me hebben?’ Dementie uit zich bij iedereen anders.”

Meer weten?

Anita heeft haar verhaal verteld voor RTL en Margriet Online. Zoek online op ‘Anita Linskens Alzheimer’. Meer weten over Dementievriendelijk Culemborg? Kijk op Culemborgkanmeer.nl.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

bewust culemborg