Voorpagina Voorwoord Werkzaak Rivierenland Dementievriendelijk Culemborg ROC Rivor ElkWelzijn Bureau Inspiratie Steuntjes in de rug om rond te komen Stichting Samen Verder Vraag hulp! Bewust Culemborg - Stichting Samen Verder RIBW Nijmegen & Rivierenland - Werkzaak Rivierenland RIBW Nijmegen en Rivierenland Prezzent - Bibliotheek Rivierenland Prezzent Zorgcentra De Betuwe - ROC Rivor
in de gemeente Culemborg 

Vraag hulp!

Formulierenbrigade

Deze vrijwilligers kennen de regelingen en kijken waar je recht op hebt. Ook kunnen ze helpen om formulieren in te vullen. De hulp is gratis. De Formulierenbrigade houdt spreekuren in de Salaamander, Heimanslaan 2: • Dinsdag van 9.30 – 11.30 uur op afspraak • Donderdag 13.30 – 15.30 uur op afspraak Maak vooraf een afspraak via telefoon- nummer: 06 - 31 63 26 73 of via  [email protected]

Schuldhulpmaatje

SchuldHulpMaatje biedt gratis ondersteuning aan bij geldzorgen. Een SchuldHulpMaatje helpt je om samen je financiën weer op orde te brengen. Bijvoorbeeld met je uitgaven en inkomsten plannen of een administratie bijhouden. SchuldHulpMaatje helpt je ook afspraken te maken met een schuldeiser. Het telefoonnummer van SchuldHulpMaatje is 0345 - 239 000. Je kunt ook mailen naar [email protected]. Zie Uitdeschulden.nu.

Geldzorgen

Bij vragen over rondkomen, schulden of bij geldzorgen kun je altijd contact opnemen met het Sociaal Team Culemborg. Een schuldhulpverlener of budgetcoach biedt persoonlijke begeleiding om je financiën op orde te krijgen. Zo voorkom je erger. Meer informatie vind je op Culemborgkanmeer.nl.

Perspectief traject jongvolwassenen

De pilot Perspectief traject jongvolwassenen heeft als doel de schulden op te lossen van jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Omdat jongeren vaak te weinig verdienen om de schulden af te lossen, ‘betalen’ jongeren in deze pilot vooral de schulden af door aan hun toekomst te werken. Dat doen ze met een opleiding of met werk. Een Toekomstcoach van ElkWelzijn begeleidt hierbij. Een schuldhulpverlener van de gemeente maakt een plan voor de schulden. Jongvolwassenen kunnen zich melden bij Francis Nijhof, Toekomstcoach en jongerenwerker bij ElkWelzijn: 06-81 00 70 16 of [email protected].

Leerhuis

Bij Leerhuis Culemborg in wijkcentrum De Salaamander kun je gratis leren en oefenen in:

  • de Nederlandse taal spreken, schrijven of lezen
  • rekenen
  • omgaan met geld
  • werken met de computer, tablet of smartphone
  • je post begrijpen

Op woensdagochtend kun je er met al je (taal-)vragen op het inloopspreekuur terecht. Kijk op leerhuisculemborg.nl, bel 06 - 10 08 71 61 of mail naar  [email protected].

Bibliotheek Rivierenland

Ook de bibliotheek organiseert allerlei cursussen, zoals Eerste hulp bij online en de computercursus Klik en Tik. Elke dinsdagochtend is er een Geldpraat Café, waar inwoners onder het genot van een gratis kopje koffie met elkaar kunnen praten over rondkomen en financiën.

“Een onverwachte uitgave kan veel zorgen geven als je toch al weinig geld hebt. Wij zoeken uit of je in aanmerking kom voor bijzondere bijstand. De regeling is maatwerk.”
Iris van der Straten, beleidsmedewerker Maatschappelijke Opgaven

Elke eerste woensdagavond van de maand houdt BMO advocaten een gratis en vrijblijvend juridisch spreekuur in de bibliotheek. Zie Bibliotheekrivierenland.nl/agenda.

Culemborgkanmeer.nl/geldzaken

Hier vind je alle informatie over geldzaken, schulden, administratie en hulp. Bijvoorbeeld het digitale boekje ‘In 6 stappen grip op je geld’. Dit boekje helpt je om een overzicht te maken van inkomsten en uitgaven. Wat komt er op je rekening? Wat geef je waaraan uit? En blijft er dan nog wat over?

Illustraties: Marjon Hoogheid-van Houte

Sociaal Team Culemborg

Sinds 3 april van dit jaar werken de gemeente, Santé Partners, ElkWelzijn en Stichting MEE Plus nog nauwer samen op één plek voor zorg en ondersteuning: het Sociaal Team Culemborg. Iedereen met vragen of ideeën over zorg, welzijn, opvoeding, opgroeien en rondkomen kan bij het Sociaal Team Culemborg terecht. Daar werken deskundige mensen die luisteren naar uw of jouw verhaal. Zij hebben een brede kennis op het gebied van jeugdhulp, maatschappelijke ondersteuning, hulpmiddelen, financiële dienstverlening en meer. U/je krijgt één aanspreekpunt en de medewerkers zorgen samen voor de juiste hulp. Voor meer informatie kijk op: www.culemborgkanmeer.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

bewust culemborg