Voorpagina Voorwoord Werkzaak Rivierenland Dementievriendelijk Culemborg ROC Rivor ElkWelzijn Bureau Inspiratie Steuntjes in de rug om rond te komen Stichting Samen Verder Vraag hulp! Bewust Culemborg - Stichting Samen Verder RIBW Nijmegen & Rivierenland - Werkzaak Rivierenland RIBW Nijmegen en Rivierenland Prezzent - Bibliotheek Rivierenland Prezzent Zorgcentra De Betuwe - ROC Rivor
in de gemeente Culemborg 

Frans:
“Zelfstandig wonen is
voor mij niet verstandig”

Meerdere psychotische periodes (schizofrene stoornis) waren voor Frans de aanleiding om te zoeken naar hulp. Wonen bij de RIBW en daarmee een intensieve begeleiding, lijken voor Frans de beste basis.

“In verband met huurachterstanden en een conflict met mijn huurbaas over overlast, moest ik mijn woning uit. Dat ik overlast veroorzaakte kwam door een psychose. Ik was angstig en had het gevoel dat iedereen mij kwaad wilde doen. En toen ging het echt mis. Ik ben opgepakt door de politie.” Een gedwongen opname volgde.

Na een opname van ruim drie jaar wordt Frans aangemeld bij de RIBW. Na een tijd op de wachtlijst te hebben gestaan vindt hij in een beschermende woonvorm eindelijk de rust waar hij aan toe is. “De psychotische gedachtes blijven, al leer ik er steeds beter mee omgaan.” Door de stabiele basis bij de RIBW heeft Frans ook minder kans opnieuw psychotisch te worden. “Ik wil geen overlast meer veroorzaken waar ik woon of voor de mensen om mij heen. Dat ik zo’n stap terug hopelijk niet meer ga zetten, vind ik winst.”

Zelfstandig wonen is voor Frans niet verstandig. “Mijn directe omgeving ervaar ik als onveilig en onvoorspelbaar. Als dit gevoel toeneemt worden mijn psychotische gedachtes sterker, trek ik mij zelf terug en kom ik moeilijk tot activiteiten. Daarom blijf ik bij de RIBW wonen.”

Weten wat RIBW Nijmegen & Rivierenland doet voor mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid?
Kijk op www.ribw-nr.nl.

Mohamed voelt zich thuis als allrounder in het magazijn

Mohamed vluchtte en kwam met zijn vrouw en 3 kinderen in Culemborg terecht. In Syrië was Mohamed keukenmonteur. Met hulp van Werkzaak Rivierenland zocht hij naar werk. Zijn kennis kwam goed van pas bij Middelkoop Culemborg. Mohamed startte met een taalstage en dat beviel beide partijen goed. Zo goed dat Mohamed er nu een vaste baan heeft.  

“Mohamed sprak nog geen Nederlands maar kende de branche en de producten wel. Een enorm pluspunt. Het smaakte naar meer. Mohamed werkt nu drie dagen bij ons in het magazijn sanitair."

Toekomstperspectief

Henk Middelkoop: “Wij zijn een écht familiebedrijf. Van generatie op generatie sinds 1933. We hadden nog geen ervaring met statushouders. Via Werkzaak hebben wij nu een goede en ervaren medewerker en bieden we Mohamed en zijn gezin weer toekomstperspectief.”

Altijd een lach

“Mohamed is een fantastische medewerker. Voor mij blinkt hij uit in zijn doorzettingsvermogen. Hij is er altijd, werkt hard en heeft altijd een lach op zijn gezicht.”

Mijn collega’s voelen nu als familie

Mohamed werkt als allrounder in het magazijn. Werkcoach Songül van Werkzaak Rivierenland is trots op Mohamed: “Het is bijzonder hoe hij de pakbonnen en producten leest en (her)kent terwijl hij nauwelijks Nederlands kan lezen. Hij werkt met drie collega’s en ze maken ook veel lol. Mohamed volg nu Nederlandse les in de avonduren.”

En Mohamed? Hij is blij met deze kans. “Ik vind alles leuk aan dit werk! Op de heftruck en orders picken. Ik hoop in de toekomst meer uren te gaan werken en dat ik nog lang hier mag blijven werken! Mijn collega’s voelen nu als mijn familie!”

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.werkzaakrivierenland.nl/succes-verhaal.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

bewust culemborg