Voorpagina Voorwoord Werkzaak Rivierenland Dementievriendelijk Culemborg ROC Rivor ElkWelzijn Bureau Inspiratie Steuntjes in de rug om rond te komen Stichting Samen Verder Vraag hulp! Bewust Culemborg - Stichting Samen Verder RIBW Nijmegen & Rivierenland - Werkzaak Rivierenland RIBW Nijmegen en Rivierenland Prezzent - Bibliotheek Rivierenland Prezzent Zorgcentra De Betuwe - ROC Rivor
in de gemeente Culemborg 

“Culemborg heeft veel te bieden voor ouderen”

Als wijkcoach West bij ElkWelzijn helpt Karin Burgers ouderen op weg die bijvoorbeeld behoefte hebben aan contact, advies willen over voorzieningen, praktische hulp zoeken of een (beweeg)activiteit. “Als oudere hoef je echt niet thuis te blijven zitten, er is genoeg te doen.”

“Het mooie van mijn werk is dat ik bij mensen thuis kom. Voor een huisbezoek is geen indicatie nodig. Het begint vaak met één vraag, maar ik maak altijd even een praatje over het dagelijkse leven. Dan blijkt vanzelf of iemand moeite heeft om dat op orde te houden. De oplossing kan van alles zijn: hulp in de tuin bijvoorbeeld, van een vrijwilliger van het tuinproject. Of een activiteit in een ontmoetingscentrum. Zelf vrijwilligerswerk doen kan ook. Zo was er iemand die graag wilde bloemschikken. Wij zorgden voor de locatie en promotie en hij heeft zelf de bloemschikcursus gegeven.”

Ontmoeten

Culemborg heeft meerdere ontmoetingscentra, zoals Bonvie, Salaamander, Bolderburen, ‘Bij Ons’ op de Gandhi, ‘De derde helft’ bij de hockeyvereniging en het Inloophuis aan de Parklaan. Overal zijn koffiemomenten waar je zo aan kunt schuiven. Bolderburen is zelfs dagelijks open. Samen eten kan ook: op verschillende locaties wordt gekookt. Karin: “Niet iedereen wil koffiedrinken; soms past een activiteit beter. Er zijn wandelgroepen en beweeglessen. Zelfs voor mensen die slecht ter been zijn, hebben sportverenigingen in Culemborg een leuk aanbod.

Ook zijn er trainingen om steviger te staan en te lopen. Als ik het idee heb dat iemand behoefte heeft aan een ontmoeting of activiteit, bespreek ik de mogelijkheden. Wat zou u willen doen? Wat is uw passie? Vaak is er een oplossing op maat. Het boekje Wie Wat Waar is een mooie wegwijzer voor senioren in Culemborg. Bij ElkWelzijn ligt een exemplaar klaar om mee te nemen.

Aanbod voor migrantenouderen

Mijn collega Rukize Kesmer, wijkcoach in Oost, weet veel over activiteiten voor ouderen met een migratieachtergrond. Zij werkt samen met de Oasegroep, een stichting met en voor vrouwen van allerlei culturen. Zij denken mee over ouder worden en wat nodig is voor migranten in Culemborg, bijvoorbeeld als dementie speelt. Ook organiseren zij themabijeenkomsten.”

Smalle beurs

Activiteiten moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom zijn er regelingen voor mensen met weinig geld, zoals het Volwassenenfonds Sport en Cultuur of de Doe Mee(r)-regeling. Deze is bedoeld voor activiteiten buiten de deur of om kosten te betalen van telefonie, internet of televisie.

Wijkcoach Karin Burgers bij een van de ontmoetingscentra, Bolderburen

Agenda

  • Week tegen Eenzaamheid:
    28 september - 4 oktober
  • Seniorenbeurs: 7 oktober
  • Feel Alife Event: 7 oktober

Karin: “Als mensen gebruikmaken van de Doe Mee(r)-regeling, is dat vaak een ingang voor een praatje: ‘Hoe is het in je buurt? Heb je kinderen die een handje helpen? Kom je ook in aanmerking voor de Energietoeslag of zorgtoeslag? Weet je van de Formulierenbrigade?’ Ik kan mensen op weg helpen.”

Vervoer

Ouderen die niet of moeilijk met het openbaar vervoer naar een activiteit kunnen reizen, kunnen voor weinig geld met Klaartje mee. Klaartje heeft vijf bussen, waarvan vier met rolstoelvoorziening. Ook is er in Culemborg de Flatexpress.

Op maat

“Vaak is iemand geholpen met een ontmoeting, met ondersteuning door een vrijwilliger of een activiteit. Soms ga ik de eerste keer mee. Als ik denk dat iemand meer nodig heeft, dan verwijs ik door naar de praktijkondersteuner van de huisarts of het Sociaal Team Culemborg. Er is altijd een oplossing op maat”, sluit Karin af. Organiseer jij een cursus (ook) voor ouderen? Mail dan je aanbod naar Karin: [email protected].

Het boekje Wie Wat Waar, wegwijzer voor senioren is ook te vinden op Culemborgkanmeer.nl onder ‘meedoen en ontmoeten voor ouderen’. Hier staat ook contactinformatie van Klaartje, ElkWelzijn en de wijkcoaches.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

bewust culemborg