Wie regelt de zaken als iemand wilsonbekwaam is?
Hoe gaat het als iemand zelf niet meer in staat is om zijn of haar zaken te regelen? Er kan dan bij de kantonrechter een bewind worden aangevraagd. De bewindvoerder regelt dan de financiële zaken van de betreffende persoon. Voor de medische zaken kan een mentorschap worden aangevraagd, ook bij de kantonrechter. De bewindvoerder moet jaarlijks verantwoording afleggen aan de kantonrechter en voor bepaalde beslissingen, zoals giften en verkoop van de woning moet de bewindvoerder de machtiging van de kantonrechter aanvragen. Al met al best een bewerkelijke procedure.
Een alternatief hiervoor is een levenstestament. Daarin kunt u zelf één of meerdere vertrouwenspersonen (gevolmachtigden) aanwijzen die uw financiële zaken en uw medische zaken kunnen regelen als u het zelf niet meer kunt. Als er een levenstestament is gemaakt, hoeft er geen bewind en/of mentorschap bij de rechter te worden aangevraagd.
In het levenstestament kunt u, als u dat wilt, aangeven dat de gevolmachtigden uw zaken pas mogen regelen als u het zelf niet meer kunt. Dat moet dan blijken uit een medische verklaring.
Verder kunt u ervoor kiezen om een toezichthouder over de gevolmachtigden aan te stellen. De gevolmachtigden moeten dan aan de toezichthouder verantwoording afleggen en de toezichthouder kan de gevolmachtigden adviezen geven.
Een levenstestament maakt u bij de notaris. Op het moment dat het levenstestament wordt gemaakt, moet de levenstestateur (degene die het levenstestament maakt) wel wilsbekwaam zijn. Het is dus verstandig om tijdig een levenstestament te maken.