Voorpagina Voorwoord Neboplus Meedoen met een kleine beurs Samen is leuker dan alleen Norschoten Dangremond Notariskantoor - Elan Barneveld Elan Dangremond Notaris Steunpunt Mantelzorg Welzijn Barneveld Steunpunt vrijwilligerswerk Icare Steunpunt vrijwilligerswerk vervolg Lelie Zorggroep Barneveld Ons Bedrijf - BVD Advocaten BVD Advocaten Fysio de Nieuwe Markt - Neboplus Centrum Evers De Meerwaarde Zorggroep Sirjon - Gezondheidshuis Barneveld Zorggroep ENA - Bibliotheek Barneveld Zorggroep ENA Bibliotheek Barneveld
in de gemeente Barneveld

Janny Beumer (links) en Guinhael Verheul

Familiebegeleider: ‘Elke dag is anders’

Wanneer het thuis niet meer gaat, komt het verpleeghuis of woonzorgcentrum in beeld. Daar gaan heel wat gesprekken, emoties en praktische zaken aan vooraf. Als vervolgens de verhuizing heeft plaatsgevonden, ontstaan er vaak nieuwe vragen. Bijvoorbeeld over het samenleven met andere bewoners, omgang met de familie of de medewerkers van zorg en welzijn.

Het leidde bij Zorggroep Ena tot de keuze om de functie van familiebegeleider in het leven te roepen. De familiebegeleider coacht teams op het gebied van familieparticipatie en ondersteunt families en teams wanneer er vragen ontstaan en dilemma’s spelen in het onderlinge contact.

Locatieleider Guinhael Verheul, van Nieuw Avondrust in Voorthuizen, is enthousiast over deze beweging. “Het omgaan met de diagnose dementie of lichamelijke achteruitgang bij ouder worden is ingrijpend voor zowel de cliënt als de familie. Het is een proces van accepteren, loslaten en zoeken naar de mogelijkheden die er zijn. Dat is niet eenvoudig. Daar kun je heel goed wat hulp bij gebruiken.”

Haar collega Janny Beumer is sinds 1 november jl. actief als familiebegeleider op Nieuw Avondrust. Ze is al 42 jaar werkzaam in de zorg en geniet van deze nieuwe functie. “Elke dag is anders en de vragen die spelen zijn divers. Door bijvoorbeeld uit te leggen wat het effect is van dementie op iemands gedrag en handelen, kunnen we meehelpen om het contact tussen cliënt, familie en de medewerkers open te houden en in gesprek te blijven. Dat is geweldig om te doen.”

Zorggroep ENA heeft inmiddels 4 familiebegeleiders aangesteld, werkzaam op de drie locaties in Barneveld, Voorthuizen en Scherpenzeel.

Meer informatie

Kijk eens op www.zorggroepena.nl

Heb je vragen over het digitaal regelen van overheidszaken?

Er zijn tegenwoordig steeds meer zaken van de overheid die je zelf online moet regelen. Het aanvragen van een AOW-uitkering, het indienen van je belastingaangifte of het verlengen van je rijbewijs. Dat kan best lastig zijn. Het is fijn als iemand je hierbij op weg helpt. Je kunt daarom met vragen over de digitale overheidszaken terecht bij de spreekuren van het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek in Barneveld, Kootwijkerbroek of Voorthuizen.

Onze collega’s beantwoorden jouw vragen, wijzen je de weg op websites, begeleiden jou bij het aanvragen of opzoeken van informatie of vertellen wie jou verder kan helpen. Iedereen is van harte welkom en de hulp is gratis!

Wil je graag voortaan zelfstandig je zaken regelen? Je kunt je bij ons ook aanmelden voor computercursussen. Er zijn cursussen om kennis te maken met het werken met de computer, of met het zelf regelen van online overheidszaken. Daarnaast worden er ook computercursussen gegeven met betrekking tot het online regelen van zorg en het werken met een patiëntenportaal.

Meer informatie

Wil jij weten wat het Informatiepunt Digitale Overheid voor jou kan betekenen? Of ben je geïnteresseerd in welke cursussen geschikt voor jou zijn? Kijk dan voor informatie op onze website of bel ons. www.bibliotheekbarneveld.nl (0342) 403 483 (di t/m za vanaf 11.00 uur)

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: