Voorpagina Voorwoord Neboplus Meedoen met een kleine beurs Samen is leuker dan alleen Norschoten Dangremond Notariskantoor - Elan Barneveld Elan Dangremond Notaris Steunpunt Mantelzorg Welzijn Barneveld Steunpunt vrijwilligerswerk Icare Steunpunt vrijwilligerswerk vervolg Lelie Zorggroep Barneveld Ons Bedrijf - BVD Advocaten BVD Advocaten Fysio de Nieuwe Markt - Neboplus Centrum Evers De Meerwaarde Zorggroep Sirjon - Gezondheidshuis Barneveld Zorggroep ENA - Bibliotheek Barneveld Zorggroep ENA Bibliotheek Barneveld
in de gemeente Barneveld

Steunpunt Mantelzorg, een onmisbare schakel!

Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. Ze besteden veel tijd aan het zorgen voor zieke familieleden of vrienden. Mantelzorg is vaak intensief, onbetaald en langdurig.

Mantelzorg is alle zorg die u geeft aan een familielid, naaste of iemand uit uw omgeving. Mantelzorgers worden niet betaald maar zijn van onschatbare waarde en een onmisbare schakel tussen de hulpverlening en de hulpvrager. Maar wanneer ben je mantelzorger? Deze vraag is voor veel mensen actueel en relevant. De zorg voor uw naaste is voor u misschien vanzelfsprekend. Echter de zorg voor uw naaste - mantelzorg dus - kan naast uw werk en/of gezin best zwaar zijn. Het steunpunt mantelzorg van Welzijn Barneveld is er voor u.

Bij het steunpunt mantelzorg kunt u terecht met al uw vragen omtrent wet- en regelgeving maar wij bieden ook een luisterend oor. Tijdens mantelzorgbijeenkomsten kunt u uw verhaal delen met andere mantelzorgers. Tijdens het mantelzorgcafé kunt u kennis opdoen en is er mogelijkheid tot training en scholing. Het steunpunt mantelzorg is er voor alle bewoners van de gemeente Barneveld.

Meer informatie?
www.welzijnbarneveld.nl/mantelzorgers

JONGE MANTELZORGERS

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die een gezinslid hebben met een langdurige ziekte of een (verstandelijke) beperking. Hierdoor hebben zij thuis vaak extra zorgtaken en maken zij zich vaak zorgen over de situatie thuis. Het steunpunt mantelzorg organiseert regelmatig voor jonge mantelzorgers activiteiten met leeftijdsgenoten. Welzijn Barneveld is er voor jonge mantelzorgers vanaf 8 jaar. Want iedereen verdient het om zo onbezorgd mogelijk op te groeien.

Meer informatie?
www.welzijnbarneveld.nl/­dienst/jonge-mantelzorgers

wat is MANTELZORGWAARDERING?

Heeft u als (jonge)mantelzorger of als gezin extra zorgtaken voor een naaste? De gemeente Barneveld waardeert de inzet van u als mantelzorger en wil dat laten blijken via de mantelzorgwaardering. U kunt als zorgvrager, ieder kalenderjaar de mantelzorgwaardering aanvragen bij Welzijn Barneveld. Houd de website van Welzijn Barneveld in de gaten wanneer u de waardering kunt aanvragen. Deze aanvraag kunt u indienen bij Welzijn Barneveld. De mantelzorgwaardering is aan te vragen voor het lopende jaar vanaf eind mei via de website van Welzijn Barneveld.

Meer informatie? www.welzijnbarneveld.nl/­mantelzorgwaardering/

Vrijwillige palliatieve terminale zorg (VPTZ)

Ernstig zieke mensen ervaren vaak veel klachten in de laatste levensfase. Een toenemend aantal mensen wil het liefst thuis in de eigen vertrouwde omgeving sterven. Dit is een periode waarbij de partners, kinderen, familieleden en kennissen (de mantelzorgers) de stervende zo goed mogelijk proberen te helpen en te verzorgen.

Het verzorgen van iemand in de laatste levensfase is vaak erg zwaar. Ook als er hulp is van de thuiszorg en huisarts. Als partner bent u 24 uur per dag betrokken. Een situatie als deze vraagt ook geestelijk veel van u. U probeert uw dierbare zoveel mogelijk bij te staan, terwijl u zelf ook veel te verwerken hebt. Vrijwilligers van VPTZ, afdeling Barneveld, kunnen in zo’n situatie ondersteuning bieden. De vrijwilligers die u helpen hebben een training vanuit de VPTZ-Barneveld, gevolgd.

Meer informatie?
www.welzijnbarneveld.nl/dienst/vptz


Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: