Voorpagina Gezond meedoen in Almelo Mantelzorger met gezonde grenzen Begraafplaats als ontmoetingsplek - Kom Erbij - Leefstijl apotheek Een tegen eenzaamheid Zoek contact met het Wijkteam Eigen regie als basis Waardig oud worden in twee werelden Taalpunt - Jeugdfonds Almelo Klup Gezond - Wijkkamers Jonge Moederwerk Stap voor stap naar een gezonde leefstijl

Vragen over zorg, opvoeden of schulden?

Zoek contact met het Wijkteam

Iedere inwoner met vragen over zorg, schulden of opvoeden kan bij een Wijkteam in de buurt terecht. Medewerkers zoeken samen met u naar een oplossing. Vaak is die dichterbij dan u denkt. Ook als het ingewikkelder is, biedt het Wijkteam ruggensteun van een intaker of coach.

Het wijkteam bestaat uit medewerkers van de gemeente. Zij luisteren en bekijken iemands persoonlijke situatie én de wijk. Ze weten wie wat doet in de wijk, kennen de huisarts maar bijvoorbeeld ook de scholen en organisaties in de buurt. Hoe krijgt u weer grip op uw geld voordat het uit de hand loopt? Hoe komt u in contact met anderen zodat u zich minder alleen voelt? Hoe gaat u om met een lastige puber? Voor sommige problemen is een duwtje in de goede richting soms al genoeg. Wanneer het ingewikkelder is, krijgt iemand langer ruggensteun van een begeleider of coach. Die als dat nodig is bovendien contact kan leggen met andere instanties. Door deze werkwijze hoeft u als inwoner maar één keer uw verhaal te doen.

U kunt tussen 09.00 en 12.00 uur zonder afspraak langskomen. In de middag kunt u alleen met een afspraak bij ons terecht. Bel (0546) 54 11 11 of kijk op almelo.nl/wijkteams.

Altijd een Wijkteam in de buurt

Wijkteam Binnenstad, Rosarium, Haghoek en Aadorp
Klara Zetkinstraat 81 (tegenover restaurant Kreta)
Wijkteam Sluitersveld en Schelfhorst
Wijkcentrum De Trefhoek, Ootmarsumsestraat 247
Wijkteam De Riet en Hofkamp
Biezenstraat 15a
Wijkteam Aalderinkshoek en Kerkelanden
Wijkcentrum Eninver, Apollolaan 1
Wijkteam Ossenkoppelerhoek en Nieuwstraatkwartier
Wijkcentrum De Driehoek, Jan Tooropstraat 27
Wijkteam Windmolenbroek en Bornerbroek
Medisch Centrum Windmolenbroek, Zeearend 2

Kijk op de website voor alle actuele openingstijden en locaties.

Gratis hulp bij geldproblemen

Het gebeurt zomaar. Een naaste overlijdt. Er is gedoe in het gezin of de familie. Of u bent door steeds hogere kosten in de problemen geraakt. U raakt het overzicht kwijt en de schulden stapelen zich op. Aanmaningen, deurwaarders, huurachterstand, afsluiting gas, telefoon; laat het niet zo ver komen. De gemeente kan u helpen. Gratis. Medewerkers adviseren u graag. Ook als uw problemen nog niet zo groot lijken. Beginnende schulden zijn echt sneller en makkelijker op te lossen. Er vroeg bij zijn voorkomt dat schulden uw leven bepalen. Iedereen kan terecht bij een financiële coach. Bel voor een afspraak (0546) 54 11 11.

Mogelijkheden voor hulp en ondersteuning

Als het gaat om hulp en ondersteuning zijn er allerlei mogelijkheden. In onderstaand overzicht staan allerlei soorten voorzieningen en bij wie u waarvoor terecht kunt.

Soort voorziening

Wat en voor wie

Voorbeelden

Algemene voorzieningen
Zelf regelen

Voor iedere inwoner toegankelijk, ook voor mensen zonder beperking. De eventuele kosten zijn voor eigen rekening.

Openbaar vervoer, wijkkamers, maaltijdverzorging, thuiszorgwinkel, vrijwilligersorganisaties etc.

Voorliggende voorzieningen
Via de zorgverzekering of uitkeringsinstantie

Voor inwoners met een beperking. Bijvoorbeeld langdurige zorg of thuisverpleging. De kosten worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar.

Verzorging en verpleging vanuit de Zorgverzekerings-wet (ZvW).

Intensieve langdurige zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz).

Maatwerkvoorzieningen
Via de Wijkteams van de gemeente

Voor inwoners die niet zelfredzaam zijn en het niet zelf kunnen oplossen op eigen kracht of met hulp van anderen. Een maatwerkvoorziening is afgestemd op iemands individuele hulpvraag, naast dat wat geregeld kan worden door bijvoorbeeld familie.

U betaalt hiervoor in 2023 een eigen bijdrage van €19 per maand.

Dagbesteding, individuele begeleiding, beschermd wonen, een vervoersmiddel als een regiotaxi of een scootmobiel, woonvoorzieningen, huishoudelijke ondersteuning.