Voorpagina Gezond meedoen in Almelo Mantelzorger met gezonde grenzen Begraafplaats als ontmoetingsplek - Kom Erbij - Leefstijl apotheek Een tegen eenzaamheid Zoek contact met het Wijkteam Eigen regie als basis Waardig oud worden in twee werelden Taalpunt - Jeugdfonds Almelo Klup Gezond - Wijkkamers Jonge Moederwerk Stap voor stap naar een gezonde leefstijl

“Ze is streng voor me, maar dat is alleen maar goed”

Stap voor stap naar een gezonde leefstijl

Irene is een energieke 80-jarige deelneemster aan het Beweeg en Ontspanningsprogramma. Op haar weg naar een actiever, gezonder en fijner leven wordt ze begeleid door Miranda Molendijk, leefstijlmakelaar en buurtsportcoach Gezondheid bij het Sportbedrijf Almelo. Irene: “Het kan soms confronterend zijn, maar ik heb uitdaging nodig. Ik wil mijn leven veranderen.”

Sportbedrijf Almelo werkt samen met een groot aantal organisaties in Almelo om de leefstijl van inwoners te verbeteren. Door in beweging te komen gaat iemands gezondheid vooruit. Bij het Sportbedrijf Almelo kunnen inwoners kiezen uit diverse ondersteuning om aan een gezondere levensstijl te werken en meer te bewegen. De leefstijlmakelaar is er voor alle inwoners van Almelo.

Leefstijlmakelaar

Als leefstijlmakelaar heeft Miranda Molendijk contact met verschillende beweegaanbieders en zorgverleners in Almelo. Ze kan helpen bij het vinden van de juiste activiteit of behandelaar. “Mensen kunnen kosteloos contact met me opnemen via de website van Sportbedrijf Almelo,” vertelt Miranda. “In een gesprek of al wandelend gaan we na wat het beste bij iemand past.” Daarbij houdt Miranda rekening met een passende beweegvorm, sociale contacten en dat iemand een activiteit goed en met plezier moet kunnen volhouden.

Actief en gezonder worden

Irene sloot zich enige tijd terug aan bij het gezondheidsinitiatief en is inmiddels een bekend gezicht op de donderdagmiddag. Onder begeleiding van Miranda maakt ze dan haar wekelijkse wandeling. Samen met Bonner, haar adoptiehond uit Griekenland. Miranda helpt Irene actiever te worden en gezonder te eten. “Ze is streng voor me,” geeft Irene toe, “maar dat is alleen maar goed.”

Irene en Miranda

Uitdaging

Irene heeft in afstemming met haar huisarts en Miranda besloten om ook te gaan deelnemen aan de Nationale Diabetes Challenge en het programma Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), dat 2 jaar duurt. Irene: “De GLI volg ik bij een erkende aanbieder.

Het is soms confronterend, maar ik heb uitdaging nodig en wil mijn leven veranderen. Ik mis nu nog energie, maar ik heb er vertrouwen in dat ik die terugkrijg.”

Eigen buurt

Voor de Nationale Diabetes Challenge wandelen de deelnemers ongeveer 20 weken lang één keer per week in eigen buurt, samen met een groep mensen met diabetes of een verhoogd risico op diabetes. Iedereen kan meedoen, op zijn eigen niveau. Miranda legt uit: “Deze wandeluitdaging is erop gericht om op een laagdrempelige manier in beweging te komen en te blijven. Daarnaast doen de deelnemers sociale contacten op.” De groep doet ook balans- en spierversterkende oefeningen.

Stap voor stap

Onderdeel van het programma zijn individuele gesprekken met de deelnemers over hun leefstijl. Miranda: “Ons doel is dat mensen zich meer leren te ontspannen en we begeleiden ze met voedingsadvies en beweging. Het uiteindelijke resultaat is gedragsverandering. Belangrijk is het om het langzaamaan aan te pakken, stap voor stap. Doe vooral iets waar je blij van wordt, want dan houd je het makkelijk en lang vol.” Veel deelnemers spreken ook buiten de afgesproken momenten om met elkaar af en wandelen soms een extra avond in de week met hun groepje. En blijven dat doen, ook als het programma afgelopen is. En Irene? Zij kijkt altijd erg uit naar de donderdag: actiever en gezonder worden en tegelijk leuke mensen ontmoeten.


Hoe woont u in de toekomst?

In 2035 bent u ruim 10 jaar ouder. Zijn uw kinderen de deur al uit? Woont u alleen of met z’n tweeën in een huis met twee verdiepingen en een tuin? Past uw situatie van nu nog bij uw wens in 2035? Denk er over na, want tijd gaat snel.

Wilt u bijvoorbeeld uw woning aanpassen, gebruik maken van middelen die dagelijkse handelingen makkelijker maken en/of slimme nieuwe technieken toepassen? Er zijn heel veel mogelijkheden. Komt u er zelf niet helemaal uit? Kijk er eens samen met iemand anders naar of laat u adviseren door een coach voorzieningen van het Wijkteam bij u in de buurt.

4 tips

Tip 1: Blijf fit en gezond

Een goede gezondheid is belangrijk om zelfstandig te blijven. Zorg voor voldoende beweging en gezonde voeding. Blijf actief, zorg voor een hobby, bezoek vrienden en familie of een wijkkamer. En blijf uw hersenen uitdagen door te lezen of te puzzelen.

Tip 2: Maak uw huis veilig

Met een veilige woning voorkomt u ongelukken. Heeft u een deurspion of digitale deurbel, dan kunt u altijd zien wie er voor de deur staat.

Zorg voor een veilige badkamer met een douche met beugels, een douchezitje en antislipmatten. Zo verkleint u de kans op vallen. Wist u dat er bewegingsmelders zijn waardoor lampen automatisch aangaan?

Tip 3: Maak gebruik van technologische ontwikkelingen

Er zijn tal van technologische ontwikkelingen (domotica) die u kunnen helpen om langer thuis te blijven wonen. Bijvoorbeeld een traplift of een hoog-laag bed. Tegenwoordig kunt u via een tablet of smartphone uw zonwering, verlichting of andere elektrische apparaten bedienen. Speciale klokken helpen u herinneren aan afspraken en uw medicatie. Een robotstofzuiger kan een handig hulpmiddel zijn voor mensen met weinig energie of slechte mobiliteit door een ziekte of lichamelijke beperking.

Tip 4: Er is hulp

Misschien dat familie, vrienden of buren u willen helpen bij het veiliger maken van uw huis of u kunnen ondersteunen bij bepaalde activiteiten. Bespreek met uw huisarts of het Wijkteam welke klachten u belemmeren in uw dagelijks functioneren. Vraag vooral om hulp als u dat nodig heeft.

Kijk voor meer informatie op www.almelo.nl.