Voorpagina Gezond meedoen in Almelo Mantelzorger met gezonde grenzen Begraafplaats als ontmoetingsplek - Kom Erbij - Leefstijl apotheek Een tegen eenzaamheid Zoek contact met het Wijkteam Eigen regie als basis Waardig oud worden in twee werelden Taalpunt - Jeugdfonds Almelo Klup Gezond - Wijkkamers Jonge Moederwerk Stap voor stap naar een gezonde leefstijl

Sandra van Mens door Mens

Eigen regie als basis

Iedereen kan gebeurtenissen meemaken of in een situatie terecht komen waardoor iemand extra kwetsbaar is. Veel mensen redden zichzelf, anderen hebben meer ondersteuning nodig. “Het is een proces waar je doorheen moet om weer een betekenisvol bestaan op te bouwen”, zegt Chantal Soepboer, oprichter van Mens door Mens.

De inzet van ervaringsdeskundigen kan helpen de eerste stappen naar herstel te zetten. Het is belangrijk dat mensen zichzelf zoveel mogelijk in hun eigen omgeving kunnen redden. Bijvoorbeeld met hulp van de mensen van het zelfregiecentrum Mens door Mens. Hier kan iedereen binnenwandelen voor een babbel, een kop koffie, een wandeling of spelletjes. Mens door Mens biedt gratis activiteiten en cursussen, maar mensen mogen ook zelf met ideeën komen.

Herstellen doe je zelf

Mensen die er komen hebben allemaal met iets heftigs te maken, zijn mentaal kwetsbaar of worstelen met levensvragen, eenzaamheid of een verslaving. Sandra (51) had jarenlang psychische problemen. “Na een lang traject van behandelingen viel ik in een gat, tot ik in contact kwam met Mens door Mens.

Ik was aanvankelijk terughoudend en schuchter, maar na een jaar van wennen, ontdekken en uitproberen vond ik mijn draai. Nu, 4 jaar later, werk ik er zelfs 8 uur per week als aanspreekpunt.” Sandra is ervaringsdeskundig medewerker. Door cursussen te volgen zoals ‘Werken met eigen ervaring’ en ‘Herstellen doe je zelf’ ontdekte ze dat ze meer in zich had dan ze dacht. “Nu geef ik deze cursussen zelf en help ik anderen door te delen wat mij heeft geholpen.”

Persoonlijk herstel

Bij Mens door Mens is er de ruimte en mogelijkheid om stappen te zetten in persoonlijk en maatschappelijk herstel. De inloop is een fijne manier om andere mensen te ontmoeten en kennis te maken met het zelfregiecentrum. Van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 14.00 uur bieden vrijwilligers in het pand aan de Hoornbladstraat 17 een luisterend oor, is er respect, (h)erkenning en begrip.

Samen met het Wijkteam zoeken naar een oplossing

Maaike is intaker bij het Wijkteam voor inwoners van de Wierdensehoek, Windmolenbroek en Bornerbroek. Ze is het eerste aanspreekpunt als mensen contact zoeken met het Wijkteam. Ongeacht welke vraag.

Maaike legt uit hoe het Wijkteam werkt: “We maken eigenlijk een soort foto van de situatie. Samen met de inwoner. Wat zijn de problemen en hoe kunnen we dat samen oplossen? Kan een vrijwilliger bijvoorbeeld helpen of is er een bepaalde voorziening nodig? Spelen er financiële problemen, dan schakelen we een collega in die alles weet over de aanpak van schulden. Soms is een probleem ingewikkelder. Dan krijgt een inwoner een wijkcoach. Die kan iemand, als dat nodig is, eventueel in contact brengen met andere instanties. Die samenwerking met andere partijen is heel waardevol. Iedere inwoner heeft een eigen verhaal. Het is mooi als je een paar weken na een gesprek hoort dat iemand zich beter voelt. Soms is luisteren al genoeg om iemand weer zijn of haar eigen kracht te laten vinden.”