Voorpagina Gezond meedoen in Almelo Mantelzorger met gezonde grenzen Begraafplaats als ontmoetingsplek - Kom Erbij - Leefstijl apotheek Een tegen eenzaamheid Zoek contact met het Wijkteam Eigen regie als basis Waardig oud worden in twee werelden Taalpunt - Jeugdfonds Almelo Klup Gezond - Wijkkamers Jonge Moederwerk Stap voor stap naar een gezonde leefstijl

Martijn en Erik hadden moeite met lezen en schrijven. Nu helpen ze andere mensen die het lastig vinden om over hun schaamte heen te stappen en hulp te vragen.

Taalambassadeurs willen schaamte wegnemen

“Beter leren lezen en schrijven veranderde mijn leven”

Moeite met lezen en schrijven? Blijf er niet mee rondlopen, het is geen schande om hulp te vragen. Dat is de oproep die Taalambassadeurs Erik en Martijn doen omdat ze zelf hebben ervaren hoe het hun leven heeft veranderd. “Ik ben helemaal opgebloeid”, zegt Erik.

Erik Noordink (60) had altijd wel een smoesje paraat als hij iets moest lezen of schrijven. “Ik heb mijn bril niet bij me, dat soort dingen. Op mijn werk als tegelzetter kon ik het wel omzeilen, maar ondertussen voelde ik me minderwaardig. Toen heb ik me opgegeven voor het tv-programma ‘Zeg eens B’ en moest ik wel met de billen bloot. Heel lastig, maar ik wilde open kunnen zijn.”

Taalmaatje

En dat is gelukt, want nu - tien jaar later - heeft Erik een totaal ander leven. “Ik kreeg hulp van een taalmaatje en ben nu Taalambassadeur bij het Taalpunt om andere mensen ook over de streep te trekken. Op mijn werk kon ik certificaten halen en ik ga me nu zelfs laten omscholen naar de zorg. Door vrijwilligerswerk in hospice Leendert Vriel in De Koppel kwam ik erachter dat ik daar geschikt voor ben. Ik had nooit kunnen dromen dat ik nog weer naar school zou durven.”

Nooit te laat

Erik raadt iedereen aan die ook worstelt met lezen en schrijven om naar het Taalpunt te gaan.

Ik weet hoe hoog die drempel is, maar je hoeft je niet te schamen. Het is nooit te laat om hulp te vragen.”

Huiswerk

Martijn Nieland wilde zijn kinderen kunnen helpen met huiswerk en zocht daarom contact met het Taalpunt. De chauffeur van Twente Milieu heeft nu veel meer zelfvertrouwen en slaagde op zijn 42ste via zijn werk voor een MBO3-opleiding. “Op school dachten ze dat ik lui was en mocht ik dingen doen die ik wel leuk vond. Daardoor werden lezen en schrijven steeds minder.”

Doorzetten loont

Martijn schaamt zich niet meer en is trots dat hij zover is gekomen. “Ik laat hiermee aan mijn kinderen zien dat je altijd hulp mag vragen als je iets moeilijk vindt. En dat doorzetten loont.”

Taalpunt

Ook beter leren lezen en/of schrijven? Neem contact op met het Taalpunt. Dat kan op telefoonnummer (0546) 544 100 of mail naar [email protected]. Meer informatie staat op www.avedan.nl/taalpunt

Jeugdfonds Almelo

Alle kinderen verdienen het om mee te doen

Het Jeugdfonds Almelo helpt gezinnen die door armoede de contributie voor een sport- of cultuurclub niet kunnen betalen of die geen geld hebben voor buitenschoolse activiteiten. Of het nu gaat om muziekles, zwemles, dansen, voetbal, een verjaardagsfeestje of iets anders. Kinderen verdienen het om mee te doen. Want nu meedoen is straks meetellen.

In Nederland groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen. Jeugdfonds Almelo is er voor alle kinderen tot en met 20 jaar die opgroeien in gezinnen waar niet genoeg geld is om mee te doen op school of aan buitenschoolse activiteiten. Onder het Jeugdfonds Almelo vallen de Stichting Leergeld, het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Verjaardag in de Maak.

Lid zijn van een club

Sommige kinderen sporten en spelen vaak alleen. Het Jeugdfonds vindt dat elk kind het verdient om mee te doen: lid zijn van een club, is essentieel voor hun ontwikkeling. Met hulp van het Jeugdfonds Sport & Cultuur blijven ze in beweging, maken ze vrienden, krijgen ze zelfvertrouwen en hebben ze plezier. De Stichting Leergeld biedt kinderen op basis- en voortgezet onderwijs (4 tot en met 17 jaar) de kans om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Verjaardag in de Maak helpt Almelose gezinnen in armoede met kinderen van 6 tot en met 12 jaar met het organiseren van een onvergetelijk verjaardagsfeestje.

Hoe werkt het?

Gezinnen met een inkomen rond bijstandsniveau komen waarschijnlijk in aanmerking voor een vergoeding. Maar ook ouders met een hoger inkomen en (tijdelijke) financiële problemen, kunnen soms in aanmerking komen. Bijvoorbeeld bij hoge schulden of andere hoge bijzondere vaste lasten. Op www.jeugdfondsalmelo.nl staat alle informatie. Daar kunt u ook een formulier invullen. Het Jeugdfonds neemt dan zo snel mogelijk contact op over de vervolgstappen.


Digi & Taalcafé

Sinds september bestaat het Digi & Taalcafé in de Hagedoorn aan de Wilgenstraat 11. Dit café is een initiatief van Taalpunt samen met de bibliotheek. Taalcoaches geven hier gratis taaltips bij een brief of app-berichten die mensen zelf moeten versturen.

Ook kunnen ze helpen bij het gebruik van de laptop, telefoon of tablet. Het café is bedoeld voor mensen die Nederlands als moedertaal hebben. Kom langs! Het Digi & Taalcafé is om de week van 13.00 uur tot 14.30 uur ‘s middags. Kijk op de Facebook-pagina van het Taalpunt Almelo voor alle data.