Voorpagina Gezond meedoen in Almelo Mantelzorger met gezonde grenzen Begraafplaats als ontmoetingsplek - Kom Erbij - Leefstijl apotheek Een tegen eenzaamheid Zoek contact met het Wijkteam Eigen regie als basis Waardig oud worden in twee werelden Taalpunt - Jeugdfonds Almelo Klup Gezond - Wijkkamers Jonge Moederwerk Stap voor stap naar een gezonde leefstijl

Klup Gezond:

plezier maken en afvallen

Supermarkten met schappen vol lekkers, junkfood op iedere hoek van de straat, overal machines met snoepgoed. Bied er maar eens weerstand aan. Marloes Schrooten kon dat (en kan dat nog steeds) niet goed. Zeker niet als er iets vervelends was voorgevallen of ze zich verveelde. Klup Gezond helpt Marloes en anderen op een leuke manier: met feestjes, activiteiten, challenges en vooral dingen die allemaal wél mogen

Klup Gezond ging in maart 2023 van start met steun van de gemeente. Het is een splinternieuw leefstijlprogramma voor mensen met een beperking die vaak worstelen met overgewicht. Bij Klup Gezond horen ze geen ge- en verboden, maar doen ze mee aan een reeks gezellige en verrassende bijeenkomsten en activiteiten. Jolanda Overdorp is coördinator bij De Klup Twente en één van de bedenkers van Klup Gezond. Na 4 maanden durven begeleiders en deelnemers te constateren dat Klup Gezond werkt. En Marloes is het levende bewijs.

Aanmoediging

Marloes werd gevraagd mee te doen aan de Klup Gezond. Pas na enige aanmoediging van Jolanda Overdorp waagde ze de sprong. Sinds maart komt ze wekelijks met een groep mensen bij elkaar bij Brownies & Downies aan het Waagplein. Brownies eten ze niet, maar iedere week zorgen begeleider Nienke Dijkman en vrijwilligers voor een superleuke avond.

Gebakje

Afwisselend bereiden de deelnemers gezond eten of is er een kennisavond, met bijvoorbeeld een leuke quiz over wat suiker, zout en vetten in het lichaam doen. Een andere keer gaan ze samen een avondje paardrijden, doen ze mee aan de fietsvierdaagse of fitnessen ze in een sportcentrum. Nienke en de vrijwilligers letten er goed op dat alle avonden vooral leuk en gezellig zijn. “We zeggen altijd: ‘Dit is geen straf. Als je eens een verjaardag hebt, eet vooral lekker je gebakje op’. Het pakt ook heel goed uit. De sfeer is leuk én relaxed en de deelnemers stimuleren en ondersteunen elkaar.”

Positiever

Ofschoon de weegschalen gemeden worden, gaat het goed met de deelnemers. Veel van hen zijn meer gaan bewegen. Marloes verloor met ‘gewoon diëten’ in twee jaar tijd een kilo of 4. Nu is ze 4 kilo kwijt in 4 maanden. Ze is zichtbaar slanker. “Maar er is meer”, zegt ze. “Ik heb minder eetbuien, ben positiever, kan beter tegen feedback en ik zit beter in mijn vel.” Ze eet wat gezonder en snoept minder. Een verklaring voor het succes van Klup Gezond? Marloes weet het wel: “We doen het niet alleen. Het is vooral leuk en we helpen elkaar.”

Meer weten of meedoen aan Klup Gezond? Mail [email protected] of bel (06) 14 46 52 88. Ook mensen die géén lid zijn van De Klup Twente zijn van harte welkom.

Ontdek de mogelijkheden van wijk-, huiskamers of ontmoetingsplekken

Samen koffie drinken, een cursus volgen, lunchen of handwerken. Terwijl u kennis maakt met buurtgenoten, is er wellicht een cursus of club aan de gang en ontdekt u zo de mogelijkheden die wijkkamers en ontmoetingsplekken bieden. Almelo kent tal van plekken waar inwoners op een laagdrempelige manier terecht kunnen om anderen te ontmoeten, om lotgenoten te spreken of waar mensen hun talenten inzetten om anderen te helpen.

Wijkkamers

Avedan organiseert samen met enthousiaste vrijwilligers wekelijks bijeenkomsten voor volwassenen in wijk- of huiskamers. Er zijn 27 wijkkamers om bij aan te sluiten, verdeeld over de ochtenden en middagen en in alle wijken van de gemeente. Weten welke wijkkamer bij u past? Bel Avedan via (0546) 544 100 of kijk op www.avedan.nl.

Buurthuiskamer Bij Bosshardt

De buurthuiskamer is van en door de buurt. Ontmoeting, omzien naar elkaar, goede gesprekken en samen optrekken. Een plek waar iedereen welkom is. Bij Bosshardt vindt u aan de Troelstralaan 1 en is geopend van maandag tot en met donderdag van 09.30 tot 13.30 uur (op maandag tot 12.00 uur). Op dinsdag en donderdag biedt Bij Bosshardt een warme maaltijd om 17.00 uur (opgeven voor 12.00 uur), voor een minimale bijdrage van €1,-. Meer weten? Bel (06) 425 999 81 of (06) 257 619 11.

Inloop aan de Aa

Thuisteam Twente biedt iedere dag een plek voor ontmoeting, een praatje, koffie of thee en activiteiten. Iedereen, van jong tot oud, met én zonder beperkingen, is welkom in ’t Schuttevaer aan de Schuttenstraat 7. De Inloop aan de Aa is door de week geopend van 9.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur.

‘t Noaberhoes

In de huiskamer van de wijk Windmolenbroek kunnen inwoners terecht voor koffie, thee of een tosti. Gezellig kletsen of een goed gesprek, een krantje lezen of uw bibliotheekboek halen of brengen. ’t Noaberhoes aan De Gors 4 is geopend op dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, op woensdag en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur en op zondag van 14.00 tot 16.00 uur.

Huis van Katoen

Het Huis van Katoen en Nu is voortgekomen uit de musical ‘Van Katoen en Nu’. Het Huis aan de haven in het centrum is een ontmoetingsplek waar regelmatig ook allerlei exposities zijn. Openingstijden zijn van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Alma Inloopershuis

In een gastvrije huiskamer in ZGT Almelo kunnen mensen met kanker, hun familie en nabestaanden terecht om hun verhaal te delen. Vrijwilligers hebben tijd om te luisteren, te steunen en te informeren. Een afspraak maken is niet nodig. Het Inloopershuis is geopend van maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.almainloopershuis.nl.