In het project ‘Gezond ouder worden in twee werelden’ werken verschillende partners in Overijssel samen aan initiatieven voor migrantenouderen op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Het doel van het project is om samen te werken aan het verbeteren van de gezondheid en het welbevinden van migrantenouderen. Zoals Zeliha’s moeder. Zij gaat nu twee jaar naar de dagopvang. “Sinds mijn moeder ziek is, wil ze niet meer alleen zijn. Onze moeder verdient de beste zorg, maar we hebben ook ons werk en gezin. Deze uitdaging was dus groot en zorgde voor veel spanning. Mijn moeder gaat hier nu 3 dagen per week naar toe. Dit geeft mijn vader en ons rust. Het is een goede plek voor mijn moeder, dat zie je aan haar.”
Geheugen
Sevilay Luiken-Dalli is projectpartner van In2Werelden en eigenaar van zorgorganisatie IMEAN. Vanuit haar eigen ervaring als dochter van de eerste generatie gastarbeiders zag zij de behoefte om waardig oud te kunnen worden. En dus zette ze de eerste dagbesteding voor ouderen met een migratieachtergrond op in Almelo. “Toen mijn vader begon te dementeren, leerde ik pas hoe moeilijk het kan zijn als je de taal niet goed spreekt en uit een andere cultuur komt. In het verpleeghuis waar hij terechtkwam, was hij erg ongelukkig. Wanneer je geheugen je in de steek laat, kan de wereld al zo vreemd zijn, en het is dan lastig om duidelijk te maken wat je wilt. Mijn vader herkende vrijwel niets: niet de taal, het eten, noch het gebruik. Dat brak mijn hart. Ik wist dat ik hier iets aan moest doen.”
Chef moestuin
Bij cultuursensitieve zorg wordt de zorg afgestemd op de behoeften van cliënten met een migratieachtergrond. De achtergrond, taal en persoonlijkheid van de persoon staan centraal.