Voorpagina Gezond meedoen in Almelo Mantelzorger met gezonde grenzen Begraafplaats als ontmoetingsplek - Kom Erbij - Leefstijl apotheek Een tegen eenzaamheid Zoek contact met het Wijkteam Eigen regie als basis Waardig oud worden in twee werelden Taalpunt - Jeugdfonds Almelo Klup Gezond - Wijkkamers Jonge Moederwerk Stap voor stap naar een gezonde leefstijl

Het Jonge Moederwerk als Wendy’s reddingsboei

Het is een scenario dat je niemand toewenst. Wendy, een jonge vrouw van 27, werd op haar 23ste zwanger. “Ik verbrak de relatie met mijn partner, kwam terecht in een uitzichtloze situatie vol schulden en ik stond op straat. In deze overweldigende situatie trok ik noodgedwongen bij mijn moeder in. Het was een verpletterende gebeurtenis die me overrompelde.”

Wendy wist niet hoe ze haar situatie moest aanpakken. Ze was bang voor de toekomst. Uiteindelijk nam ze contact op met maatschappelijk werk die haar doorverwees naar het Jonge Moederwerk van Avedan. Het Jonge Moederwerk is er voor meiden/jonge vrouwen in Almelo die zwanger zijn en wel wat hulp kunnen gebruiken om hun kind een goede start te geven. En daarvoor zijn de eerste 1000 dagen van een kind cruciaal.

Reddingsboei

Het hulpprogramma werd Wendy’s reddingsboei: “Ik kreeg hulp bij alles, van financiële zaken tot huisvesting. Hoewel ik zelf de leiding moest nemen werd ik bij elke stap ondersteund door het team. Ze hielpen me zelfs met praktische zaken rond mijn zwangerschap tot het regelen van een fiets.”

Hulp en een luisterend oor

Wendy had een zware zwangerschap en moest 10 weken lang iedere week naar het ziekenhuis. Haar dochter werd uiteindelijk te vroeg geboren. Het Jonge Moederwerk bood ondersteuning: van het maken van afspraken tot een luisterend oor. “Ze hielpen me met het vinden van spullen voor mijn dochter en het maken van een plan voor na de bevalling.


Zodat ik alles geregeld zou hebben voordat ik een kind kreeg. Deze hulp was erg waardevol en ik ben er nog steeds erg dankbaar voor.”

Tot 2,5 jaar

“Jaarlijks ondersteunen we gemiddeld 100 ouders bij het Jonge moederwerk”, vertelt begeleidster Joelle van Harten. “Na de geboorte van het kind blijven we betrokken bij de moeder totdat we gezamenlijk besluiten dat de situatie stabiel is. Daardoor leveren we bij iedere moeder maatwerk.” Het Jonge Moederwerk kenmerkt zich door een laagdrempelige en meedenkende houding. Daarmee stimuleren ze de zelfstandigheid van de (aanstaande) moeders, bevorderen ze hun zelfvertrouwen en laten ze moeders zien dat ze toekomstperspectief hebben. “We pakken zaken direct en praktisch aan, zoals bij Wendy. Dat zorgt er bovendien voor dat de vrouwen gemotiveerd raken én blijven om gemaakte afspraken met ons en met instanties na te komen.”

Meedenken

Of het nu gaat om praktische zaken zoals spullen voor de baby, het regelen van kraamzorg of het omgaan met financiële problemen, ze kunnen helpen. “Sommigen zoeken een geschikte woning, anderen willen werken aan hun relatie en soms hebben vrouwen hele andere vragen. Geen vraag is ons te gek. We helpen jonge ouders zich zo goed mogelijk voor te bereiden.”

Meer weten?

De begeleiders van het Jonge Moederwerk helpen de moeders zelf, maar kunnen ook begeleiden bij contact met andere organisaties. Bijvoorbeeld bij een gesprek met de woningbouwvereniging. Meer weten? Bel of app met de begeleidsters van het Jonge Moederwerk. Hun contactgegevens staan op www.avedan.nl. Of kijk op Facebook of Instagram: avedanjongemoederwerk

Wendy


Eén informatiepunt voor alle vragen over relaties en scheidingen

Als uw relatie niet goed loopt of gaat scheiden komt er veel op u af. Sinds kort is het mogelijk om via www.kindenscheidingalmelo.nl vragen over scheiden en relaties te stellen. De website is een samenwerking tussen de gemeente, Avedan en bijna 20 andere organisaties. Samen maken ze zich hard om schade door scheiden te voorkomen, vooral voor kinderen.

Last van ruzies

Vragen stellen of hulp zoeken kan als ouder, kind of als professional. Maar het loket is ook bedoeld voor familieleden of bijvoorbeeld vrienden van een stel dat gaat scheiden. Scheiden doe je namelijk niet alleen met zijn tweeën of als gezin. Ook voor de omgeving van een stel kan er veel veranderen. Kan ik straks nog wel op bezoek bij mijn schoondochter? Hoe kan ik vrienden blijven met allebei mijn vrienden?

Wat kan ik doen als ik zie dat de kinderen veel last van ruzies hebben? Als de één kwaad spreekt over de ander waar de kinderen bij zijn? Wat moet ik doen als iemand mij dwingt om partij te kiezen? Zomaar wat dilemma’s. Scheiden kan ingewikkeld zijn voor veel meer partijen.

Meedenken

Op de website, die nog volop in ontwikkeling is, kunt u zich aanmelden voor een gratis online training waarin u leert de pijn door een scheiding voor kinderen te beperken. Verder kunt u op de website terecht met uw vragen. Medewerkers denken graag met u mee: dat zijn Patricia Kuster, tienercoach bij Avedan, Nina Tilleman, mediator bij Praktijk voor scheiden, Saskia Pietersen, expert samengestelde gezinnen bij Mijn Nieuwe Gezin, Renate Schepers, advocaat en mediator bij Centrum Advocaten en Kim van der Zee, intaker bij de gemeente Almelo.