Voorpagina Gezond meedoen in Almelo Mantelzorger met gezonde grenzen Begraafplaats als ontmoetingsplek - Kom Erbij - Leefstijl apotheek Een tegen eenzaamheid Zoek contact met het Wijkteam Eigen regie als basis Waardig oud worden in twee werelden Taalpunt - Jeugdfonds Almelo Klup Gezond - Wijkkamers Jonge Moederwerk Stap voor stap naar een gezonde leefstijl

Mantelzorger met gezonde grenzen

Nederland telt vijf miljoen mantelzorgers. Dit betekent dat één op de drie Nederlanders mantelzorger is. Dit aantal zal gezien de vergrijzing alleen maar toenemen. Hun werk voor onze samenleving is onbetaalbaar. Bij Mantelzorg Almelo staan ongeveer 600 mantelzorgers ingeschreven, jong en oud, zoals Anna en Yolanda. Zij zijn blij met de hulp van Mantelzorg Almelo.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven. Anna (12) is jonge mantelzorger voor haar autistische broer Daan van 15.

Grenzen stellen

“Mantelzorg Almelo heeft me geleerd hoe ik met zijn situatie moet omgaan. In een cursus leerde ik grenzen te stellen”, vertelt Anna. Grenzen zijn nodig om het zorgen ook op langere termijn vol te kunnen houden. Naast onder meer cursussen biedt Mantelzorg Almelo jonge mantelzorgers ook de mogelijkheid om te ontspannen en te kletsen als die behoefte er is. Zo heeft Anna een maatje: “Denise en ik doen samen leuke dingen.” En dankzij Mantelzorg Almelo kon Anna onlangs met haar moeder een dagje naar dierenpark Wildlands.

Moeder in huis

De Almelose Yolanda (64) is mantelzorger van haar 89-jarige moeder. “Mijn moeder heeft hartproblemen, dementie en kan niet meer zelfstandig wonen. Vijf jaar terug besloot ik om mijn moeder in huis te nemen.”

Mantelzorger Yolanda

Ze had toen nog geen idee van de uitdagingen die ze zouden tegenkomen. Toch zorgt ze graag voor haar moeder, ondanks de zware taken. Ze krijgen tussendoor hulp van thuiszorg, die twee keer per dag langs komt.

Grote steun

Mantelzorg Almelo bleek een grote steun voor Yolanda. Ze kon een cursus volgen over ‘Zorg en loslaten’ en woonde een lezing bij over het type zorg dat haar moeder nodig heeft. Ze waardeert vooral de gesprekken met de vrijwilliger, die haar helpt omgaan met de uitdagingen van mantelzorg. Dankzij deze ondersteuning kan Yolanda betere grenzen stellen in haar zorgtaken.

Jonge mantelzorger Anna

Mantelzorger bent u niet alleen

Het begrip ‘mantelzorg’ komt van Johannes Hatinga Verschure. Hij bedacht het in 1972, meer dan een halve eeuw geleden. Volgens deze in 2006 overleden medicus en hoogleraar was de zorg van de ene mens voor de andere, naast professionele zorg, erg belangrijk. Hij noemde dit mantelzorg.

Verleent u zorg aan uw partner, kind, ouder, ander gezin, vriend of buur? Dan kunt u uzelf mantelzorger noemen. Mantelzorg is de onbetaalde hulp die mensen bieden aan iemand in hun omgeving met lichamelijke of geestelijke beperkingen.

Mantelzorg is mooi werk maar kan ook zwaar zijn. Dat brengt risico’s met zich mee. Stress, lichamelijke klachten, het gevoel dat je er alleen voor staat. De simpele vragen ‘Hoe gaat het met jou? Trek je het nog? Kan ik ergens mee helpen?’ helpt mantelzorgers en geeft hen het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Overbelasting ligt immers op de loer. En dat geldt niet alleen voor oudere mantelzorgers, maar ook voor jongeren.

Mantelzorg Almelo pakt deze uitdagingen aan en biedt ondersteuning aan mantelzorgers. Op allerlei manieren probeert Mantelzorg Almelo bovendien te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken of zelf ziek worden.

Mantelzorg Almelo biedt:

  • Professionele ondersteuning
  • Persoonlijk advies
  • Vrijwilligers als gesprekspartner
  • Vrijwilligers die een handje helpen
  • Ontmoetingsbijeenkomsten
  • Cursussen en themabijeenkomsten

Neem vrijblijvend contact op

Neem voor meer informatie contact op met Mantelzorg Almelo. Dat kan via mail; [email protected] of bel (0546) 53 68 30.
Mantelzorg Almelo is ook altijd op zoek naar vrijwilligers. Interesse?

Vraag naar de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Mantelzorg Almelo vindt u op de eerste verdieping van het Medisch Centrum de Kolk aan de Bornerbroeksestraat 42 in Almelo.