Voorpagina Harderwijk Voorwoord Zorgdat Gezonde levensstijl Eefke Thuishulp Positieve gezondheid in de wijkontmoetingscentra Meerinzicht Cultuur Apotheek - Spinnenwebmodel De Bibliotheek Noordwest Veluwe Interview met Machteld Huber Inclusief Groep Op weg naar Positieve Gezondheid CAI Harderwijk Financieel Trefpunt - Opbouwwerkers Zorgdat Vrijwilligerswerk - Mantelzorg De Lange & Kortland Netwerk Notarissen - Eefke Thuishulp De Lange & Kortland Netwerk Notarissen Harderwijk

Zingeving door vrijwillige inzet voor de samenleving

Via het Servicepunt Vrijwilligerswerk kun je bij allerlei organisaties terecht voor leuke vacatures. Vrijwilligerswerk is een mooie manier om je in te zetten voor een ander én voor de samenleving.

“Vrijwilligerswerk is echt niet alleen voor gepensioneerden en ouderen,” zegt Aleja, coördinator bij het Servicepunt Vrijwilligerswerk van Harderwijk. “Er staan veel verschillende organisaties in onze vacaturebank, met uiteenlopende vacatures; van taartenbakker tot luisterend oor.” Niet alleen in de zorgsector zijn vrijwilligers hard nodig, maar ook in sport en cultuur is er van alles te doen.

Via de vacaturebank kunnen inwoners van Harderwijk en Hierden zelf op zoek naar passend vrijwilligerswerk. Daarnaast is het mogelijk om met een coördinator in gesprek te gaan om te kijken naar de wensen en talenten van de persoon. Zij hebben een breed netwerk bij lokale organisaties en kunnen zo een goede match maken.

Met het project ‘Verschilmakers’ zet Aleja zich in om de jongere generatie te enthousiasmeren. “Het helpt enorm voor jongeren om hun sociale netwerk uit te breiden, ervaringen op te doen echt iets te betekenen voor hun medemens.” Vrijwilligerswerk kun je heel flexibel invullen zodat je het kunt combineren met je studie of baan en je thuissituatie.

Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk?

Kijk op www.vrijwilligerswerkharderwijk.nl of mail naar [email protected]

Een Steunouder geeft plezier aan het kind en steun aan de ouder!

Een Steunouder is een vrijwilliger die één of twee dagdelen per week een kind opvangt. De ouders hebben daardoor even tijd voor zichzelf. Als ouder kun je niet altijd terugvallen op je eigen netwerk en daardoor soms in stressvolle situaties terecht komen. Dit kan nadelig zijn voor de ontwikkeling van een kind. Om te voorkomen dat zwaardere zorg ingezet moet worden, koppelt Zorgdat Steunouders aan deze gezinnen.

Wil je hier meer over weten, neem dan contact op via [email protected]

V.l.n.r.: Rinet Brinks (L) & Bianca Adam (R) – Ouderenadviseurs
Irene Molendijk - Mantelzorgconsulent

Mantelzorg soms nog te onzichtbaar

Mantelzorgers noemen zichzelf niet altijd zo. Het is tenslotte gewoon dat je zorg draagt voor je naasten. Dat is mooi maar soms ook belastend. Het Servicepunt Mantelzorg vindt dat mantelzorgers meer gezien mogen worden, door zichzelf en ook door de omgeving.

Iedere situatie is anders en toch zijn er veel mensen die iets vergelijkbaars meemaken; de zorg dragen voor een naaste. Ouders of partners die meer ondersteuning nodig hebben in het dagelijks leven bijvoorbeeld, maar dat is niet de enige mantelzorgvorm. “Er is gelukkig steeds meer aandacht voor jonge mantelzorgers,” volgens Irene, Mantelzorgconsulent. “Dat is ook wel nodig, want deze kinderen en jongvolwassenen zijn extra kwetsbaar in hun ontwikkeling wanneer er een zorgvrager in het gezin is. Het kan daarbij ook gaan om een ouder met een psychische aandoening; dat noemen we een KOPP/KOV-kind.”

Zorgen voor een ander is mooi en waardevol, of dat nu dagelijks en heel intensief is, of af en toe een helpende hand. Soms sluipt het er in en vaak voelt het als een vanzelfsprekendheid. Maar daarin schuilt ook een risico. “Doordat mensen het heel ‘gewoon’ vinden om voor naasten te zorgen, cijferen ze zichzelf weleens weg. Dan bestaat de kans dat het mantelzorgen uiteindelijk ten koste gaat van de mantelzorger,” benadrukt Irene. “Mantelzorgconsulenten begrijpen dit en hebben oog voor de persoon zelf en wat diegene nodig heeft om veerkrachtig te blijven.”

meer weten?

Neem contact op via [email protected]

Samen zo zelfstandig mogelijk blijven

We blijven het liefst zo lang mogelijk zelfstandig en vitaal. Maar ouder worden kan soms voor de nodige uitdagingen zorgen. Ouderenadviseurs geven gratis advies, informatie en verwijzen door als dat nodig is. Bianca en Rinet kennen de weg bij lokale organisaties en instanties als geen ander. Senioren en naasten met vragen kunnen bij hen terecht via [email protected]

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

GEMEENTE Harderwijk

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: