Voorpagina Harderwijk Voorwoord Zorgdat Gezonde levensstijl Eefke Thuishulp Positieve gezondheid in de wijkontmoetingscentra Meerinzicht Cultuur Apotheek - Spinnenwebmodel De Bibliotheek Noordwest Veluwe Interview met Machteld Huber Inclusief Groep Op weg naar Positieve Gezondheid CAI Harderwijk Financieel Trefpunt - Opbouwwerkers Zorgdat Vrijwilligerswerk - Mantelzorg De Lange & Kortland Netwerk Notarissen - Eefke Thuishulp De Lange & Kortland Netwerk Notarissen Harderwijk

Cultuur als medicijn

Het idee dat kunst en cultuur niet alleen leuk maar ook heel goed voor je kan zijn, is niet nieuw. Culturele activiteiten kunnen je helpen om te ontwikkelen, zelfvertrouwen op te bouwen en om jouw plek te vinden in de maatschappij. De Cultuur Apotheek gaat uit van de gedachte dat culturele activiteiten een bijdrage kunnen leveren aan jouw fysieke en mentale gezondheid.

De Cultuur Apotheek is eind 2023 opgericht door Cultuurkust en heeft als doel om zorgprofessionals te voorzien van culturele activiteiten die bijdragen aan het welzijn en gezondheid van mensen. Deze apotheek werkt als een traditionele apotheek, maar in plaats van medicijnen biedt de Cultuur Apotheek culturele projecten en interventies aan. Uitgangspunt is dat deelnemers zich hierdoor beter gaan voelen en dat deelname aan deze activiteiten de terugkeer van deze klachten kan voorkomen. Een voorbeeld hiervan is het TALENTLAB.

TALENTLAB

Cultuurkust is in 2021 gestart met het TALENTLAB in samenwerking met Veld42. Dit is een LAB voor volwassenen die last ondervinden van psychische en/of sociaal-emotionele kwetsbaarheid of volwassenen die iemand in hun omgeving hebben die hiermee worstelt. In 20 lessen gaan de deelnemers in een groep hun ervaringen inzetten en nieuwe talenten ontdekken om uiteindelijk samen te komen tot een voorstelling. “Het helpt mensen die door tegenslag in het leven op een afstand van onze maatschappij zijn komen te staan via het podium terug te komen in diezelfde maatschappij” aldus de coördinator Cultuur Apotheek van Cultuurkust.

De Cultuur Apotheek is een initiatief van Cultuurkust dat de brug slaat tussen kunst en gezondheid, samen met lokale cultuur- en zorginstellingen.

meer informatie?

Wil je meer informatie over de Cultuur Apotheek? Mail dan naar: [email protected]

Aan de slag met het spinnenwebmodel

Positieve Gezondheid bestaat uit zes dimensies die overzichtelijk zijn gemaakt in een spinnenwebmodel.

De zes dimensies van Positieve Gezondheid zijn:

  1. Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit
  2. Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk
  3. Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
  4. Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven
  5. Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen
  6. Dagelijks functioneren – Ik kan goed voor mezelf zorgen

Inzicht in wat jij belangrijk vindt

Wat heb jij nodig om je gezonder en veerkrachtiger te voelen? Dat is voor iedereen anders. Meer beweging of misschien meer sociaal contact? Aan de hand van een vragenlijst krijg je inzicht in wat voor jou belangrijk is. De vragenlijst is een instrument dat laat zien hoe jij vindt dat het met je gaat en is er voor voInzicht in wat jij belangrijk vindt. Wat heb jij nodig om je gezonder en veerkrachtiger te voelen? Dat is voor iedereen anders. Meer beweging of misschien meer sociaal contact? Aan de hand van een vragenlijst krijg je inzicht in wat voor jou belangrijk is. De vragenlijst is een instrument dat laat zien hoe jij vindt dat het met je gaat en is er voor volwassenen, kinderen, jongeren. De vragenlijst is ook beschikbaar in een makkelijk leesbare variant of in het Engels. Je kunt vragen verwachten over hoe het lichamelijk met je gaat, of je je leven zinvol vindt en hoe je dagelijks leven eruitziet. Bij ieder onderwerp zijn er 7 vragen. De antwoorden vormen je ‘gezondheidsoppervlak’ in het Spinnenweb Positieve Gezondheid. Dit gezondheidsoppervlak kun je gebruiken als eerste stap om te werken aan wat jij belangrijk vindt.lwassenen, kinderen, jongeren. De vragenlijst is ook beschikbaar in een makkelijk leesbare variant of in het Engels. Je kunt vragen verwachten over hoe het lichamelijk met je gaat, of je je leven zinvol vindt en hoe je dagelijks leven eruitziet. Bij ieder onderwerp zijn er 7 vragen. De antwoorden vormen je ‘gezondheidsoppervlak’ in het Spinnenweb Positieve Gezondheid. Dit gezondheidsoppervlak kun je gebruiken als eerste stap om te werken aan wat jij belangrijk vindt.

Vragenlijst invullen?

Ga naar mijnpositievegezondheid.nl/­jouwgezondheid om de vragenlijst digitaal in te vullen. Jouw antwoorden worden meteen verwerkt in het spinnenwebmodel.

Liever het spinnenwebmodel invullen? Print dan eerst de vragenlijst uit op mijnpositievegezondheid.nl/­jouwgezondheid en kies onderaan de download (makkelijk leesbare versie). 

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

GEMEENTE Harderwijk

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: