Voorpagina Harderwijk Voorwoord Zorgdat Gezonde levensstijl Eefke Thuishulp Positieve gezondheid in de wijkontmoetingscentra Meerinzicht Cultuur Apotheek - Spinnenwebmodel De Bibliotheek Noordwest Veluwe Interview met Machteld Huber Inclusief Groep Op weg naar Positieve Gezondheid CAI Harderwijk Financieel Trefpunt - Opbouwwerkers Zorgdat Vrijwilligerswerk - Mantelzorg De Lange & Kortland Netwerk Notarissen - Eefke Thuishulp De Lange & Kortland Netwerk Notarissen Harderwijk

V.l.n.r.: Jet Schaftenaar, Evelyn Schut, Esther Geerling

Op weg naar Positieve Gezondheid

Welzijnscoaches van Zorgdat lopen een stukje mee met inwoners van Harderwijk en Hierden om te kijken hoe ze kunnen werken aan het verbeteren van hun eigen welzijn. Niet zo lekker in je vel zitten of even niet weten hoe je verder moet, dat kan door allerlei omstandigheden gebeuren. Het kan dan fijn zijn als er iemand met je meekijkt naar hoe je weer verder kunt.

Zo meldde een inwoner zich bij Welzijnscoach Esther die weinig contacten had. Na een aantal gesprekken heeft ze de stap gezet en zich bij een creatieve club aangesloten. “Het mooie is, dat je van tevoren niet weet hoe het loopt, dat is voor iedereen anders,” vertelt Esther. “Ze is enorm opgeknapt van de contacten die ze heeft opgedaan en stuurde nog een bericht: ze hoopt dat meer mensen de stap zouden maken naar een activiteit waar ze blij van worden.”

Trefpunt Positieve Gezondheid

Vanuit Zorgdat zijn er momenteel drie Welzijnscoaches actief die kosteloos in gesprek gaan met inwoners. Mensen kunnen bijvoorbeeld zonder afspraak binnenlopen bij het Trefpunt Positieve Gezondheid op maandagochtend of een afspraak inplannen. Welzijnscoach Evelyn legt uit: “we kijken naar de persoon als geheel en wat een positieve bijdrage kan leveren aan zijn of haar leven. Het gaat bijvoorbeeld over zingeving, meedoen en over kwaliteit van leven. We gaan in gesprek om uit te zoeken hoe iemand zijn of haar welzijn kan vergroten, op een manier die past bij die persoon. ”

En Route

Naast de individuele gesprekken organiseren de Welzijnscoaches ook bijeenkomsten in de vorm van ‘En Route’. Dit zijn tafelgesprekken in kleine groepen voor mensen die een volgende stap willen maken. “Dat kan zijn naar vrijwilligerswerk, een betaalde of andere baan, of zelfs naar een opleiding of onderneming,” licht Welzijnscoach Jet toe. “De kunst is om deelnemers haalbare doelen te laten stellen die ze zelf kunnen uitvoeren.” Daarbij bieden de Welzijnscoaches ondersteuning als dat gewenst is.

Welzijn op Recept

Inwoners kunnen dus gratis en vrijblijvend contact opnemen met de Welzijnscoaches, voor individuele ondersteuning of een aantal bijeenkomsten in kleine groepjes. Het is ook mogelijk dat mensen worden doorverwezen door hun huisarts of fysiotherapeut. Dit kan als er sprake is van klachten die geen medische oorzaak kennen. “In dit soort gevallen kunnen wij een alternatief zijn voor het traditionele pilletje,” zegt Evelyn. “Niet zozeer ter vervanging maar soms wel als aanvulling.”

Iemand die bijvoorbeeld veel eenzaamheid ervaart of weinig zingeving, komt dan in MFC De Roef bij één van de Welzijnscoaches terecht.

Weer op weg

Als mensen vastlopen, veel aan hun hoofd hebben of gewoon niet lekker in hun vel zitten kan het lastig zijn om verder te kijken. Welzijnscoaches gaan samen op zoek naar waar iemand blij van wordt. Kernpunt is daarbij dat iemand gemotiveerd is om in beweging te komen. Welke route je vervolgens neemt is voor iedereen anders en heel persoonlijk.

meer informatie?

Je kunt contact opnemen via
[email protected] of bellen naar het algemene nummer:
0341 – 434 656

Van zorg naar gezondheid | Samen PositieF Gezond

GEMEENTE Harderwijk

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: