Voorpagina Voorwoord 's Heeren Loo Bedum Wij-Teams Uw kind veilig in het water - Sport050 Geldvragen? Trek aan de bel! Lentis Doorbraaknetwerk De school als Wijkondersteuner Humanitas - Het Omnium Humanitas afdeling Groningen 's Heeren Loo Stichting de Zijlen - Factor 5 Factor 5 Mentorschap Noord - Sport 050
in de gemeente Groningen

‘School als Wijk
vormt een bruggetje tussen onderwijs en zorg’

Ik heb geen zin in school. Ik voel me alleen. Ik heb vaak ruzie thuis. Het loopt niet lekker op mijn stageplek. Ik kan m’n schoolboeken niet betalen. Ik voel me onzeker. Ik snap niets van DUO. Ik wil op mezelf wonen. Wil je even met me kletsen?

Een aantal kwesties waar jongeren mee kunnen zitten. Vaak kunnen ze hiervoor op school of thuis terecht. Maar wat als je liever met iemand anders praat? Daarvoor is School als Wijk (SAW) er.

WIJ-medewerkers zijn aanwezig op mbo-scholen in Groningen. Daar ondersteunen zij studenten die een vraag hebben op één of meer leefgebieden en daar zelf niet uitkomen. Het gaat dan vaak om niet-schoolse zaken. Bijvoorbeeld emotionele problemen, geldzaken of huisvestingsvragen. De School als Wijk-ondersteuner werkt onafhankelijk van de school en staat naast de student. Het is iemand bij wie je je verhaal kwijt kunt.

Een SAW-er vertelt: ‘De ene student zie je een of twee keer en kan je goed adviseren over bijvoorbeeld een afbetalingsregeling en dan is het klaar. Andere studenten komen vaker op gesprek. Of je verwijst ze door als er sprake is van complexere problematiek. Naast de individuele gesprekken met studenten, geven we ook workshops op school, bijvoorbeeld over suïcidepreventie of geldzaken.’

Veel jongeren stappen niet snel naar de hulpverlening, terwijl ze wel ondersteuning nodig hebben. Dat kan te maken hebben met schaamte of simpelweg niet weten waar je met je vraag terecht kunt. Het voordeel van SAW is dat de ondersteuners daar zijn waar de studenten zijn: op school. Ze hoeven niet ergens anders heen voor hulp, maar kunnen snel even binnenlopen of een gesprekje aangaan op de gang. In 2022 hebben meer dan duizend studenten ondersteuning van een SAW-er ontvangen.

Zit je ergens mee waardoor je studie moeizaam gaat? Of wil je iets anders kwijt? De School als Wijk-ondersteuners van WIJ-Groningen kunnen je helpen bij het vinden van een passende oplossing. Ze zijn werkzaam op het Alfa-college, Noorderpoort, ROC Menso Alting en Terra.

Lara:

‘Ik woonde net op mezelf en had hulp nodig met mijn financiën. Toen ben ik eerst een gesprek aangegaan met mijn mentor. Maar ik vond het niet prettig dat een mentor, die ook je docent is precies weet wat je financieel allemaal uitspookt.

Het fijne aan School als Wijk is dat je zelf kunt kiezen met wie je praat. Je creëert een vertrouwensband en kunt met alles naar die persoon toe gaan. Ik kreeg beter inzicht in mijn financiën en kwam erachter dat ik niet goed met mijn geld omging. Maar ik heb ook hulp gehad bij mijn persoonlijke groei en ontwikkeling naar het volwassen worden. Ik was vrij rebels en toonde weinig respect voor anderen. Dat is veranderd en ik zorg ook beter voor mezelf; Ik bestel niet meer 3 pizza’s per week.

Mede dankzij School als Wijk zit ik nog op de opleiding en ziet het ernaar uit dat ik het jaar ga halen.’

*Het personage in dit verhaal is veranderd i.v.m. de privacy.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: