Voorpagina Voorwoord Lefier Mantelzorgers staan er niet alleen voor Treant Zorggroep Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid De Zijlen Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO) Onafhankelijke Cliëntondersteuning Informatiepunt Digitale Overheid - SchuldHulp Maatje - Samen Stadskanaal Dijkstra Jansen Bergman Notarissen & Juridisch Adviseurs Bibliotheek - Optisport - Mentorschap Noord Optisport Stadskanaal Lefier - Omgangshuis Loman Weekziekenhuis Refaja
in de gemeente Stadskanaal

“Weekziekenhuis Refaja in Stadskanaal staat voor goede en gastvrije zorg”

De zorg efficiënter maken en tegelijkertijd de gastvrijheid waarborgen; bij de verpleegafdeling van weekziekenhuis Refaja van Treant in Stadskanaal hebben ze daar een mooie balans in gevonden. Dat houdt in dat de verpleegafdeling inzet op korte verblijven, maar patiënten kunnen er ook overnachten wanneer nodig. Hoofd van de afdeling Yvonne Waardenburg en senior verpleegkundige Monique Brinks vertellen meer.

Maandag t/m vrijdag

Patiënten kunnen in het Refaja terecht voor poliklinische afspraken, operaties, dagbehandelingen, controles en onderzoeken. Ook voor kleine spoedbehandelingen kan men terecht op de basisspoedpost. Refaja is een weekziekenhuis, waarbij de verpleegafdeling open is van maandagochtend 7.00 tot vrijdagavond 20.00 uur.

“Hier worden alleen geplande operaties, behandelingen of onderzoeken uitgevoerd. Patiënten die met spoed moeten worden opgenomen gaan naar Emmen. In Stadskanaal zijn er dus geen verstoringen op de verpleegafdeling door bijvoorbeeld onverwachte opnames. We kunnen ons goed aan het operatieprogramma houden. De patiënt weet daardoor precies waar die aan toe is”, vertelt Monique. “En er worden véél patiënten opgenomen. Wij hebben opnames van 9 specialismen, van mensen die voor een nieuwe knie komen tot mensen die een prostaatoperatie ondergaan tot infuustherapieën. Heel gevarieerd dus.”

Planbare zorg

Deze planbare zorg heeft ook andere voordelen, geven Yvonne en Monique samen aan. Yvonne hierover: “Er is door de voorspelbaarheid van zorg veel structuur en dat stelt ons weer in staat om de patiënt onze tijd en persoonlijke aandacht te geven. Soms betekent dat zelfs hardop meezingen met een patiënt om hem gerust te stellen."

Dat deze manier van zorg verlenen wordt gewaardeerd, blijkt uit de vele positieve reacties die de medewerkers van de afdeling krijgen. Zo deed een patiënt onlangs nog een gift aan het team om zijn waardering te tonen.

Kort verblijf

Verder probeert de verpleegafdeling van locatie Refaja continu de zorg te optimaliseren. Als voorbeeld geeft Yvonne de totale heupvervanging. Na deze operatie kunnen steeds meer patiënten dezelfde dag veilig naar huis. “Mensen herstellen het liefst in hun eigen vertrouwde omgeving, maar”, benadrukt ze, “bij het Refaja is het nog steeds mogelijk om één of meerdere nachten te overnachten.”

Meer informatie?

Ziekenhuislocatie Refaja van Treant in Stadskanaal is een weekziekenhuis, waarbij de verpleegafdeling geopend is van maandag 7.00 tot vrijdag 20.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.treant.nl.

Monique Brinks (links) en Yvonne Waardenburg (rechts)

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: