Voorpagina Voorwoord Lefier Mantelzorgers staan er niet alleen voor Treant Zorggroep Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid De Zijlen Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO) Onafhankelijke Cliëntondersteuning Informatiepunt Digitale Overheid - SchuldHulp Maatje - Samen Stadskanaal Dijkstra Jansen Bergman Notarissen & Juridisch Adviseurs Bibliotheek - Optisport - Mentorschap Noord Optisport Stadskanaal Lefier - Omgangshuis Loman Weekziekenhuis Refaja
in de gemeente Stadskanaal

Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid

In Nederland zijn ongeveer 1 op de 6 mensen laaggeletterd. Dat gaat om maar liefst 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. De kans is groot dat jij ook iemand in je omgeving hebt die laaggeletterd is. In de gemeente Stadskanaal hebben we het Taalhuis waar je terecht kunt voor hulp of het bieden van hulp bij laaggeletterdheid.

Grote gevolgen

Naar Maastricht rijden in plaats van Haarlem, diarreeremmers nemen tegen hoofdpijn of op het schoolplein staan op een margedag. Laaggeletterdheid kan in het dagelijks leven tot onhandige situaties leiden, maar heeft ook ingrijpende gevolgen op de lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat laaggeletterden vaker een lager inkomen hebben dan niet-laaggeletterden en voelen ze zich fysiek en geestelijk minder gezond. Ook hebben hun kinderen een veel grotere kans om op latere leeftijd laaggeletterd te worden.

Veel mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen vinden het lastig om hiervoor uit te komen. Ze schamen zich of weten niet waar ze terechtkunnen voor hulp. Het kan jaren duren voordat iemand aan de bel trekt.

Let op de signalen

Om laaggeletterden te herkennen en ondersteunen, heeft Stichting Lezen en Schrijven een aantal signalen van laaggeletterdheid op een rijtje gezet:

  • Alleen kijken naar een tekst zonder de ogen te bewegen over de tekst.
  • Geen e-mailadres hebben.
  • Moeite hebben met mobiel bankieren.
  • Een slecht leesbaar handschrift hebben.
  • Niet verder groeien in het werk.
  • Een uur te vroeg of te laat zijn op een afspraak.
  • Moeite hebben met navigatie.
  • Smoesjes gebruiken als ‘bril vergeten zijn’ of ‘zere hand hebben’ als gevraagd wordt iets te lezen of te schrijven.

Ga het gesprek aan

Herken je meerdere signalen bij iemand in jouw omgeving? Ga dan het gesprek aan. Vraag niet direct of iemand laaggeletterd is, maar stel er vragen om heen. Zoals: ‘Heb je weleens hulp nodig gehad bij het invullen van formulieren?’ of ‘Vind je het weleens lastig om officiële brieven te begrijpen?’. Het kan zijn dat iemand niet meteen voor zulke vragen open staat; geef het gesprek dan meerdere kansen en blijf benoemen wat het voor je zelfvertrouwen doet wanneer je beter kan lezen of schrijven.

Je kunt iemand geruststellen door ze te vertellen dat ze niet de enige zijn. In de gemeente Stadskanaal is er hulp bij het Taalhuis. Elke week is er een spreekuur met de Taalhuiscoördinator, die samen met de persoon bekijkt wat nodig is en welke hulp passend is. Bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding of in een groep. Het is geen probleem om iemand mee te nemen als diegene dat fijn vindt.

Taalvrijwilliger worden?

Wil jij zelf helpen in de strijd tegen laaggeletterdheid? Overweeg dan om taalvrijwilliger te worden bij jou in de buurt. Dit kan bij het Taalhuis in Stadskanaal. Je vindt het Taalhuis in de bibliotheek in Stadskanaal.

Het Taalhuis is een samenwerking tussen de gemeente, Biblionet Groningen, Welstad, Noorderpoort en Stichting Lezen en Schrijven. Als vrijwilligers en maatje help je bij het beter leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer.

Lijkt het je leuk om opgeleid te worden als taalmaatje? Of wil je meer informatie over laaggeletterdheid? Neem dan contact op met Stichting Welstad via 0599 635 999 of [email protected].

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: