Voorpagina Voorwoord Lefier Mantelzorgers staan er niet alleen voor Treant Zorggroep Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid De Zijlen Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO) Onafhankelijke Cliëntondersteuning Informatiepunt Digitale Overheid - SchuldHulp Maatje - Samen Stadskanaal Dijkstra Jansen Bergman Notarissen & Juridisch Adviseurs Bibliotheek - Optisport - Mentorschap Noord Optisport Stadskanaal Lefier - Omgangshuis Loman Weekziekenhuis Refaja
in de gemeente Stadskanaal

Na bijna zestig jaar voor de derde keer de eerste bewoner

Afgelopen zomer kreeg Albert Uiterwijk de sleutels van zijn nieuwe huurwoning aan de Gelderselaan in Stadskanaal. Om de hoek, want Albert woonde heel erg lang in de Frankrijklaan. Daar was hij 59 jaar geleden de allereerste bewoner van het huis. En daarvoor, toen hij net getrouwd was, woonde hij met zijn gezin driehoog aan de Belgiëlaan, ook als allereerste in dat huis. “Ik zou niet anders willen dan in deze buurt wonen; ik heb negen kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. Bijna allemaal binnen een straal van vijf kilometer bij me vandaan!”

Waarom ben je verhuisd?

“Vooral omdat ik sinds kort een vriendin heb, Gina. Zij woont in Assen. Bij haar is het altijd warm, ze heeft een energiezuinig huis; dat noemen ze ‘nul op de meter’. Het wil zeggen: heel lage energiekosten, dankzij zonnepanelen op het dak en gasloos verwarmen. Dat wilde ik ook! Mijn huis aan de Frankrijklaan had label D. Als ik weg geweest was, moest de verwarming flink aan het werk om het warm te krijgen. Nog een voordeel van mijn nieuwe huis: ik heb daar een slaapkamer en badkamer beneden.” Nu is Albert 85 en zijn vriendin 80, maar je denkt bij dit krasse stel nog lang niet aan een traplift of een rollator. “We wandelen veel, soms wel dik tien kilometer. En ik fiets makkelijk de dertig kilometer naar Gina. En weer terug.”

Mis je de Frankrijklaan?

“Het was wel even spannend. Ik heb daar toch bijna zestig jaar gewoond, mijn kinderen grootgebracht. De saamhorigheid in de straat was groot. Vroeger dan, want in de laatste jaren kende ik lang niet alle mensen in de buurt meer. De huizen aan de Gelderselaan zijn voor zestigplussers. Dat is wel heel gezellig.”

Nog één keer ergens eerste bewoner?

“Een vriend van me zei laatst: dat lukt je vast niet nog een vierde keer, ergens de eerste bewoner zijn! Toen zei ik: wedden van wel? Namelijk als ik straks op het kerkhof lig, in mijn kist. Lachen!”

Meer informatie?

Lefier Stadskanaal
www.lefier.nl
088 - 20 33 000 (op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur)

Een veilige omgeving voor ouder en kind

Een kijkje achter de schermen bij Omgangshuis-Loman.

Maandag

Om 9:30 gaat de telefoon. De gezinsvoogd geeft aan dat een moeder recent is bevallen. De omstandigheden van moeder hebben ertoe geleid dat de baby niet langer bij moeder kan blijven. De baby is uithuisgeplaatst. De vraag voor het omgangshuis is om per direct een mogelijkheid te bieden voor moeder om haar baby binnen een veilige omgeving te kunnen ontvangen.

De medewerkers pakken de telefoon en bellen met de gezinsvoogd, pleegouders en moeder. Diezelfde middag wordt de babyruimte extra verwarmd. De moeder komt binnen en wordt hartelijk ontvangen met een beschuit met muisjes. Ondanks dat deze moeder nu moeder is op afstand heeft zij de mogelijkheid om samen met de medewerkers haar baby te verzorgen en een flesje te geven. Medewerkers maken foto’s van dit intieme moment zodat moeder thuis hiervan kan nagenieten. Het afscheid is voor moeder emotioneel, medewerkers troosten moeder en geven aan haar deze week nogmaals te ontvangen. Samen met moeder en pleegouders gaat het omgangshuis met moeder werken aan haar vaardigheden zodat moeder en kind snel zelfstandig met thuisbegeleiding herenigd worden.

Vrijdag

Tim en Peter komen vanmiddag naar het omganghuis. Zij zien vanmiddag hun ouders, dit doen zij wekelijks. De ouders van Peter en Tim zijn beperkt en het lukt ze niet de zorg te dragen voor hun kinderen. Ouders hebben niet meer het gezag. Peter en Tim mogen voor lange tijd naar het omgangshuis om samen te spelen met hun ouders. Vanmiddag komen de ouders sinterklaas vieren en nemen de pakjes mee. Samen gaan ze zingen voor de Sint. De medewerkers hebben de ruimte versierd en komen warme chocolademelk met slagroom brengen. Door de begeleiding vanuit het omgangshuis die ouders kan ondersteunen tijdens dit moment, hebben allen leuke middag.

Het omgangshuis biedt een oplossing voor alle ouders en kinderen die het zelf (tijdelijk) niet kunnen. Het doel is altijd zo spoedig mogelijk ouders en kinderen weer thuis elkaar te laten ontmoeten.

Meer informatie?

Wil jij cupcakes bakken, met je kind in een huiselijke omgeving? Of heb je een vraag? Neem dan contact op. (Zorg wordt volledig vergoed).

T: +31 (0)598 23 20 18
E: [email protected]
I: www.omgangshuis-loman.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: