Voorpagina Voorwoord Lefier Mantelzorgers staan er niet alleen voor Treant Zorggroep Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid De Zijlen Onafhankelijke Cliëntondersteuning (OCO) Onafhankelijke Cliëntondersteuning Informatiepunt Digitale Overheid - SchuldHulp Maatje - Samen Stadskanaal Dijkstra Jansen Bergman Notarissen & Juridisch Adviseurs Bibliotheek - Optisport - Mentorschap Noord Optisport Stadskanaal Lefier - Omgangshuis Loman Weekziekenhuis Refaja
in de gemeente Stadskanaal

Heb je vragen over de digitale overheid?
De Bibliotheek is er voor jou!

Tegenwoordig kun je van alles regelen via het internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD, AOW-uitkering, belastingaangifte, het verlengen van een rijbewijs of aanvragen van zorgtoeslag. Dat zijn best ingewikkelde zaken, wat veel mensen lastig vinden. Want waar vind je de juiste informatie, waar moet je beginnen? Het is fijn als iemand je op weg helpt.

Kun je hulp gebruiken of ken je iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de Bibliotheek, je bent ook welkom als je geen lid bent. Bij het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek staat iemand voor jou klaar als je vragen hebt over de digitale overheid. Wij denken met je mee en geven je direct informatie waarmee je verder kunt. Wij kunnen ook een afspraak voor je maken met een organisatie die je verder helpt. Het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis en voor iedereen. Je kunt terecht in: Stadskanaal op dinsdag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 14:00 – 16:00 uur en in Onstwedde iedere dinsdagochtend van 10:00 – 12:00 uur.

Leer veilig internetten

Wil je op een veilige manier het internet op of zelf je zaken met de overheid online regelen? De Bibliotheek biedt verschillende cursussen aan voor het leren omgaan met computer of tablet, veilig internetten en digitale overheidszaken regelen. Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, je kunt kiezen voor een cursus die bij je past, op je eigen computer, iPad of tablet.

Voor de beginners is er de cursus ‘Klik & Tik’. Een gratis cursus waar je leert hoe je moet e-mailen, informatie opzoekt, iets koopt op of downloadt van het internet. Hoe je sociale media gebruikt en foto’s uploadt.

Je gaat door verschillende modules heen, op je eigen tempo en met hulp van onze medewerkers als je dat nodig hebt. De cursus volg je thuis of bij ons in de Bibliotheek.

Heb je al enige ervaring? Dan is de cursus ‘Digisterker’ wat voor jou. Deze cursus is ook gratis en leert je alles over internetbankieren en het online regelen van overheidszaken zoals toeslagen aanvragen, afspraken maken en het gebruik van je DigiD.

De cursus omvat 4 sessies van elk 2,5 uur. Na afloop krijg je een certificaat als bewijs van je nieuwe vaardigheden. Wil je zelfstandig en vertrouwd je weg vinden op het internet? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen. We zien en helpen je graag bij de Bibliotheek!


Energietoeslag
gemeente Stadskanaal

Het Rijk heeft voor 2023 wederom een energietoeslag vastgesteld voor mensen met een inkomen tot 120% van het minimum. De energietoeslag is een uitkering om de stijging van de energielasten op te vangen.

Heb je al eerder energietoeslag ontvangen ter ondersteuning van jouw energierekening? Dan wordt dit jaar gekeken of je ook in aanmerking komt voor een energietoeslag. Je krijgt hierover een brief in huis.

Inwoners van de gemeente Stadskanaal, die voldoen aan de eisen en in januari 2023 al €500,- hebben ontvangen, krijgen in december 2023 automatisch een bedrag van €800,-.
Inwoners van de gemeente Stadskanaal die voldoen aan de eisen en in januari 2023 nog geen deel van de energietoeslag hebben ontvangen, kunnen vanaf 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2024 energietoeslag aanvragen.

Als het aanvragen van de energietoeslag zelf niet lukt, dan kun je hiervoor vanaf januari 2024 terecht bij Stichting Welstad, de Bibliotheek en SchuldHulpMaatje Stadskanaal.

Woon je in een andere gemeente? Dan kun je bij jouw eigen gemeente vragen hoe de energietoeslag 2023 is geregeld.

De Sociale Kaart van Samen Stadskanaal

Samen Stadskanaal helpt je bij het vinden van informatie, hulp en activiteiten die je nodig hebt. Of je nu vragen hebt over jouw woonsituatie, gezondheid of financiële zaken, wij hebben de antwoorden en de juiste contacten om je verder te helpen. Bezoek de website www.samenstadskanaal.nl en ontdek de beschikbaarheid in jouw buurt.

Wil je hulpaanbod bekendmaken of organiseer je een activiteit? Zet dan jouw organisatie op de kaart!

Samen werken we aan een betere toekomst voor ons allemaal.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: