Voorpagina Voorwoord MEE West-Brabant Week tegen Eenzaamheid - Mijn Buurt Inwoners Ondersteuning Roosendaal Geldzorgen? Zoek tijdig hulp - Tabitha krijgt de hulp die ze nodig heeft WijZijn Traverse Groep Mantelzorg Roosendaal Eropaf-Team - Welzijn op Recept Kibeo - Muller Zorg Kibeo Samen in de strijd tegen laaggeletterdheid St. Algemene Hulpdienst Roosendaal - Buurtgezinnen Roosendaal Bijna een eeuw zorg St. Elisabeth Roosendaal
in de gemeente Roosendaal

Rijden en begeleiden

Al bijna 50 jaar biedt de Stichting Algemene Hulpdienst Roosendaal (SAHR) diverse soorten van hulp aan. Uniek in dit aanbod is het ‘Rijden & Begeleiden’. “Voor onze doelgroep, personen binnen de gemeente Roosendaal met een klein sociaal netwerk en/of een kleine beurs, bieden wij vervoer aan dat inhoudelijk anders is dan alle andere vormen van vervoer,” vertelt Hans van den Hout.

Medisch vervoer

“We geven graag een voorbeeld. Een cliënt vraagt om een rit naar het ziekenhuis. Onze centrale zoekt een vrijwilliger om de cliënt te vervoeren. De aanvrager wordt volgens afspraak thuis opgehaald en gebracht naar de eindbestemming. Van “begeleiden” is sprake indien de cliënt in het ziekenhuis geholpen moet worden. De vrijwilliger brengt onze cliënt tot, of in voorkomende gevallen ook achter de deur van de specialist,” vervolgt Hans.

“Als de cliënt het op prijs stelt kan de vrijwilliger ook mee naar de afspraak, zodat ze daarna aan de familie kunnen vertellen waar het over ging. Vrijwel altijd blijft de vrijwilliger bij de cliënt en verzorgt na de afspraak ook het vervoer naar de woning van de cliënt,” sluit Hans af.

Sociaal vervoer

Het vervoer dat SAHR levert beperkt zich niet tot medische aangelegenheden. Ook in de sociale sfeer verzorgt SAHR vervoersritten. Denk aan het bezoeken van een evenement in een buurthuis. In tegenstelling tot de eerder beschreven rit blijft de vrijwilliger niet bij de cliënt tijdens deze gebeurtenissen maar wordt de cliënt later weer opgehaald. Voor de ritten wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Meer informatie?

Kijk eens op www.sahrroosendaal.nl

Maak het verschil in het leven van een kind

Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. De tweeling Bas en Daan gaan om de week op woensdagmiddag spelen bij een buurtgezin. Voor de jongens is het gewoon een gezellige speelafspraak, maar voor hun ouders Marieke en Bert is het de reddingsboei die ervoor zorgt dat ze niet kopje onder gaan.

Marieke heeft een kwetsbare gezondheid. De zorg voor de twee opgroeiende jongens komt grotendeels op Bert aan, maar ook zijn accu is na een dag werken leeg. Marieke: “We wonen pal tegenover een speeltuintje, maar ik kan er niet met de jongens naartoe. Hier thuis afspreken met vriendjes gaat ook niet. Dus zijn de jongens veel binnen, waar ze ongemerkt een soort mantelzorg verlenen. Hartstikke lief natuurlijk, maar we gunnen het ze zo dat ze gewoon kind kunnen zijn.”

Via Buurtgezinnen kwamen de gezinnen in contact met elkaar. Om de week neemt het steunend buurtgezin de tweeling een middagje mee voor een speelafspraak. Een steungezin kan een gezin met kinderen zijn, maar dat hoeft niet. Ook ouders met uitwonende kinderen of ooms en tantes zonder kinderen zijn van harte welkom. We vinden het wel heel belangrijk dat de steungevers ervaring hebben met kinderen.

Meer informatie?

Heb je interesse of wil je meer info? Neem contact op met Anouska, coördinator in Roosendaal en onze dorpen via [email protected] of bel 06 - 57 282 891.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: