Voorpagina Voorwoord Optisport Vie Hulp bij het huishouden Apetito Kerkrade PlusPunt Medisch Centrum Hulp nodig? Vraag er om! Geldwijzerwinkel Een kansrijke start voor ieder kind Hulp bij gezond en veilig opgroeien Impuls Kerkrade Meander Groep Bibliotheek - Schuldhulpmaatje SHM Parkstad Laaggeletterdheid Kredietbank Limburg
Hulp bij geldzaken en schulden
Geldzorgen? Kredietbank Limburg helpt je graag! Kredietbank Limburg biedt namens de gemeente Kerkrade hulp bij het oplossen van je schulden.

Je kunt je rekeningen niet meer betalen? Of je weet niet meer hoe je je schulden moet afbetalen? Bijvoorbeeld doordat je ziek bent of geen werk meer hebt. Of doordat je alles opeens alleen moet doen. Het kan zomaar gebeuren. Je maakt je zorgen. De problemen worden steeds groter. Je voelt stress. Want wat moet je nu doen?

Inkomensbeheer
Wil je schulden voorkomen? Zij kunnen je helpen bij het regelen van je geldzaken. Dit kan tijdelijk zijn of voor langere tijd. Bijvoorbeeld door coaching, budgetbeheer of beschermingsbewind.

Geld lenen
Soms zijn er onverwachte kosten. Als je wasmachine kapotgaat bijvoorbeeld. Of als de rekeningen hoger zijn dan je dacht. Hoe betaal je dat als je niet genoeg spaargeld hebt? Je kunt een nieuwe wasmachine kopen op afbetaling. Maar dat is erg duur. En ook een lening bij een bank of bedrijf afsluiten kost veel geld. De Kredietbank heeft misschien een goedkopere oplossing voor je. Een sociale lening.

Heeft u schulden, dan kunt u contact opnemen met de schuldhulpverlening. Ook als u beginnende schulden heeft die nog maar klein lijken.

Hulp op maat
Een medewerker kijkt samen met u hoe groot uw geldproblemen zijn en welke hulp daar het beste bij past. Lichte hulp: bijvoorbeeld tips en adviezen, een budgetcursus of hulp van een vrijwilliger. Of zwaardere hulp: een schuldregeling.

Schuldregeling treffen
Als blijkt dat tips en coaching niet voldoende zijn om uit de schulden te komen, dan kunnen de schuldhulpverleners u helpen om afspraken te maken met de organisaties of personen waar u schulden bij heeft (uw schuldeisers). Deze afspraken over het aflossen van de schulden komen op papier te staan. Dit heet een schuldregeling.

De mensen van de schuldhulpverlening bekijken eerst de hoogte van uw schulden en uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Ze bekijken ook hoeveel geld u elke maand nodig heeft om van te leven. Daarna proberen ze een regeling af te spreken met uw schuldeisers. Dit heet de minnelijke schuldregeling.

Vanaf 1 juli 2023 duurt een minnelijke schuldregeling 1,5 jaar. Eerder was dit 3 jaar.

Budgetbeheer
Soms is het nodig dat hulpverleners tijdelijk uw inkomen beheren. Zij zorgen er dan voor dat uw vaste lasten van dit inkomen betaald worden. Elke week of maand krijgt u een deel van uw inkomen om boodschappen van te doen. Dit heet budgetbeheer.

Het kan ook gebeuren dat de gemeente u schuldhulp aanbiedt, zonder dat u zich heeft aangemeld. Dit kan gebeuren als u achterloopt met het betalen van bepaalde vaste lasten. Zoals uw huur, hypotheek, zorgverzekering, gas, water, licht en de gemeentebelasting. Organisaties moeten dit soort achterstanden melden bij de gemeente, zodat de gemeente u hulp kan aanbieden.

Schuldsanering
Lukt het niet om samen met de schuldhulpverleners tot een oplossing te komen met de schuldeisers? Dan is wettelijke schuldsanering misschien een mogelijkheid.

Schaam je niet. Wacht niet. Kom in actie! Neem contact op met Kredietbank Limburg. Samen met jou wordt een oplossing bedacht voor een schuldenvrije toekomst.

Hoe kan ik hulp krijgen?
Indien je hulp wilt of een vraag hebt, bel dan met één van de medewerkers van Kredietbank Limburg via 088-1019901 of stuur een e-mail naar [email protected].

Nadat je je hebt gemeld gaat de Kredietbank graag met je in gesprek. Dit kan op verschillende locaties binnen de gemeente Kerkrade. Bijvoorbeeld in het Flexiforum, in de Geldwijzerwinkel (in het centrum) of in een van de wijkcentra bij je in de buurt.
Ze helpen je graag!

Meer informatie staat ook op de website: