Voorpagina Voorwoord Optisport Vie Hulp bij het huishouden Apetito Kerkrade PlusPunt Medisch Centrum Hulp nodig? Vraag er om! Geldwijzerwinkel Een kansrijke start voor ieder kind Hulp bij gezond en veilig opgroeien Impuls Kerkrade Meander Groep Bibliotheek - Schuldhulpmaatje SHM Parkstad Laaggeletterdheid Kredietbank Limburg
ZORG

& welzijn In de gemeente Kerkrade

Een kansrijke start

voor ieder kind

Een gezonde en veilige start van het leven is niet voor ieder kind in Parkstad even vanzelfsprekend. De periode voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en de eerste 2 jaar na de geboorte zijn enorm belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom is er Kansrijke Start. Dit programma helpt ouders om hun kinderen de beste start te geven. Want dat verdient elk kind!

Wat is Kansrijke Start precies? 

Kansrijke Start is een programma om ouders zo goed mogelijk te ondersteunen bij het krijgen, verzorgen en opvoeden van kinderen. Het programma is bedoeld voor mannen en vrouwen met een kinderwens, voor ouders die in verwachting zijn van een kindje, en voor ouders en hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 2 jaar.

Allerlei partijen werken goed samen om hulp te bieden. Dat zijn onder andere de gemeente, verloskundigen, het ziekenhuis, kraamzorg, jeugdgezondheidszorg, kinderopvang, maatschappelijk werk en jeugdhulporganisaties. In de gemeente Kerkrade loopt Kansrijke Start al ruim drie jaar. In die tijd hebben we al veel ouders en hun kinderen kunnen helpen.

Op welke momenten is er ondersteuning?

In de fase voor de zwangerschap is er het programma Nu Niet Zwanger. Vanuit dit programma wordt met mannen en vrouwen gesproken over hun kinderwens. Wanneer er geen kinderwens is of iemand zijn kinderwens uit wil stellen, kunnen bijvoorbeeld de kosten van anticonceptie worden vergoed.

Tijdens de zwangerschap kunnen zwangere vrouwen deelnemen aan Centering Zwangerschap. Dit is zwangerschapszorg waarin zwangere vrouwen 9 keer bij elkaar komen. Tijdens de bijeenkomsten worden medische controles gecombineerd met alle informatie rondom zwangerschap, bevalling en babytijd. En kunnen ervaringen en gevoelens worden gedeeld.

Zowel tijdens de zwangerschap als de eerste twee jaar na de geboorte kunnen ouders laagdrempelig met allerlei hulpvragen terecht bij het knooppunt Kansrijke Start. Denk aan vragen over financiƫn, stress, opvoedvragen, psychische problemen.

Vrouwen in een kwetsbare situatie kunnen deelnemen aan Voorzorg. Dat is een intensief huisbezoek programma voor vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind. Een vaste jeugdverpleegkundige komt bij het gezin thuis en werkt met de moeder aan persoonlijke doelen tijdens en na de zwangerschap tot het kindje 2 jaar is.

Stevig Ouderschap gaat uit van de eigen kracht van de ouder en biedt ondersteuning voor ouders. Soms heeft iemand tijdelijk een steuntje in de rug nodig, een luisterend oor.

Voor Stevig Ouderschap zijn geen criteria, iedereen kan ervoor in aanmerking komen.

Hoe kun je meedoen?

Meld je bij je huisarts, verloskundige, jeugdhulpverlener of bij jeugdgezondheidszorg van de GGD met je vragen. Of mail naar [email protected]. We staan voor je klaar!

Wat zeggen ouders die meededen?

"Hulp bij de opvoeding was voor mij zoiets als zijwieltjes. Die heb ik nu niet meer nodig"


"Ik vond het fijn dat er iemand speciaal voor mij was, ik kon mijn ei kwijt"


"Ik zat helemaal op slot in mijn hoofd, ik wist niet meer waar ik moest beginnen"

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: