Voorpagina Voorwoord Optisport Vie Hulp bij het huishouden Apetito Kerkrade PlusPunt Medisch Centrum Hulp nodig? Vraag er om! Geldwijzerwinkel Een kansrijke start voor ieder kind Hulp bij gezond en veilig opgroeien Impuls Kerkrade Meander Groep Bibliotheek - Schuldhulpmaatje SHM Parkstad Laaggeletterdheid Kredietbank Limburg
ZORG

& welzijn In de gemeente Kerkrade

Hulp bij het huishouden

Zelf doen

is belangrijk om fit en handig te blijven

Wat kun je verwachten als je bij de gemeente vraagt om hulp in de huishouding? Mevrouw Talacko uit Chevremont maakte het onlangs mee. Irina, intakemedewerker bij Meander, kwam bij mevrouw thuis en bekeek de situatie goed. Zo kon ze snel een goed advies geven en is de hulp in de huishouding inmiddels gestart.

Irina is een aantal weken op huisbezoek geweest na de aanvraag van hulp bij het huishouden door mevrouw Talacko. Tijdens deze intakeperiode van 6 weken kunnen meerdere dingen worden onderzocht. Soms wordt er samen gepoetst, soms wordt er vooral gepraat. Irina lacht: “In dit geval zijn we gegaan voor het ‘kletstraject’. Dat houdt in dat mevrouw me veel heeft verteld over haar leven op dit moment. Over wat ze heeft meegemaakt, over haar lichamelijke klachten, en over welke hulp ze krijgt bij dagelijkse zaken. Gelukkig is haar sociale leven goed op orde en staat de familie dag en nacht voor haar klaar. Zij helpen met klussen in huis, vervoer, financiën, problemen met de computer en komen elke week op bezoek.”


Mevrouw Talacko (73): “Een paar maanden geleden ben ik verhuisd naar een seniorenwoning, en dat heeft mijn familie allemaal tiptop voor me geregeld.”

 Over de indeling van de meubels is goed nagedacht. Alle spullen staan op de juiste hoogte, er is veel ruimte in de kamer om te bewegen en het nieuwe huis is nog lekker schoon. Irina zag zo al snel welke zaken voor mevrouw een probleem vormden en welke niet: “Licht huishoudelijk werk zonder te bukken en te reiken kan nog prima. En dat wil mevrouw ook graag zelf blijven doen.” Mevrouw Talacko: “Zeker wil ik dat, net als zelf mijn boodschappen doen. Ik moet blijven lopen, want anders willen mijn benen helemaal niet meer. De rollator geeft me buitenshuis houvast en daarmee durf ik het aan.” 


Als intakemedewerker is Irina er speciaal voor opgeleid om te kijken naar wat inwoners nog zelf kunnen en willen doen. Zelf doen is belangrijk om fit te blijven en om handig te blijven met huishoudelijke klusjes. 

Irina vertelt: “Dat zit ook in heel kleine dingen. Voorheen was ik gewend om bij de klant thuis meteen de keuken in te gaan en koffie te zetten. Nu doe ik dat niet meer, omdat het juist goed is als iemand die kleine dingen in huis nog zelf blijft doen. Liever help ik bij andere klussen. Of doe ik soms iets speciaals waarvan ik weet dat de klant er heel vrolijk van wordt.”


De gesprekken bij mevrouw thuis gaven voor Irina een heel compleet beeld. “Doordat ik in huis kom, met de klant praat en alles zelf goed kan bekijken, kan ik een veel beter advies geven over de hulp die nodig is. Waar we voorheen afhankelijk waren van een telefonisch verslag van de gemeente, stellen we nu zelf een advies op. Als de hulp bij het huishouden dan daadwerkelijk start, kennen we de klant al goed en weten we precies wat iemand nodig heeft.”

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: