Voorpagina Voorwoord DSV Samen één tegen armoede Stichting het Raamwerk Samen één tegen armoede vervolg Aemosa Dicht bij u in de wijk Welzijnskwartier Dicht bij u in de wijk vervolg Stichting Andreas College - Pieter Groen Vakcollege Rijnmond - Limes Praktijkonderwijs DSV - Welzijnskwartier Apetito Aemosa - Vegro Vegro Zorgwinkel Leiderdorp



in de gemeente Katwijk

Samen één tegen armoede

Het gebeurt overal om ons heen: geldzorgen. Of u het nou zelf hebt of dat iemand in uw omgeving geldzorgen heeft. Geld is aan het einde van de maand op en er is nog geen nieuw geld gestort. Dan wordt het betalen van een rekening even uitgesteld. Ook zijn de prijzen in de supermarkt verhoogd en schrikt u zich rot door de hoge energierekening. Geldproblemen geven onrust en stress. Alleen met elkaar kan er wat aan gedaan worden.

De gemeente Katwijk wil voorkomen dat inwoners in armoede en schulden terechtkomen of blijven. Armoede gaat namelijk vaak gepaard met andere problemen. Door een gebrek aan voldoende geld kunnen inwoners niet actief meedoen in de samenleving. Er is bijvoorbeeld geen geld om lid te worden van een sportclub of een opleiding te volgen. Een gebrek aan geld heeft invloed op het hele gezin, ook op de kinderen. Daarom ziet u dat armoede vaak van generatie op generatie gaat.

Het hebben van te weinig geld heeft ook impact op iemands doen en laten, iemands gedachten en gevoel. De basisvaardigheden, levensomstandigheden en gezondheid komen te kort. Omgekeerd kan een slechte gezondheid weer leiden tot een lager inkomen. Met elkaar moeten we deze cirkel doorbreken.

Hulp of ondersteuning nodig?

Er is veel hulp in de gemeente beschikbaar. Bijvoorbeeld hulp in de vorm van lokale initiatieven, maar ook het Sociaal Wijkteam van de gemeente. Daarnaast is de gemeente ook aangesloten bij landelijke hulp zoals Geldfit en het Jongeren Perspectief Fonds.

Lokale initiatieven

In Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg kijken we naar elkaar om. Inwoners staan klaar voor elkaar. Dit is terug te zien in lokale initiatieven rondom geldproblemen. Denk bijvoorbeeld aan de Voorraadkast. Daar worden levensmiddelen ingezameld en doorgegeven aan mensen die het ontzettend hard nodig hebben. Ook is er HipHelpt Katwijk.

Collectieve zorgverzekering

Een nieuw jaar betekent misschien ook een nieuwe zorgverzekering kiezen. Voor inwoners met een laag inkomen heeft de gemeente een collectieve aanvullende zorgverzekering bij Zorg en Zekerheid op drie niveaus (basis, standaard en top). Als u in aanmerking komt, kunt u met korting gebruikmaken van deze collectieve zorgverzekering. Wilt u weten of uw aanvullende zorgverzekering goed bij uw situatie past? Wilt u van verzekering wisselen? Of wilt u meer informatie? Kijk dan op www.gezondverzekerd.nl/katwijk.

Dit initiatief van Stichting SamenKatwijk biedt praktische hulp bij bijvoorbeeld een klusje in huis of boodschappen doen. Stichting De Roze Hulp heeft in de gemeente een aantal plekken gemaakt waar meisjes en vrouwen gratis menstruatieproducten kunnen krijgen. Kijk voor het totale aanbod op www.katwijk.nl/geldzaken.

“We zien dat een groot deel van onze inwoners steeds moeilijker rond kan komen. Meer mensen en daarmee ook kinderen leven met weinig geld. Die trend zet zich, als we niks doen, de komende jaren voort. Als gemeenschap moeten we dit probleem aanpakken en als gemeente willen we daarin onze verantwoordelijkheid nemen en ons steentje blijven bijdragen.”

- Wethouder Gerard Mostert.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: