Voorpagina Voorwoord DSV Samen één tegen armoede Stichting het Raamwerk Samen één tegen armoede vervolg Aemosa Dicht bij u in de wijk Welzijnskwartier Dicht bij u in de wijk vervolg Stichting Andreas College - Pieter Groen Vakcollege Rijnmond - Limes Praktijkonderwijs DSV - Welzijnskwartier Apetito Aemosa - Vegro Vegro Zorgwinkel Leiderdorp



in de gemeente Katwijk

Een beetje anders,
er gewoon zijn

“Nee, we hebben niet het wiel uitgevonden, maar we doen het wel een beetje anders”, zeg ik vaak als mensen vragen wat we bij Aemosa doen. “Wat is dan dat anders? Gewoon samen, vanuit verbinding op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Een beetje durven kleuren op de lijntjes, af en toe wat harder rennen en de ander aanspreken of confronteren met zijn of haar gedrag. Het kan toch niet zo zijn dat je meteen naar de crisisdienst moet als het even niet goed met je gaat?”

"Gewoon er zijn voor elkaar. Is het leven niet al ingewikkeld genoeg? Vol verwachtingen waaraan we met z’n allen moeten voldoen. Ontladen begint toch bij echte verbinding? Elkaar zien, horen, erkennen. Elkaar toestemming geven dat het ‘ok’ is?”

“Voor ons is elke dag anders, gelukkig maar, dat is precies wat ons drijft in dit werk. Zo stappen we de ene dag een woning binnen waar anderen oordelen over hebben. Of komen we bij een gezin waarover zorgen zijn. Komen we bij die alleenstaande vrouw die vanuit schaamte contact probeert te vermijden om niet te hoeven voelen. Maken we wandelingen door de natuur of zitten we bij een koffietentje om successen te vieren.”

Aemosa helpt volwassenen met psychische, psychiatrische en/of verslavingsproblemen. We bieden ambulante ondersteuning en coaching op alle levensgebieden.

“Laten we samenwerken op alle lagen van de samenleving, de schouders eronder zetten voor anderen en onszelf. Op zoek naar betekenis, zingeving, samen. Nodig je buurvrouw eens uit voor een kopje koffie, betaal eens lunch voor een onbekende. Luister oprecht, ga voorbij je oordelen. Wees nieuwsgierig. Groet die dakloze man bij de supermarkt eens, zonder verwachting.”

“Ik ken jouw verhaal niet, net zoals jij het mijne niet kent. Zonder oordeel er gewoon zijn, dat is al lastig genoeg.”

“Probeer het maar!”

Annemieke Haklander
Algemeen directeur en
bestuurder Aemosa

www.aemosa.nl

“Iedereen zou zichzelf
een sta-opstoel moeten gunnen”

Als Marianne’s vader na een ziekenhuisopname thuis verder mag revalideren, heeft hij steeds vaker de behoefte om in de woonkamer een tukje te doen zonder dat hij steeds verplaatst hoeft te worden. Het huren van een sta-opstoel bleek de oplossing.

Comfortabel revalideren

“Een medewerker van Vegro wees ons op het gebruik van een sta-opstoel. De stoel werd de volgende dag bezorgd en mijn vader heeft er nog steeds erg veel plezier van. We zijn blij dat we hem zoveel comfort hebben kunnen bieden tijdens zijn revalidatieproces”, vertelt Marianne.

“We zijn blij dat we mijn vader zoveel comfort hebben kunnen bieden tijdens zijn revalidatieproces”

Echt tot rust komen

Medewerker van de zorgwinkel in Katwijk, Linda, hoort vaak verhalen van mensen die op den duur niet lekker meer zitten op hun eigen bank. Ze ziet dat mensen dat proberen op te lossen door een kussentje in de rug en een krukje onder de voeten. Maar al die losse kussentjes zijn eigenlijk niet echt comfortabel. “Wanneer je ouder wordt, wordt de behoefte aan comfortabel zitten groter. De sta-opstoel kan helpen met opstaan en ook een middagdutje is mogelijk in een sta-opstoel. In een sta-opstoel kom je echt tot rust”, aldus Linda.

Jaren plezier

Ze vraagt klanten vaak om gewoon eens plaats te nemen in een sta-opstoel. De meest gehoorde reactie als iemand in een sta-opstoel gaat zitten is: ‘Zo, dat zit meteen fijn!’ En een aantal weken later hoort ze vaak: ‘Ik had dit jaren eerder moeten doen!’ “En zo is het ook”, zegt Linda. “Je hebt echt jaren plezier van zo’n stoel, ik zou willen dat iedereen zichzelf dat gunt.”

Meer informatie?

Kijk eens op www.vegro.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: