Voorpagina Voorwoord Jongerenwerk Barkema & de Haan Mensenwerk Hogeland Mensenwerk Hogeland Tintengroep Financiële ondersteuning - Onafhankelijke cliëntondersteuning Bibliotheek 's Heeren Loo 's Heeren Loo Bedum De aardbevingscoaches staan voor je klaar! Trainingen voor jeugd en jongeren Hogeland College - Fysio den Ommelanden Hogeland College Fysiotherapie den Ommelanden Ik en Zorg - Mentorschap Noord Gemeente Het Hogeland Jongerenwerk Barkema en de Haan Gamen: wanneer is veel té veel? Wat je moet weten over een burn-out Huitsing & Poort Notariaat en Mediation
in de gemeente Het Hogeland

We staan als een huis!

Eric en Gea de Rover zijn ‘zorgmensen’ in hart en nieren. Na werkzaam te zijn geweest in diverse zorgsectoren, richtten ze het Gezinshuis Ik&Zorg in Oldenzijl samen met hun team op. “Wij vinden dat iedereen eigen keuzes mag maken, zolang men dit voor zichzelf kan overzien. Zelf bepalen waar je gelukkig van wordt. Dat is voor iedereen belangrijk, óók voor mensen met een beperking.”

EIM

Bij het gezinshuis werken ze volgens het Eigen Initiatief Model (EIM). Dat houdt onder meer in dat cliënten mogen meedenken en zelf beslissingen nemen in samenwerking met de begeleiding, ouder(s) of mentor. Tijdens evaluaties is eenieder vrij om zijn eigen belangen te behartigen en doelen bij te schaven, want wie zich ontwikkelt krijgt nieuwe inzichten, zo zegt het echtpaar. “Wanneer er wordt geconstateerd dat je zorg nodig hebt, kan je kiezen uit PGB of zorg in natura. Beide zijn wettelijke betaalmiddelen om zorg in te kopen. Het team ziet graag dat cliënten meedraaien in de gemeenschap zoals de cliënt dat zou willen.”

5-jarig jubileum

Eric en Gea de Rover hebben het gezinshuis dat begeleid wonen, logeren en dagbesteding biedt, geweldig aan de loop. Begin dit jaar hebben zij zelfs kunnen uitbreiden met een viertal appartementen aan de Leeuwstraat in Uithuizen. Gezinshuis Ik&Zorg in Oldenzijl heeft onlangs het 5-jarig bestaan gevierd.

“Vijf mooie jaren waar mensen van buiten af op elk moment van de dag kunnen binnenlopen om mee te eten of te logeren in een van onze pipowagens. Vijf mooie jaren met mooie en lieve mensen om ons heen die op verschillende wijze hun zorg afnemen.

En vijf mooie jaren met ideeën voor de komende jaren die komen. Wensen zijn er ook voor de komende vijf jaar; bijvoorbeeld de kans krijgen om als kleine zorgaanbieder zonder contract optimaal te presenteren binnen onze eigen gemeente. Voor wie dit leest, neem gerust contact met ons op of kom eens langs de komende vijf jaar’’, aldus het echtpaar.

Meer informatie?

Kijk eens op www.ikenzorg.nl


“Gelukkig heb ik een mentor”

“Mijn naam is Wilma en ik woon bij Cosis in Uithuizen. Ik ben ongeveer 50 jaar en helaas zijn mijn ouders overleden. Ik vind dat ik wel goed voor mezelf kan zorgen en doe veel dingen zelfstandig. Maar soms heb ik wel hulp nodig. Veel dingen begrijp ik niet zo goed en ik ben soms ook wel snel boos. Ik vertel dan niet dat ik boos ben, maar ik ga dan schelden en gekke dingen zeggen. Ik ben vooral boos op mensen die niet willen doen wat ik wil, bijvoorbeeld als ik naar de dokter wil of als ik snel geld wil kunnen pinnen en dat duurt mij te lang. Dan word ik heel erg boos en geef ik mijn begeleiders de schuld.

“Gelukkig heb ik een mentor. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat een mentor is, maar ik kan hem altijd bellen en soms stuur ik hem een WhatsApp. Hij komt ook vaak even bij mij op bezoek en dan praten we gezellig en kijken we naar de TV. Als ik weer eens ruzie heb gemaakt helpt hij mij zodat het weer goed komt. Soms moet er iets geregeld worden waar ik geen verstand van heb en dan doet hij dat voor mij.“

“Mijn mentor heeft dit verhaaltje voor mij geschreven, want dat kan ik zelf niet. Het klopt allemaal wat hij schrijft, maar ik heet geen Wilma. Mijn mentor vond het beter om een andere naam te gebruiken, maar de rest klopt allemaal wel hoor.”

Meer weten over mentorschap?

Kijk dan op www.mentorschapnoord.nl

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: