Meestal hebben ze op dit punt ook last van lichamelijke klachten zoals duizeligheid, hoofdpijn of misselijkheid. Ze denken dat (werk)stress erbij hoort of onderkennen de impact van een grote levensgebeurtenis.
Lang herstelproces
Wie van een burn-out moet herstellen, heeft vaak een lange weg te gaan. Die is grofweg in drie fasen in te delen. In de eerste fase moet geaccepteerd worden dat er sprake is van een burn-out en dat presteren zoals voorheen niet meer mogelijk is. In de tweede fase wordt achterhaald wat de veroorzakers zijn van de spanning. In de derde fase wordt gezocht naar oplossingen. Dit gebeurt onder begeleiding van een zorgverlener. Soms is gedragstherapie nodig om te voorkomen dat er weer teruggevallen wordt in het oude patroon. Eerder werd gedacht dat mensen met een burn-out vooral veel rust nodig hebben, maar juist een actieve aanpak zorgt voor een sneller herstel, dus is het belangrijk om te (blijven) bewegen en vrienden te ontmoeten.
Burn-out voorkomen
Een stressloos bestaan is onmogelijk, volgens psycholoog en schrijver Thijs Launspach. Om lange tijd gezond aan het werk te gaan, geeft hij mensen het klassieke advies; namelijk goed voor jezelf zorgen. Door voldoende te slapen, gezond te eten, tijd te maken om te sporten en door af en toe helemaal niks te doen. Ervaar je toch burn-outklachten? Trek dan zo snel mogelijk aan de bel. Dit kan bij de huisarts, de bedrijfsarts of iemand van het sociaal werk in je gemeente. Je kunt ook anoniem contact opnemen met de hulpverleners van MIND Korrelatie via telefoonnummer 0900 – 1450.