Voorpagina Voorwoord Heusden Merkx Vugts & Vlemmix Notarissen Iedereen doet mee in Heusden Kom Erbij Heusden Total Fit - Prismanet Prisma Bibliotheek Heusden Leven ze nog lang en gelukkig? Geldzorgen? Praat erover! Podotherapie Molenschot-Verbaak & de Wit - Woonveste Woonveste Informatiepunt Digitale Overheid - Zorg voor Zorg Mantelzorgmakelaar Bibliotheek Zorgsaam Heusden - Koning Willem 1 College Koning Willem I college Eenzaamheid onder jongeren Uniek Sporten - Veilig Thuis Midden-Brabant Stichting de Schroef
in de gemeente Heusden

Samen fietsen. Samen genieten.
Dat is Fietsmaatjes Heusden!

In de campagne ‘Kom Erbij Heusden’ staan verschillende Heusdense initiatieven centraal. Allemaal met de overeenkomst dat een klein gebaar van de één, een groot verschil voor de ander kan maken. We nemen je graag mee in het verhaal van Kees en Francien.

Eén keer in de twee weken trekken Kees en Francien er samen op uit. In Drunen stappen ze op de duo-fiets, met elektrische ondersteuning, en ontdekken ze de meest prachtige plekken in onze gemeente en daarbuiten. Samen fietsen ze makkelijk rondjes van 30 of 40 kilometer. ‘’We hebben prachtige dingen in de natuur gezien. Zoals een ooievaar en reiger die mot met elkaar hadden, of elkaar heel aardig vonden’’, gniffelt Francien. ‘’We fietsen nooit dezelfde rondjes en soms blijven we ook dichterbij huis hoor’’, vult Kees aan. Francien is 85 jaar. Zij gaf zichzelf op voor Fietsmaatjes Heusden omdat ze zelf minder van huis ging. ‘’Vooraf dacht ik… dit is niets voor mij maar ik zal het een keertje proberen.’’ Inmiddels fiets ze al meer dan twee jaar met Kees. ‘’Ik kom helemaal tot rust als ik met Kees fiets. Soms trap ik mee, en soms geniet ik alleen’’, glimlacht Francien. Ze kenden elkaar niet, maar er is een hechte band ontstaan.

Vrijwilligerswerk als fietsmaatje

Bij Fietsmaatjes Heusden wordt een fietsmaatje (vrijwilliger) gekoppeld aan een gast. Dat is iemand die niet meer zelfstandig kan fietsen maar dat nog wel graag wil. Kees is een fietser in hart en nieren. Hij stapt graag op de racefiets maar wil ook anderen, die dat niet meer kunnen, laten genieten van de omgeving op de fiets. Daarom is hij een Fietsmaatje geworden. ‘’Het is fijn dat ik Francien kan helpen om meer buiten te komen. We drinken na het fietsen vaak nog een kopje koffie. Zelfs op mijn verjaardag hebben we samen gefietst om vervolgens thuis een gebakje te eten. Hartstikke gezellig! Samen fietsen schept echt een band’’, vertelt Kees.

Fietsmaatjes Heusden is er voor iedereen die er graag met de fiets op uit trekt, maar dat om welke reden dan ook niet meer zelfstandig kan. Gezelligheid en samen bewegen gaan hand in hand. Je leeftijd doet er niet toe. Fietsmaatjes Heusden zoekt nog vrijwilligers die graag iets zinvols doen voor een ander en sportief bezig zijn. Meer informatie vind je op www.fietsmaatjesheusden.nl.

Steeds meer voorbeelden

Er zijn steeds meer mooie voorbeelden van vrijwilligers in onze gemeente die anderen uitnodigen om mee te doen. Bijvoorbeeld de werkgroep SAMEN Elshout die regelmatig activiteiten in het dorp organiseert om elkaar te ontmoeten. Of de Groenbrigade in Geerpark die met buurtbewoners de boomgaard en kruidentuin onderhouden. Of loop je liever mee met de Vlijmense Wandelbende? Deze bende van gezellige mensen lopen prachtige routes door de gemeente.

Op www.komerbijheusden.nl vind je meer informatie over het herkennen van gevoelens van eenzaamheid en geven we tips hoe je hiermee om kan gaan. Bekijk de video van FietsMaatjes.

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: