Voorpagina Voorwoord Heusden Merkx Vugts & Vlemmix Notarissen Iedereen doet mee in Heusden Kom Erbij Heusden Total Fit - Prismanet Prisma Bibliotheek Heusden Leven ze nog lang en gelukkig? Geldzorgen? Praat erover! Podotherapie Molenschot-Verbaak & de Wit - Woonveste Woonveste Informatiepunt Digitale Overheid - Zorg voor Zorg Mantelzorgmakelaar Bibliotheek Zorgsaam Heusden - Koning Willem 1 College Koning Willem I college Eenzaamheid onder jongeren Uniek Sporten - Veilig Thuis Midden-Brabant Stichting de Schroef
in de gemeente Heusden

Met zijn eigen sporthulpmiddel kan Hans zichzelf weer uitdagen

Sinds Hans Couwenberg (77) uit Oudheusden vorig jaar zijn handbike heeft bemachtigd, daagt hij zichzelf graag uit. Steeds een stukje verder en een stukje harder fietsen, dat is waar hij zijn plezier uit haalt. Dankzij ondersteuning van Uniek Sporten kan Hans nu volop sporten op zijn eigen manier.

Hans Couwenberg

Toch is die handbike Hans niet komen aanwaaien. Na een ingreep heeft hij gedurende zijn revalidatie tijdelijk een handbike kunnen lenen. Dat beviel zo goed dat Hans er zelf een wilde aanschaffen. Een uitgave van zo’n 7000 euro. Daarom heeft hij diverse instanties gevraagd om financiële ondersteuning, maar daar werden de aanvragen structureel afgewezen.

Na het zien van een advertentie van Uniek Sporten kwam Hans in contact met Lian van de Veerdonk, hun aanspreekpunt in de gemeente Heusden. Uniek Sporten helpt mensen met een beperking of aandoening om meer zelfstandig te kunnen bewegen. Zij zien een handbike dan ook bij uitstek als een sporthulpmiddel, net zoals een tennisracket of hockeystick nodig is om een sport te kunnen beoefenen. Daarom biedt Uniek Sporten een financiële regeling om een sporthulpmiddel te kunnen aanschaffen. Door Lian is Hans geholpen om via deze regeling een handbike te kunnen aanschaffen.

Inmiddels is Hans alweer een tijdje actief op zijn eigen handbike. Dankzij dit sporthulpmiddel heeft Hans zijn negatieve spiraal kunnen doorbreken en fietst hij nu met gemak ritten van 40 kilometer. “Dankzij de bemiddeling van Uniek Sporten kan ik nu doen wat ik leuk vind. Ik word heus geen sportman, maar kan mezelf wel uitdagen. Ik heb flink wat kilo’s verloren en zit lekker in mijn vel.” Enthousiast vervolgt hij: “Voor mij is Uniek Sporten een unieke organisatie, die helpt om de gehandicapte mens weer in beweging te krijgen. Want het is belangrijk om met veel plezier te blijven bewegen.”

Heb jij een beperking of aandoening en heb je een beweegvraag? Neem contact op met Lian van de Veerdonk via [email protected]. Er wordt dan een eerste kennismakingsgesprek ingepland om te onderzoeken waar Uniek Sporten jou bij kan helpen. Deze ondersteuning is geheel kosteloos.

Samenwerken voor veiligheid

Kindermishandeling en huiselijk geweld zijn het grootste geweldsprobleem in onze samenleving. Heb jij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld bij iemand anders, of heb jij hier zelf mee te maken en zoek je hulp? Je zorgen delen is een belangrijke eerste stap.

Praat erover met iemand die je vertrouwt. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen. Praten met personen over wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer of pleger zich schamen en het verborgen willen houden. Misschien zijn je zorgen niet terecht. Toch is het goed om daar achter te komen.


Als er wel sprake is van geweld, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen. Je kunt je zorgen delen door contact op te nemen met Veilig Thuis. We nemen dan de tijd om naar je verhaal te luisteren en samen met jou te zoeken naar een oplossing. Er gebeurt dan nog niks: je krijgt enkel een advies, dit kan anoniem en je hoeft geen namen te noemen.

Soms blijkt uit het gesprek dat er meer nodig is dan een advies. Je kunt dan een melding doen. In dat geval schakelt Veilig Thuis hulp in, of voert onderzoek uit. Het gaat er niet om een schuldige aan te wijzen, maar om er samen voor te zorgen dat het beter gaat. Twijfel je? Bel dan voor advies. Want anders gebeurt er niets! 

Meer informatie?

Veilig Thuis Midden-Brabant
www.veiligthuismiddenbrabant.nl
tel. 0800 - 2000
[email protected]

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door: